Iohannes Biclarensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iohannes Biclarensis
Született 6. század
Elhunyt 621
Girona
Állampolgársága portugál
Foglalkozása történész
Tisztség

Iohannes Biclarensis (Lusitania, Scallabis kb. 540621 után) gót származású hispániai katolikus (ortodox) püspök, történetíró. Krónika című műve a legrészletesebb forrás abból az időből, amikor a vizigótok áttértek az arianizmusról az ortodox katolikus hitre. Életéről keveset tudunk, egyik fontos forrásunk személyével kapcsolatban Sevillai Izidor életrajzi katalógusa (De viris illustribis).

A lusitániai Scallabisban született gót származásúként. Tizenhét évig (kb. 559-576) élt Konstantinápolyban, ahol görög és latin tanulmányokat folytatott. Ezután visszatért az ariánus vizigót Hispániába, ahol a katolikus klérus tagjaként üldözték, tíz évet töltött (kb. 576-586) száműzetésben Barcelonában.

Leovigild nyugati gót király halála után fia, Rekkared ült a trónra és a vizigótok áttértek a katolikus hitre. Iohannes Gerona püspöke lett valamikor 589 és 592 között.

Krónikája kb. 567 és 590 között tárgyalja a vizigótok és Bizánc történetét, a vizigótokat tekintve sokkal részletesebben, mint Sevillai Izidor.

Források[szerkesztés]

  • Horváth Emőke: Iohannes Biclarensis krónikája IN: Aetas 23. évf. 2008. 1. szám

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]