Microsoft Visual Studio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Microsoft Visual Studio
Visual Studio 2012 logo and wordmark.svg

Fejlesztő Microsoft
Legfrissebb stabil kiadás 2015 Update 2 (2016. március 30.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv
Operációs rendszer Windows
Kategória IDE
Licenc Kereskedelmi,
Express kiadás: Freeware
Többi kiadás: Trialware[1]
A Microsoft Visual Studio weboldala

A Visual Studio a Microsoft több programozási nyelvet tartalmazó fejlesztőkörnyezete, amely az évek során egyre több új programnyelvvel bővült. Jelenleg a F#, C++, C# (ejtsd: Szí-sárp) és Visual Basic programozási nyelveket, valamint az XML-t támogatja. A csomag része még a MASM (Microsoft Macro Assembler) is, ami részleges assembly támogatást biztosít.

Kiadások[szerkesztés]

Microsoft Visual Studio 97[szerkesztés]

1997-ben adták ki az első Visual Studiot. Kétféle kiadása is készült: a Professional és az Enterprise. A 97-es verzió a következő fejlesztő-eszközöket tartalmazta:

 • Visual Basic 5.0
 • Visual C++ 5.0
 • Visual J++ 1.1
 • Visual FoxPro 5.0

Verziószám: 5.0

Microsoft Visual Studio 6.0[szerkesztés]

A második kiadás 1998-ban érkezett, ez volt az utolsó, ami még a Windows 9x-ekre lett kifejlesztve. (a későbbi verziók már Windows XP-re készültek) Ez a verzió a következő programozási nyelveket támogatta:

 • Visual Basic 6.0
 • Visual C++ 6.0
 • Visual FoxPro 6.0
 • Visual J++ 1.1 (a Visual InterDev 1.1 webfejlesztés-koordinátorral kiegészítve)

Verziószám: 6.0

Microsoft Visual Studio .NET 2002[szerkesztés]

Ezt a kiadást 2002-ben mutatták be. A béta verzió 2001-ben elérhető volt a Microsoft Developer Network-ön. Ez a verzió nagy változást jelentett a windowsos alkalmazás-fejlesztésben, ugyanakkor a Visual Studio korábbi verzióival nem kompatibilis, tehát a régebben írt programok forráskódjai csak átdolgozás után válnak működtethetővé ebben a rendszerben. Ezzel egyidejűleg bemutatták a .NET Frameworkot, amely bevezette a programozókat a menedzselt kódban való fejlesztésbe is. A Visual Studio 2002-vel a debütáló keretrendszer 1.0-s verziójára lehetett fejleszteni. Tartalma:

Verziószám: 7.0

Microsoft Visual Studio .NET 2003[szerkesztés]

Ezt követte a 2003-ban a következő verzió. Ez a verzió a 2002-es kiadás felújított változata. Segítségével a .NET Framework 1.1-es verziójára fejleszthetünk. Verziószám: 7.1

Microsoft Visual Studio 2005[szerkesztés]

2005-ben jelent meg a .NET 2.0-s verzióját támogató verzió Whidbey kódnévvel. Ebben az évben jelentek meg az Express első kiadások, amelyeket regisztráció után bárki ingyenesen letölthet és használhat. Ezek a változatok nem tartalmaznak minden olyan szolgáltatást, amik a különböző teljes Visual Studio 2005 verziókban benne vannak, viszont ingyenességük miatt megfelelő választások lehetnek tanulásra, otthoni munkára. Támogatott programozási nyelvek:

 • Visual Basic .NET
 • Visual C++ .NET
 • Visual C# .NET 2.0
 • Visual J# .NET
 • ASP.NET

Verziószám: 8.0

Microsoft Visual Studio 2008[szerkesztés]

2007 végén jelent meg Visual Studio 2008-as verziója (a kódneve Orcas). A kiadás egyik nagy újdonsága a multi-targeting, azaz szakítva az eddigi hagyományokkal - egy adott Visual Studio verzióval egy adott Microsoft .NET keretrendszer verzióra lehetett szoftvert fejleszteni - a Visual Studio 2008-cal a 2.0-s, 3.0-s, illetve a fejlesztőkörnyezettel egy időben bétából véglegessé váló 3.5-ös verziójára is készíthetünk programokat. Verziószám: 9.0

Microsoft Visual Studio 2010[szerkesztés]

2010 áprilisában jelent meg a Visual Studio 2010-es verziója. Fejlesztési kódneve Dev10 volt. Megújult kezelőfelülettel (amelyet WPF-fel programoztak le, ezzel különböző előnyökre szert téve, pl. lehetőség van a többmonitoros megjelenítésre, programkód nagyításra) és tartalommal, továbbá a .NET immár 4.0-s verziójával szerelve került kiadásra. Integráltan támogatja a Silverlight, Windows 7 platformokra való fejlesztést is, azonban a mobil eszközök esetén már nem támogat a Windows Phone 7-es verziónál régebbi platformon való programozást. Megújult továbbá a súgókörnyezet is. Támogatott programozási nyelvek:

 • Visual Basic .NET
 • Visual C++ .NET
 • Visual C# .NET 4.0
 • Visual F# .NET

Verziószáma: 10.0

Microsoft Visual Studio 2012[szerkesztés]

2012. szeptember 12-én jelent meg. Fő újdonságai közé tartozott, hogy támogatja a WinRT-t, a C++/CX-et és a C++ AMP-ot (GPGPU programozás).[2]

Microsoft Visual Studio 2013[szerkesztés]

2013. október 17-én jelent meg a .NET 4.5.1.-gyel.

Microsoft Visual Studio 2015[szerkesztés]

2014. november 12-én hivatalosan is bejelentették, hogy az új verzió neve Visual Studio 2015 lesz, ami a .NET 4.6-tal, ASP.NET 5-tel, és a .NET Core 5-tel fog érkezni.[3]

Kiegészítők[szerkesztés]

A Visual Studio-hoz sok kiegészítő készült, melyekkel más programnyelvek támogatását is megoldották. Néhány ezek közül:

 • Crystall, amely segítségével akár a Delphi nyelvű programjainkat is lefordíthatjuk Visual Studio-ban
 • IronPython, ezzel Python-ban tudunk programozni a Visual Studio környezete alatt

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]