Bara (Bosanski Petrovac)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bara
Római mérföldkő Bara közelében
Római mérföldkő Bara közelében
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
KantonUna-Szanai
KözségBosanski Petrovac
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség75 fő (2013)[1]
Népsűrűség10,5 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület7,14 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 31′ 18″, k. h. 16° 22′ 59″Koordináták: é. sz. 44° 31′ 18″, k. h. 16° 22′ 59″
SablonWikidataSegítség

Bara (szerbül: Бара) szerb falu Bosznia-Hercegovinában, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában, Bosanski Petrovac községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina nyugati részén, Bihácstól légvonalban 52, közúton 57 km-re délkeletre, Bosanski Petrovac városközpontjának közvetlen közelében található, attól délkeletre, a Drinić felé vezető út mentén található. Ez az egyetlen falu Petrovac térségében, amely teljes egészében a síkságon fekszik, így nincs természetes határa. Házai négy csoportban vannak szétszórva: Gorinčani, Bara, Buna és Banjci. A faluban több forrás is található, amelyek többnyire nyáron kiszáradnak.[3]

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[4]
Népesség
2013[4]
Szerb 162 73
Bosnyák 0 0
Horvát 1 0
Jugoszláv 1 0
Egyéb 2 2
Összesen 166 75

Története[szerkesztés]

A rómaiak idejében itt haladt át egy út (az ún. Claudius útja). A falu közvetlen közelében két római mérföldkövet találtak, az egyiket Gorinčaniban LVI jelzéssel, a másikat Zden dolban, ami azonban mára eltűnt. A római út Salona felől ért a szomszédos Oštreljre, majd innen Barába ereszkedett. Itt volt egy nagy útkereszteződés, melynek az egyik az ága a Szana-völgybe, a második a Bihács melletti Una-völgybe, a harmadik pedig Krnjeušán keresztül Bosanska Krupa mellett ugyancsak az Una-völgybe vezetett. Barán, a Vojvodnjača-forrás közelében minden feltétel adott volt egy útiállomás létesítséhez. Ma már nincsenek itt látható római épületmaradványok, melynek oka az intenzív földművelés, amely Petrovac környékén volt a legnagyobb intenzítású. Azt, hogy itt római település volt, a nagy mennyiségű római fal- és tetőtégla, alapfalak és egyéb leletanyag is jól mutatja. A belőlük kitermelt nagyszámú római kori tégla miatt a Vojvodnjača forrása melletti mezőket Ciglanának nevezik.[5] A mai Bosanski Petrovac város létrehozásával a Bara melletti kereszteződést csak az oszmán uralom idején helyezték át Petrova vrelába, és az Osječenica alá húzódó utat a Petrovaci-mező közepén vezették át.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  3. Rade Davidović, Novi Sad, 1981. - PETROVAČKO POLJE
  4. a b Popis 2013 u BiH – Bosanski Petrovac (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  5. Ivo Bojanovski - Dolabelin sistem cesta u rimskoj provinciji Dalamciji. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1974. (Hozzáférés: 2018. február 9.)
  6. URBANE INTERVENCIJE OSMANSKE VLASTI NA PODRUČJU ZAPADNE BOSNE I PITANJE OSNIVANJA NASELJA BOSANSKI PETROVAC. Mirza Hasan Ćeman, Anali Gazi Husrev-begove biblioteke), 711.2(497.6 Bosanski Petrovac) “14/19“. (Hozzáférés: 2017. február 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bara (Bosanski Petrovac) című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]