Jan Saudek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jan Saudek
2010-ben
2010-ben
SzületettJan Saudek
1935. május 13. (88 éves)[1][2][3][4][5]
Állampolgársága
Nemzetiségecseh
Foglalkozásafotóművész
KitüntetéseiA művészet és irodalom lovagja (1990)

A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Saudek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jan Saudek (Prága, Csehszlovákia, 1935. május 13. –) cseh fotóművész.

Élete[szerkesztés]

Jan Saudek apja zsidó származású volt, banktisztviselőként dolgozott. A második világháború idején családjának több tagja a Prága melletti theresienstadti koncentrációs táborban vesztette életét. Jant ikertestvérével, Karellal, együtt egy lengyelországi koncentrációs táborba hurcolták. A világháború után 1950-től 1983-ig nyomdászként dolgozott. Első felvételei 1950-ben készülnek. 1963-ban Edward Steichen híres, Az ember családja című kiállításnak hatására dönt úgy, hogy fotóművész lesz. Ugyanebben az évben Prágában rendeztek első alkalommal kiállítást műveiből. Három évvel később 1966-ban elkészíti egyik leghíresebb fotóját (Life). 1969-ben az Amerikai Egyesült Államokba utazott, az első önálló kiállítás műveiből Bloomingtonban az Indiana Egyetemen rendeztek. Munkájában Hugh Edwards kurátor bátorította.

A hetvenes évek végétől, nyugaton, fokozatosan nemzetközi ismertségre tesz szert. Első monográfiája 1983-ban jelent meg. 1984-ben a hatóságok engedélyezték, hogy a gyárban ahol addig dolgozott felhagyhasson a munkával, és egy engedélyért folyamodhasson, amivel művészként dolgozhat. Hosszú mellőzöttség után, a Cseh művészek egyesületének (Unity of Czech Artists) tagja lesz.

1990-ben Párizsban átvehette A művészet és irodalom lovagja kitüntetést.

A világ számos országában rendeztek kiállítást munkáiból.

Saudek jelenleg is Prágában él és dolgozik.

Művészete[szerkesztés]

Munkáinak ismertetőjegye a kézzel színezett álomvilágszerű ábrázolások. Gyakorta láthatunk kopott, málló vakolatú falak között meztelen, félmeztelen vagy jelmezszerűen beöltöztetett alakokat fotóin, egy lepusztult, időtlen, ám színes világ szereplőiként. Művei visszaidézik a 19. századi erotikus fotográfiák világát, valamint Hieronymus Bosch és Bernard Faucon művészetét. Korai munkái a gyerekkorának helyszíneit, érzéseit, hangulatát keltik életre. A későbbiekben áttért a felnőtté válás folyamatának ábrázolására (ugyanarról a modellről, ugyanabban a pózban, beállításban, de több év különbséggel készített felvételeket). Számos fotósorozatot is készített. Szívesen dolgozik ellentétes beállításokkal. Ilyenkor több fotó készül: a téma azonos, de a modell ruhában és ruhátlanul is látható a két felvételen, vagy az egyik felvételen egy férfi a másikon egy nő látható hasonló szituációban. Gyakran használ azonos motívumokat: sötét égbolt, málló vakolat, ablak, Prága jelképei (pl.: Károly híd). Alkotásaiban a vallási és társadalmi motívumok, a többértelmű jelentések, ellentétek visszatérő témák. Művészetében az erotika és a szexualitás is jelentős szerepet tölt be. Modelljeinek kiválasztásakor nem feltétlenül igazodik a szépségideálokhoz: többször találkozhatunk fotóin kevésbé szép, kövér, vagy idős, esetleg testi hibával rendelkező emberekkel. Több alkalommal saját maga is állt modellt felvételeihez.

Saudek képeit néhány zenekar, mint például a Soul Asylum, Daniel Lanois, valamint a Beautiful South, CD lemezük borítójához választotta.

Válogatott bibliográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

  • Prague Printemps (1990) (rendezte: Jerome de Missolz)
  • Bound by Passion (2008) (rendezte: Adolf Zika)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Luminous-Lint (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  5. The Fine Art Archive
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 13.)
  7. a b Evidence zájmových osob StB
  8. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]