Oraško Brdo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oraško Brdo
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
KantonUna-Szanai
KözségBosanski Petrovac
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség0 fő (2013)[1]
Népsűrűség0 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület9,61 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 38′ 43″, k. h. 16° 06′ 17″Koordináták: é. sz. 44° 38′ 43″, k. h. 16° 06′ 17″
SablonWikidataSegítség

Oraško Brdo (szerbül: Орашко Брдо) kihalt szerb falu Bosznia-Hercegovinában, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában, Bosanski Petrovac községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina nyugati részén, Bihácstól légvonalban 25, közúton 28 km-re délkeletre, Bosanski Petrovactól légvonalban 24, közúton 31 km-re északnyugatra, az Orašac feletti kis fennsíkon, a Krš nevű erdő és a Lupina nevű hegy között található, így Bosanski Petrovac község északnyugati részének szélső pontját alkotja. A falu délről Prkosival, délkeletről Vrtočével, nyugatról Orašaccal, északnyugatról Ćukovival, északról Lipával és Teočakkal határos. Oraški Brdo határának legészakibb részén halad át az M5-ös, Bosanski Petrovac - Bihács autópálya. Közúton Prkosin át közelíthető meg.

A Prkosi határának nagy részét egy nagy mező képezi, amely Brđansko polje (Oraško Brdo) és Prkoško polje (Prkosi) részekre oszlik. Ezt a mezőt nyugatról a Krš-erdő határolja, amely Oraško Brdón és Prkosin keresztül húzódik, keletről pedig a Lupina-hegy határolja, amely szintén átnyúlik mindkét falun. Vrtoče felé eső határa a Lupina-hegy, Orašac és Ćukovi felé eső határa a Krš feletti csúcsok mentén halad. Délről északra haladva ezek a következők: a 752 m-es magaslat, a Jerkovića vršeljak (777 m), a Gradina (817 m), a Talića vrh, a Gradina (798 m) és a 790 m-es magaslat, amely egyúttal Oraški Brdo, Ćukovo és Lipa hármas határa. Lipa felé a Ćukovsko polje képezi a határt, míg a Teočak felőli határ a főútról Brusovacon keresztül a Lupináig húzódik fel.

A falutól nyugatra egy erdő és a Krš vagy Kraj nevű zord terület húzódik, amelyre a fent említett csúcsok néznek. Az erdő egy részét Zbijegnek hívják. A falutól keletre található a Lupina-hegy, a Tukovi (943 m) és a Kamenica (1128 m) csúcsaival. Lupinát északról délre patakok szelik át, amelyek közül a legnagyobbak a Miljevića-patak, a Ćulibrkova-patak, a Borić-patak és a Maura-patak. A szántók és rétek közül a Brđansko polje, a Ćukovsko polje és a Poprekuša a jelentősebb. A falu délnyugati részén található a Ciganovac-forrás. A falunak nincs temploma, azonban három nagyobb temetője is van.

Oraško brdónak öt településrésze van. A Kršben (Kraj) található Potkrajčani falucska. A falut Pod Kršónak, Pod Krajnak vagy Potkrajnak is nevezik. Pod Kršo az azonos nevű prkosi faluval határos. 1995-ös elmeneküléséig ebben a falucskában éltek a Čubril, Drljač, Vujinović és Jerković családok. Lipa és Teočak közelében található Čiče falucskája, amelyet Brusovacnak is neveznek. A topográfiai térképeken Veliki Brusovac néven is szerepel, mivel Teočakban is van egy Brusovac falucska, amelyet a térképeken Mali Brusovacként jelölnek. Čičén éltek a Čiče és Zorić családok, Mandića draga falucskában pedig a Mandićok. Krstine falucsakát Potkrstinének is nevezik, a Petrović, a Drljač és Zorić családok éltek itt. Podlupina (Pod Lupin) falucska a Prkosi felé eső részen fekszik és az azonos nevű Prkosihoz tartozó faluval határos. Ezt a településrészt, mely mind közül a legnagyobb volt, a Miljević, a Karakaš, a Ćulibric, a Pilipović, az Egelj, a Labus, a Bosančić és az Ožegović családok (akik a Prkosiak szerint az utolsó ház voltak) lakták.[3]

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[4]
Népesség
2013[4]
Szerb 64 0
Bosnyák 0 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 1 0
Egyéb 0 0
Összesen 65 0

Története[szerkesztés]

Határában található a 9. századig használt illír erődök egyike, mely ahhoz az időszakhoz kötődik, amikor az illírek felkeltek a római uralom ellen, amikor végleg el kellett fogadniuk a római megszállást. Az erőd a Kršben egy 580x284 méteres fennsíkon található, amelyet többszörös, helyenként ötszörös sánc védett. A fetételezések szerint ez lehetett Seretion városa, amelyet a történelmi dokumentumok említenek, de amelynek a helyét máig sem sikerült teljes bizonyossággal meghatározni.[5][6]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Gradina u Kršu, nagy méretű ókori illír erődítmény maradványai a Krš-erdőben.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  3. Imenik naseljenih mjesta NR BiH. Sarajevo: Zavod za Statistiku NR BiH, 46. o. (1955) 
  4. a b Popis 2013 u BiH – Bosanski Petrovac (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  5. Salmedin Mesihović, Historijska traganja, 4, 2009.,str. 9-33 -SVPPLEMENTVM REBELLIO ILLYRICI I – GERMANIKOVA “POUNJSKA OFANZIVA”2010
  6. a b Arheološki leksikon BiH Tom. 2.. Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, 1988. (Hozzáférés: 2024. február 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oraško Brdo című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Орашко Брдо című szerb Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]