JCVD – A Van Damme menet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
JCVD – A Van Damme menet
(JCVD)
2008-as francia–belga–luxemburgi film

Jean claude Van Damme sur le tournage de JCVD en octobre 2007.jpg
Rendező Mabrouk El Mechri
Producer Jean-Claude Van Damme
Arlette Zylberberg
Jani Thiltges
Patrick Quinet
Fiszman Marc
Sidonie Dumas
Műfaj
Forgatókönyvíró Mabrouk El Mechri
Frédéric Bénudis
Főszerepben Jean-Claude Van Damme
François Damiens
Zinedine Soualem
Zene Gast Waltzing
Gyártás
Gyártó Gaumont
Ország Franciaország

Belgium

Luxemburg
Nyelv
Játékidő 96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Fórum Home Entertainment Hungary
Bemutató2008
Korhatármagyar 12 év
Bevétel 2 342 211 dollár
További információk

A JCVD – A Van Damme menet (JCVD) 2008-as belga bűnügyi vígjáték-dráma, melyet a francia-tunéziai Mabrouk El Mechri rendezett. A film főszereplője Jean Claude Van Damme, aki önmagáról forgatott filmet. A cselekmény szerint szülővárosában, Brüsszelben egy postát kirabolnak, ahova Van Damme épp tart, mert nincs pénze, ekkor bajba keveredik.

A filmet Belgiumban és Franciaországban 2008. június 4-én vetítették.2009. február 20-án a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és az Adelaide Filmfesztiválon vetítették. A filmet a Peace Arch Entertainment forgalmazza.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A filmben Jean-Claude Van Damme önmagát alakítja, mint sikertelen színész. Pénze elfogyott, ügynöke nem tud számára egy megfelelő munkát találni, és a bíró a felügyeleti jog döntésének meghozatalában az exfeleség javára dönt, így a lány az anyához kerül. Van Damme visszatér gyerekkori otthonába, a brüsszeli Schaerbeek-be, ahol még mindig nemzeti ikonként tekintenek rá.

Belép egy postahivatalba, hogy megkapja átutalását, vitatkozni kezd a bankpénztárossal, mindeközben kirabolják a bankot. Ahogy megfordul, a rablók vezetője, pisztolyával megüti az arcát, amivel megvágja a száját. A bankrabló túszul ejti az ügyfelet, a rendőrség pedig tévesen azt hiszi Van Damme-ról, hogy ő a bankrablók vezére. A cselekmény további része több perspektívából lett ábrázolva, Van Damme azon kapja magát, hogy hősként viselkedik, megvédi a túszokat, eközben tárgyalóként is tevékenykedik és a feltételezett elkövető szerepét is ő tölti be.

Egy figyelemre méltó jelenetben, a kamera a díszletek fölé emelkedik, és Van Damme előad egy hat perces monológot, ahol közvetlenül a közönséget célozza meg érzelemmel teli (de jellegzetesen rejtélyes) beszédével, melyben a karrierjéről, több házasságáról és a kábítószerrel való visszaéléséről beszél.

Van Damme ezután meggyőzi az egyik bankrablót, hogy engedjék el a túszokat. Miután ez megtörtént, dulakodás alakul ki és a konfliktus következtében a bankrablók vezetőjét meglövik. A rendőrség a pisztolylövést meghallva azonnal megrohamozza az épületet. A rendőrség lelő még egy rablót, Van Damme-ra pedig az utolsó rabló szegez fegyvert. Van Damme röviden elképzel egy esetet, ahol könyökkel leüti a rablót, majd arcon rúgja, ezután mind a rendőrség, mind a tömeg éljenezésbe kezd. De a valóságban csak hason könyökli, így a rendőrség gyorsan le tudja tartóztatni a bankrablót. Korábban, amikor a rablók vezetőjeként beszélt, Van Damme 465 ezer dollárt követelt az ügyvédi irodának, aki az ő felügyeleti jog ügyét kezelte. Emiatt letartóztatják zsarolásért és egy év börtönre ítélik. A végső jelenetben Van Damme karatézni tanítja a többi rabot a börtönben, ezután pedig családja látogatja őt meg.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]