Imreh József (geológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Imreh József
Született 1924. szeptember 11.
Kolozsvár
Elhunyt 1993. március 13. (68 évesen)
Kolozsvár
Nemzetisége magyar
Foglalkozása geológus,
geológiai szakíró,
egyetemi oktató
Sírhely Házsongárdi temető

Imreh József (Kolozsvár, 1924. szeptember 11/21. – Kolozsvár, 1993. március 13.)[1][2] erdélyi magyar geológus, geológiai szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Szülővárosában érettségizett (1942), itt végezte egyetemi tanulmányait (1950), Iaşi-ban doktorált ásványtanból. Pályáját a Bolyai Tudományegyetemen kezdte, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetem geológiai tanszékének előadótanára. Első írása 1957-ben a budapesti Földtani Közlönyben jelent meg. Szakcikkeit hazai (bukaresti, kolozsvári) és külföldi (bécsi, budapesti, római, strasbourgi, stuttgarti) geológiai szakfolyóiratok közölték, ismeretterjesztő írásaival az Igazságban jelentkezett.

Tudományos tevékenysége a kristály- és ásványtan mellett a geokémia területére is kiterjedt, főleg az Erdélyi-medence üledékeiben előforduló cölesztin kristályok kérdése foglalkoztatja. Egyéni eredménye három új statisztikai érték (D, T, S) bevezetése a kristálytani vizsgálatokba; Piet Hartman holland professzor egy Moszkvában tartott kristálytani konferencián hívta fel rá a figyelmet. Eredményeket ért el a stroncium geokémiai vizsgálata során is; 1970–71-ben egy NSZK-beli szakintézetben volt vendégkutató.

Kristálytani tankönyvét román nyelven adták ki (1966). A magyar nyelvű Geológiai kislexikon (1983) társszerzője.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nádas Ferenc: Merre tart a korszerű ásványtani kutatás? Igazság 1981. december 4.