Jaye Davidson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jaye Davidson
Életrajzi adatok
Születési név Alfred Amey
Született 1968március 21. (53 éves)
Riverside, Kalifornia, USA
Származás  USA
Pályafutása
Aktív évek 1992-1999

Jaye Davidson IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Jaye Davidson (született Alfred Amey) (Riverside, Kalifornia, 1968. március 21. –) ghánai származású britamerikai színész és modell.

Élete[szerkesztés]

Édesanyja angol, apja ghánai származású. Davidson két és fél éves korában költözött a család Angliába, ahol egy középosztálybeli fehér közösségben nőtt fel. Szülei még kiskorában elváltak, így került édesanyjához, aki katolikus neveltetésben részesítette. 16 évesen abbahagyta az iskolát és alkalmi munkákat vállalt, többek között fodrász és modell is volt. De álma mindig is a divattervezés volt.

Derek Jarman forgatási zárópartiján ismerte meg Neil Jordant, aki főszerepet ajánlott neki következő filmjében, a Síró játékban. Nem sokkal korábban vesztette el utolsó állását David és Elizabeth Emanuel divattervezőknél, akik többet között Diana hercegnő menyasszonyi ruháját is tervezték. Jaye Davidson nem lelkesedett különösebben a színészi karrierért, de pénzügyi helyzete hamar rákényszerítette. A Síró játék 1992-es bemutatása nagy siker volt és még egy Oscar jelölést is hozott számára. Ezek után mégis elmaradtak a következő rangos ajánlatok.

Szerepei[szerkesztés]

Év Eredeti cím Magyar cím Szerep
1992 The Crying Game Síró játék - The Crying Game Dil
1994 Stargate Csillagkapu
Jiggery Pokery (TV) önmaga
1996 Catwalk (dokumentumfilm) önmaga
1999 Cousin Joey

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj

BAFTA-díj

Források[szerkesztés]