Jane Haining

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jane Haining
Jane Haining Portrait.jpg
Született 1897. június 6.
Dunscore
Elhunyt 1944. július 17. (47 évesen)
megsemmisítő tábor
Foglalkozása hittérítő
Iskolái Dumfries Academy
Kitüntetései Világ Igaza
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jane Haining témájú médiaállományokat.
A budapesti Skót Misszió egykori iskolája és temploma. (1064 Budapest, Vörösmarty utca 51.)
Emléke szülőfalujában

Jane Haining (Dunscore (Skócia), 1897. június 6.Auschwitz, 1944. augusztus 16.) a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.

Életpályája[szerkesztés]

Jane Haining 1897-ben született a skóciai Dunscore-ban. Ötéves korában elvesztette édesanyját. Felnőve tíz évig egy fonodában dolgozott Paisleyben. 1932-ben a Skót Presbiteriánus Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A Skót Misszió 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát a Vörösmarty utcában.

Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre.

Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. Ha békeidőben szükségük van őrá - írta nővérének -, akkor a háború idején még sokkal inkább, és további életében nem lenne egyetlen boldog pillanata sem, ha hazamenne és magára hagyná a veszélyben lévő védtelen gyermekeket. A Skót Misszió menedéket nyújtott a politikai üldöztetés elől menekülőknek is. A református lelkész és miniszterelnök, később köztársasági elnök Tildy Zoltán is ebben a VI. kerületi épületben rejtőzött a nyilaskeresztes hatalomátvétel napjaiban.

Egy feljelentés nyomán az SS májusban átkutatta a missziót, és Haininget a briteknek való kémkedés vádjával 1944. április 25-én letartóztatták és a budai Fő utcai börtönbe zárták.[1] Ravasz László püspök minden követ megmozgatott kiszabadítására, de sikertelenül. A német hatóságok a skót egyházat Jane Haining haláláról úgy értesítették, hogy őt Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták, majd egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én. Valójában Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467 sorszámot tetoválták és feltételezhetően 1944. augusztus 16-án gázkamrában meggyilkolták.

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]