Hódító Zim: Irány a fekete lyuk!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Invader Zim: Enter the Florpus! szócikkből átirányítva)
Hódító Zim: Irány a fekete lyuk!
2019-es amerikai televíziós film
RendezőJhonen Vasquez
AlapműInvader Zim
Műfaj
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő71 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2019
Eredeti adóNetflix
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hódító Zim: Irány a fekete lyuk! (eredeti cím: Invader Zim: Enter the Florpus!) 2019-ben bemutatott amerikai televíziós animációs sci-fi filmvígjáték, amely Jhonen Vasquez Invader Zim című animációs sorozatán alapul. A film a Netflix és a Nickelodeon közös produkciója. Magyarországon is bemutatták a filmet, annak ellenére, hogy az eredeti sorozatot nem vetítették itthon. A film eredetileg a Nickelodeonon ment volna, de végül a Netflix tűzte műsorra.

Cselekmény[szerkesztés]

Zim, az idegen eltűnik, de ezt csak azért tette, hogy felkészüljön a Föld (újabb) elfoglalására, eközben ősellensége, Dib is rendkívül gyenge lett. Zim elismeri, hogy az eltűnése ezt a célt szolgálta: hogy felkészüljön a Föld elfoglalására, illetve Dib kiessen a formából. Dib elhatározza, hogy végleg leleplezi Zimet. Zim felveszi a kapcsolatot feletteseivel, az Almighty Tallest-tel (magyarul kb. "Legmagasabb Mindenható") a Föld elfoglalásával kapcsolatban. Ők viszont nem örülnek Zim visszatérésének, és megpróbálják elpusztítani, a Földdel együtt.

A Föld hirtelen teleportálódik, melynek hatására kialakul a "Florpus", egy hatalmas rés, amely elkezdi elnyelni a Földet. Most a főszereplőknek ki kell találniuk, hogyan mentsék meg a Földet.

A film készítése[szerkesztés]

A Csőrös Harvey és a Chowder készítőjét, C.H. Greenblattet megkérdezte egy rajongó a Twitteren, hogy dolgozna-e Vasquezzel egy Invader Zim filmen. Greenblatt azt válaszolta, hogy Jhonen készít egy Invader Zim filmet. Jhonen azonban nem mondott semmit a Twitterén, valószínűleg azért, mert szerződés kötötte rá, hogy ne mondjon semmit, ezért kénytelen volt az egészet "szóbeszédként" elkönyvelni.[1]

2017. április 4-én, 16 évvel a sorozat bemutatója után és tizenegy évvel az utolsó "adásba nem került" epizód bemutatója után, a Nickelodeon bejelentette, hogy terveznek egy 71 perces[2] televíziós filmet a sorozat alapján.

A 2018-as San Diego Comic-Conon Vasquez elmondta, hogy a Nickelodeon már évek óta kérte tőle, hogy még több Invader Zim készüljön, de ő mindig elutasította az ajánlatukat, vagy azért, mert elfoglalt volt egyéb projektjei miatt, vagy nem tudott kiegyezni a csatornával egy összegben. Végül elfogadta az ajánlatot. A csatorna eleinte egy új Invader Zim sorozatot szeretett volna, de Jhonen egy hat epizódból álló minisorozatot javasolt. Hamar meggondolta magát, és végül egy televíziós film lett belőle, mert szerinte a film készítése "végtelenül kevésbé lenne stresszes".[3][4]

Promóció[szerkesztés]

A filmet három rövid klippel vezették be, négy nappal a bejelentés után.[5]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film pozitív kritikákban részesült. A Rotten Tomatoes oldalán a maximális 100%-ot érte el.[6] A filmet az io9[7] és a NPR is nagyra értékelte.[8] A Polygon a Dib és Membrán professzor közti kapcsolatot találta a "legjobb dolognak".[9]

A Den of Geek szerint a film "találékony pillanatokkal és igazán vicces poénokkal rendelkezik", és az "animáció majdnem tökéletes", viszont esztétikailag "túl fényes és steril".[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Amidi, Amid: Nickelodeon Is Making An 'Invader Zim' Movie (UPDATED). Cartoon Brew, 2016. november 8.
  2. https://www.netflix.com/title/81091957
  3. Invader Zim: Enter the Florpus Full Panel Comic-Con 2018 Nick. Nickelodeon
  4. The Darkest Thing Invader Zim Ever Got Away With - Comic-Con 2018. IGN, 2018. július 20.
  5. Terry Flores: 'Invader Zim' Aims to Conquer Earth Again in Nickelodeon Animated TV Movie. [[Variety (magazin)|]] , 2017. április 4. (Hozzáférés: 2017. április 5.)
  6. Invader Zim: Enter the Florpus (2019). Rotten Tomatoes . Fandango Media. (Hozzáférés: 2019. december 1.)
  7. Pulliam-Moore, Charles: Invader Zim: Enter the Florpus Is More Than Its Nostalgic Sensory Overload. io9 . Gawker Media, 2019. augusztus 16. (Hozzáférés: 2019. augusztus 17.)
  8. Acovino, Vincent: '90s Kids, Rejoice: 'Invader Zim,' A Cult-Classic Nicktoon, Returns. NPR, 2019. augusztus 23.
  9. Haasch, Palmer: The best thing about Netflix's Invader Zim: Enter the Florpus is Dib getting what he wants. Polygon , 2019. augusztus 16. (Hozzáférés: 2019. augusztus 17.)
  10. Matar, Joe: Invader Zim: Enter the Florpus! Review. Den of Geek , 2019. augusztus 16. (Hozzáférés: 2019. augusztus 17.)

További információk[szerkesztés]