Jan Saudek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jan Saudek
Saudek 2010-ben
Saudek 2010-ben
Születési név Jan Saudek
Született 1935május 13. (81 éves)
Prága,  Csehszlovákia
Állampolgársága cseh
Nemzetisége cseh
Foglalkozása fotóművész
Fontosabb munkái Hey, Joe! (1959)
First Steps (1963)
Life (1966)
Hungry For Your Touch (1971)
Marie No. 1 (1974)
Díjak Artis Bohemiae Amicis Medal
Kitüntetései A művészet és irodalom lovagja (1990)

Jan Saudek weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Saudek témájú médiaállományokat.

Jan Saudek (Prága, Csehszlovákia, 1935. május 13. –) cseh fotóművész.

Élete[szerkesztés]

Jan Saudek apja zsidó származású volt, banktisztviselőként dolgozott. A második világháború idején családjának több tagja a Prága melletti theresienstadti koncentrációs táborban vesztette életét. Jant ikertestvérével, Karellal, együtt egy lengyelországi koncentrációs táborba hurcolták. A világháború után 1950-től 1983-ig nyomdászként dolgozott. Első felvételei 1950-ben készülnek. 1963-ban Edward Steichen híres, Az ember családja című kiállításnak hatására dönt úgy, hogy fotóművész lesz. Ugyanebben az évben Prágában rendeztek első alkalommal kiállítást műveiből. Három évvel később 1966-ban elkészíti egyik leghíresebb fotóját (Life). 1969-ben az Amerikai Egyesült Államokba utazott, az első önálló kiállítás műveiből Bloomingtonban az Indiana-i egyetemen rendeztek. Munkájában Hugh Edwards kurátor bátorította.

A hetvenes évek végétől, nyugaton, fokozatosan nemzetközi ismertségre tesz szert. Első monográfiája 1983-ban jelent meg. 1984-ben a hatóságok engedélyezték, hogy a gyárban ahol addig dolgozott felhagyhasson a munkával, és egy engedélyért folyamodhasson, amivel művészként dolgozhat. Hosszú mellőzöttség után, a Cseh művészek egyesületének (Unity of Czech Artists) tagja lesz.

1990-ben Párizsban átvehette A művészet és irodalom lovagja kitüntetést.

A világ számos országában rendeztek kiállítást munkáiból.

Saudek jelenleg is Prágában él és dolgozik.

Művészete[szerkesztés]

Munkáinak ismertetőjegye a kézzel színezett álomvilágszerű ábrázolások. Gyakorta láthatunk kopott, málló vakolatú falak között meztelen, félmeztelen vagy jelmezszerűen beöltöztetett alakokat fotóin, egy lepusztult, időtlen, ám színes világ szereplőiként. Művei visszaidézik a 19. századi erotikus fotográfiák világát, valamint Hieronymus Bosch és Bernard Faucon művészetét. Korai munkái a gyerekkorának helyszíneit, érzéseit, hangulatát keltik életre. A későbbiekben áttért a felnőtté válás folyamatának ábrázolására (ugyanarról a modellről, ugyanabban a pózban, beállításban, de több év különbséggel készített felvételeket). Számos fotósorozatot is készített. Szívesen dolgozik ellentétes beállításokkal. Ilyenkor több fotó készül: a téma azonos, de a modell ruhában és ruhátlanul is látható a két felvételen, vagy az egyik felvételen egy férfi a másikon egy nő látható hasonló szituációban. Gyakran használ azonos motívumokat: sötét égbolt, málló vakolat, ablak, Prága jelképei (pl.: Károly híd). Alkotásaiban a vallási és társadalmi motívumok, a többértelmű jelentések, ellentétek visszatérő témák. Művészetében az erotika és a szexualitás is jelentős szerepet tölt be. Modelljeinek kiválasztásakor nem feltétlenül igazodik a szépségideálokhoz: többször találkozhatunk fotóin kevésbé szép, kövér, vagy idős, esetleg testi hibával rendelkező emberekkel. Több alkalommal saját maga is állt modellt felvételeihez.

Saudek képeit néhány zenekar, mint például a Soul Asylum, Daniel Lanois, valamint a Beautiful South, CD lemezük borítójához választotta.

Válogatott bibliográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

  • Prague Printemps (1990) (rendezte: Jerome de Missolz)
  • Bound by Passion (2008) (rendezte: Adolf Zika)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]