Integrált fejlesztői környezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az integrált fejlesztői környezet (angolul IDE, azaz Integrated Development Environment) a neve a számítógép-programozást jelentősen megkönnyítő, részben automatizáló programoknak. Az integrált fejlesztői környezetnek alapvető szerepe van a gyors alkalmazásfejlesztésben.

Az IDE-k rendszerint tartalmaznak egy szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére, egy fordítóprogramot vagy értelmezőt, fordításautomatizálási eszközöket, valamint nyomkövetési, grafikusfelület-szerkesztési és verziókezelési lehetőségeket sok egyéb mellett. A komolyabbakhoz, például az Eclipse-hez kiegészítők tömege érhető el, amelyek a rendszerfejlesztés egyéb fázisaiban, például dokumentálás, projektmenedzsment stb. nyújtanak nagy segítséget.

Példák[szerkesztés]

Sok IDE egy vagy néhány rokon programozási nyelvet kezel, gyakran saját fordítóprogrammal, sőt programnyelvvel is rendelkezik.

Parancssori IDE[szerkesztés]

Többnyire grafikus felhasználói felületen futó és ilyen felületekre fejlesztő programokat értenek integrált fejlesztői környezet alatt, de sokak szerint a Unix-szerű operációs rendszerek alapértelmezett felhasználói felülete, a Unix-héj, vagy az elterjedt GNU Emacs szövegszerkesztő integrált fejlesztői környezetnek tekinthető a parancssoros felhasználói felületen.

Történelem[szerkesztés]

Keyboard Maestro - credit: Arlington Museum of Information Technology https://web.archive.org/web/20081215050355/http://amit-tx.org/fourphase.shtml

Maestro_I (Eredetileg Programm-Entwicklungs-Terminal-System PET) a müncheni Softlab fejlesztése volt 1975-ben, világszinten a legelső Integrált fejlesztői környezet. Maestro I -et 22 000 példányban adták el, ebből 6 000-et a Német Szövetségi Köztársaság területén. Az 1970-es és az 1980-as évek közepéig a Maestro I vezetett ezen a szakterületen. A Compurterwoche irta 1989-ben: a Maestro I -et leváltja a Maestro II. Magyar származású szakemberek az 1980-as években vezető szerepet játszottak a továbbfejlesztésben és az oktatásban is. (Gerhardt Géza, az 1970-es évek elején az MTA SZTAKI munkatársa, később a Softlab kommunikáicós fejlesztés vezetője, Györy Márta Maestro_I oktatás).

A legnagyobb felhasználó a Bank of America 24 csoportnál 576 munkahelyen alkalmazta. Az egyik utolsó Maestro_I az Arlington Museum of Information Technology kiállításán látható.

Lásd még[szerkesztés]

Gyors alkalmazásfejlesztés

Külső hivatkozások[szerkesztés]