National Public Radio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
National Public Radio
National Public Radio logo.svg
Típus
  • rádióállomás
  • rádióhálózat
  • nonprofit corporation
Alapítva 1970. február 26.
Székhely Washington
Alapító Bill Siemering
Árbevétel 218 018 393 amerikai dollár (2016)[1]
A National Public Radio weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz National Public Radio témájú médiaállományokat.

A National Public Radio (rövidítve NPR) az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiója. Két legnépszerűbb műsora az All Things Considered és a Morning Edition.

Székhelye Washingtonban található.

1970. február 26-án alapították, a rádióállomás leváltotta a National Education Radio Networköt. Sugárzását csak 1971. április 21-én kezdte meg. Nem sokkal az indulása után elindult az All Things Considered is. 1977-ben egyesült a Közszolgálati Rádiók Szövetségével (Association of Public Radio Stations).

Az NPR elnöke ebben az időben Frank Mankiewicz volt, aki 1984-ben lemondott posztjáról. Az 1990-es évektől Delano Lewis lett a csatorna elnöke.

Indulása óta az NPR „egyszerű” közszolgálati rádióból egy egész szervezetté nőtte ki magát, számtalan rádió- és televíziócsatornával rendelkezik, amely az egész Egyesült Államokban fogható.

1998-ban azonban Lewis is elhagyta a National Public Radiot. Ugyanebben az évben Kevin Klose lett a vezérigazgató és az elnök is.

2002-ben a csatorna egy vadonatúj stúdiót épített Amerika nyugati partján. Céljuk ezzel az volt, hogy még több emberhez jussanak el. 2006-ban Ken Stern váltotta le Kevin Klose-t az NPR elnökeként.

2013-ban az NPR eltörölte a szintén népszerűnek számító beszélgetős műsort, a Talk of the Nationt.

A szervezet egészen a mai napig működik. Interneten keresztül az egész világon hallható az adása. Az NPR hosszú pályafutása alatt több botrányba is keveredett már, főleg a politikai álláspontja miatt.

További információk[szerkesztés]

  1. 6637, 2019. január 13.