Jacques Hadamard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacques Hadamard
Hadamard2.jpg
Született 1865. december 8.[1][2]
Versailles[3]
Elhunyt 1963. október 17. (97 évesen)[1][4][2]
Párizs[3]
Állampolgársága francia
Szülei Amédée Hadamard
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
 • CNRS Gold medal (1956)
 • Feltrinelli Prize
 • Poncelet-díj (1898)
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének nagykeresztje (1954. február 23.)
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének főtisztje (1948. február 7.)
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje (1923. október 9.)
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének parancsnoka (1936. január 6.)
 • Honorary doctor of the Hebrew University of Jerusalem (1957)
Sírhely Père-Lachaise temető[5][6]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Hadamard témájú médiaállományokat.

Jacques Salomon Hadamard (1865. december 8.1963. október 17.) francia matematikus. Legismertebb tudományos eredménye a prímszámtétel bizonyítása 1896-ban.

Kutatási területe[szerkesztés]

Kutatásai főként a függvénytanra és a parciális differenciálegyenletekre irányultak. Volterrát követve alapvető szerepet játszott a függvényanalízis megteremtésében.

Életpályája[szerkesztés]

Hadamard az École Normale Supérieure-n tanult Charles Émile Picard irányítása alatt. A Dreyfus-ügy után (Dreyfus a sógora volt), ami személyesen vonta be Hadamard-t a zsidó történelmi azonosságába, politikailag aktívvá vált és a zsidó okok hűséges támogatója lett, bár azt állította, hogy ateista a vallásában.

Bemutatta az elképzelését a részleges differenciálegyenletek elméletének a problémájáról. Továbbá köteteknek adta a nevét: a Hadamard-egyenlőtlenségnek, a Cauchy–Hadamard-tételnek és a Hadamard-mátrixnak, ami a Hadamard-transzformáción alapul. A Hadamard-kapu kvantumban, a számításhoz a mátrixot használja.

Diákjai között volt Maurice Fréchet, Paul Lévy, Szolem Mandelbrojt és André Weil.

Kreativitása[szerkesztés]

Psychology of Invention in the Mathematical Field című könyvében arra használja az önelemzést, hogy matematikai gondolkodási folyamatokat írjon le. Olyan szerzőkkel szembeni éles ellentétben, akik azonosítják a nyelvet és a megállapítást, leírja a saját matematikai gondolkodását, nagyrészt szótlan, gyakran kísért olyan gondolati képek által, amik képviselik egy probléma egész megoldását. Vizsgálta az akkori(körülbelül az 1900-as évek) vezető fizikusokat,hogy hogyan végzik a munkájukat. A válaszok közül sok tükrözte az övét,visszajelzések alapján matematikai elméleteket színekkel kapcsolt össze.

Hadamard leírta a tapasztalatokat a matematikusok terén/elméleti fizikusok terén mint pl: Carl Friedrich Gauss, Hermann Ludwig von Helmholtz, Henri Poincaré és sokan mások a hibátlan megoldásra jutottak: hirtelen spontaneitással. Ugyanazt jelentették irodalomban mások, mint például Denis Brian, G. H. Hardy, B. L. van der Waerden, Harold Ruegg, Friedrich Kekulé (aki a benzol gyűrűt álmodta meg) és Nikola Tesla.

Hadamard leírta az eljárást akként, hogy van négy és öt lépéses modell. Graham Wallas alkotó folyamat-modellje, az első három lépés kiegészül a negyedik lépéssel Helmholtz által:

 • Előkészület
 • Költés
 • Megvilágítás
 • Ellenőrzés

Marie-Louise von Franznak, kollégája a kimagasló pszichiáter, Carl Gustav Jungnak, megjegyezte ezekben az öntudatlan tudományos felfedezésekben a mindig visszatérő és fontos tényezőt - az egyidejűséget, amivel a teljes megoldást intuitív módon észlelik, és az, hogy melyiket tudják ellenőrizni később csapongó érvelés által. "Ő azonnali megoldásnak tulajdonította, egy őstípusú mintaként vagy képként" mondta von Franz. Jung szerint: "Az őstípusok csak a képességeik alapján mutatják meg magukat és rendeznek képeket, ötleteket, és ez mindig egy olyan öntudatlan eljárás, amit nem észlelhetnek."

Munkái[szerkesztés]

 • Jacques Hadamard:The Psychology of Invention in the Mathematical Field (Dover, 1954) ISBN 0-486-20107-4 (Princeton University Press, 1945)
 • Jacques Hadamard:The Mathematician's Mind: The Psychology of Invention in the Mathematical Field (Princeton, 1996) ISBN 0-691-02931-8

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 26.
 2. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11906660t
 3. ^ a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Адамар Жак, 2015. szeptember 28.
 4. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Адамар Жак, 2015. szeptember 27.
 5. https://books.google.fr/books?id=Nj_g6o53UZwC&pg=PA253&lpg=PA253
 6. http://www.w-volk.de/museum/grave84.htm