Jane Haining

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jane Haining
Jane Haining Portrait.jpg
Született 1897. június 6.
Dunscore
Elhunyt 1944. július 17. (47 évesen)
Auschwitzi koncentrációs tábor
Állampolgársága brit
Foglalkozása misszionárius
Iskolái Dumfries Academy
Kitüntetései Világ Igaza díj (1997. január 27.)[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Jane Haining témájú médiaállományokat.
A budapesti Skót Misszió egykori iskolája és temploma. (1064 Budapest, Vörösmarty utca 51.)
Emléke szülőfalujában

Jane Haining (Dunscore (Skócia), 1897. június 6.Auschwitz, 1944. augusztus 16.) a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.

Életpályája[szerkesztés]

Jane Haining 1897-ben született a skóciai Dunscore-ban. Ötéves korában elvesztette édesanyját. Felnőve tíz évig egy fonodában dolgozott Paisleyben. 1932-ben a Skót Presbiteriánus Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A Skót Misszió 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát a Vörösmarty utcában.

Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre.

Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. Ha békeidőben szükségük van őrá – írta nővérének –, akkor a háború idején még sokkal inkább, és további életében nem lenne egyetlen boldog pillanata sem, ha hazamenne és magára hagyná a veszélyben lévő védtelen gyermekeket. A Skót Misszió menedéket nyújtott a politikai üldöztetés elől menekülőknek is. A református lelkész és miniszterelnök, később köztársasági elnök Tildy Zoltán is ebben a VI. kerületi épületben rejtőzött a nyilaskeresztes hatalomátvétel napjaiban.

Egy feljelentés nyomán az SS májusban átkutatta a missziót, és Haininget a briteknek való kémkedés vádjával 1944. április 25-én letartóztatták és a budai Fő utcai börtönbe zárták.[2] Ravasz László püspök minden követ megmozgatott kiszabadítására, de sikertelenül. A német hatóságok a skót egyházat Jane Haining haláláról úgy értesítették, hogy őt Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták, majd egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én. Valójában Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467 sorszámot tetoválták és feltételezhetően 1944. augusztus 16-án gázkamrában meggyilkolták.

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Righteous Among the Nations Database
  2. Jane Haining – Queen's Park Church, Glasgow Archiválva 2014. augusztus 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (Letöltés: 2014. augusztus 16.)
  3. Adatlapja a Jad Vasem nyilvántartásában
  4. The Scottish War Memorials Project (Letöltés: 2014. augusztus 17.)
  5. Budapest rakparttal emlékezik a skót református mártírra Archiválva 2014. augusztus 19-i dátummal a Wayback Machine-ben – reformatus.hu, 2010. augusztus 1.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nicholas Railton: Jane Haining and the work of the Scottish Mission with the Hungarian Jews, 1932–1945; Open Art, Bp., 2007
  • Lynley Smith: A missziótól a mártírságig. Jane Haining élete; ford. Kada Júlia; Helikon, Bp., 2014