Jasenovac (Bosanski Petrovac)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jasenovac
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
KantonUna-Szanai
KözségBosanski Petrovac
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség157 fő (2013)[1]
Népsűrűség8,4 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület18,76 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 33′ 22″, k. h. 16° 34′ 30″Koordináták: é. sz. 44° 33′ 22″, k. h. 16° 34′ 30″
SablonWikidataSegítség

Jasenovac (szerbül: Јасеновац) szerb falu Bosznia-Hercegovinában, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában, Bosanski Petrovac községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina nyugati részén, Bihácstól légvonalban 62, közúton 73 km-re délkeletre, Bosanski Petrovactól légvonalban 15, közúton 19 km-re keletre, a Bravski polje északi oldalán, a Grmeč-hegység csúcsai alatt a Bosanski Petrovac - Ključ út mentén körülbelül 4 km hosszan húzódik. A falu területe a mező felé lejt, és nem mindenhol egyforma magasságú. Az átlagos tengerszint feletti magasság meghaladja a 800 métert. Egyetlen bővizűbb vízforrása sincs, így a településen egész évben gondok vannak a vízellátással.

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[3]
Népesség
2013[3]
Szerb 424 153
Bosnyák 0 0
Horvát 0 1
Jugoszláv 4 0
Egyéb 2 3
Összesen 430 157

Története[szerkesztés]

Az illírek idejében ez volt az Adriai-tenger hátországa törzseinek (Sardeata és Deura), az északabbra lakó Mazaioi törzzsel határos határterülete, akikkel nem volt szoros kapcsolat, ami a későbbi időkben is megmutatkozott. Ugyanis a Bjelajsko (Bilaji-mező) és Bravsko polje (Bravai-mező) lakossága még ma sem tekinti ezt a területet történelmi értelemben vett Boszniának. A Petrovaci-mezőn élők Boszniának a Bosanska Krupa, Lušci Palanka, Sanica és Ključ környéki területeket, valamint Banja Luka környékét tekintik, vagyis mindazt, ami Grmeč túloldalán, az Una, Szana és a Vrbas (Orbász) völgyében található, és az ókorban a Mazaioi törzs területe volt.

A Petrovaci-mező a Bilaji- és Brava-mezőkkel még a középkorban sem tartozott Alsó-Szlavóniához, sem később az Alsó-Boszniai vidékhez, hanem a déli politikai és vallási struktúrákhoz kapcsolódott.[4] Ez a terület még az oszmán hódoltság első időszakában is a dalmáciai székhelyű Klisszai szandzsákhoz kötődött, és csak az 1699-es karlócai béke volt az, amely az unai határ megállapításával ez a terület minden tekintetben összekapcsolta a mai Bosznia-Hercegovinát alkotó területekkel. Egykor itt haladtak át a Szana-völgybe vezető római és oszmán utak.

Korábban a Steinbeis-Šipadova Drvar-Prijedor keskeny nyomtávú vasút haladt át a falun.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A Gradina more lelőhelyen egy téglaépület romja található. Ásatásain lándzsát találtak.
  • A Bravai-mezőből kiemelkedő Visoko-hegyen egy ókori vár állt, mely még a történelem előtti időkben épült, de a római korban is használták. A hegytetőn, a gerinc legmagasabb pontján falmaradványok is láthatók, melyek mintegy 12 méter hosszúságban maradtak fenn. A középkorban feltehetően egy szakrális építmény is állt ezen a helyen. Egy gyönyörűen kifaragott figurális ábrázolással díszített, latin felirattal ellátott követ találtak itt. A kő azonban túlságosan megsérült, így a teljes feliratot nem lehetett rekonstruálni.[5] Találtak ott egy Theodosius császár korabeli dukátot is, melynek egyik oldalán Nagy Konstantin császár és Szent Ilona császárnő képe látható kereszttel a kezében.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  3. a b Popis 2013 u BiH – Bosanski Petrovac (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  4. Ivo Bojanovski, Akadenija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988 -Bosna i Hercegovina u antičko doba
  5. Salmedin Mesihović, Filozofski fakultet Sarajevo, 2011 -ANTIQVI HOMINES BOSNAE
  6. Petar Rađenović: BJELAJSKO POLJE I BRAVSKO- Antropogeografska ispitivanja. Srpska Kraljevska Akademija u Beogradu 1925. i 1923. Godine. (Hozzáférés: 2016. február 9.)
  7. Arheološki leksikon BiH Tom. 2.. Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, 1988. (Hozzáférés: 2024. február 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jasenovac című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]