Huerteales

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huerteales
Perrottetia sandwicensis
Perrottetia sandwicensis
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosids
Csoport: Eurosids II
Rend: Huerteales
Doweld
Families
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Huerteales témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Huerteales témájú kategóriát.

A Huerteales az APG III-rendszer által elismert egyik növényrend neve.[1] A valódi kétszikűek rosids kládjába tartozik,[2] annak Eurosids II csoportjához. A Huerteales három apró családot tartalmaz – Gerrardinaceae, Tapisciaceae és Dipentodontaceae –, valamint a családba nem sorolt Perrottetia nemzetséget.[3]

A Gerrardinaceae családba egyetlen nemzetség, a Gerrardina tartozik.[4] A Tapisciaceae két nemzetséget foglal magába, ezek a Tapiscia és a Huertea.[5][6] 2006-ig a Dipentodontaceae-ba, egyetlen génuszt, a Dipentodon-t soroltak.[7] Azóta egyes szerzők és az APG weboldala is[8] a Perrottetia nemzetséget is a Dipentodontaceae családba sorolták, bár 2008-ig nem jelent meg a család hivatalos revíziója.[9] Így a Huerteales rend öt nemzetségből áll. Legnagyobb köztük a Perrottetia, ami a rend 25 fajából kb. 15-öt foglal magába.[10]

A Huertales rendbe többnyire a trópusokon vagy meleg mérsékelt éghajlaton élő cserjék és kis növésű fák tártoznak. A Perrottetia virágait részletekbe menően tanulmányozták,[11] máskülönben mind az öt nemzetségről keveset tudunk. Leszármazási kapcsolataikra csak a 21. században derült fény, a DNS-szekvenciák molekuláris filogenetikai vizsgálatával.

Leírása[szerkesztés]

A Huertales valamennyi faja fás szárú. Leveleik váltakozó állásúak, fűrészes szélűek. A virágzat bogas, néha csaknem fürtös vagy ernyős. A csésze, párta és a porzók alapja kehellyé (hypanthium) forr össze, ami egyes esetekben egészen rövid. A magház egyrekeszű, egy vagy két magkezdeménnyel termőnként. A termők száma változó.

A rend többi tulajdonsága nem általánosan jellemző a fajokra. A Gerrardina eltér a Huerteales többi nemzetségétől abban, hogy a porzók a pártával, és nem a csészével állnak szemben. A Dipentodon és a Perrottetia nemzetségekben a csésze és a párta alig differenciálódott, hasonlítanak egymásra. A Tapiscia és Huertea nemzetségekben pártacsövet találunk, és a levelek összetettek, nem egyszerűek. A Tapiscia magháza egyrekeszű, egy magkezdeménnyel.[6] A Huertea magháza egyrekeszű két magkezdeménnyel, vagy kétrekeszű 1-1 magkezdeménnyel.[5] A Gerrardina, Dipentodon és Perrottetia nemzetségeiben a magház rekeszei 1-1 magkezdeményt tartalmaznak. A Tapiscia nemzetségben hiányoznak a rendre jellemző nektártermelő diszkuszok. A Huertea nemzetségben hiányoznak a pálhák.

Története[szerkesztés]

Egészen a 21. század első évtizedéig a Huertales öt nemzetségét többnyire három, távol álló családba helyezték. A Tapiscia és Huertea közeli rokonságát régóta sejtették. A legtöbb szerző a Staphyleaceae családba helyezte őket, amit a Sapindales rendbe soroltak. Armen Tahtadzsján 1987-ben leírta a Tapisciaceae családot, amit szintén a Sapindales rendbe sorolt, de mások ezt nem követték, és a filogenetikai analízis sem erősítette meg. Azóta a Staphyleaceae családot újra leírták, már nem tartalmazza a Tapiscia és Huertea nemzetségeket[12] és a Crossosomatales rendbe sorolták.[13]

A 21. század nagy részében a Gerrardina és Dipentodon nemzetségeket legtöbben a Flacourtiaceae családba helyezték, amit mára igen kevés taxonómus ismer el, és akkor is csak a Salicaceae-ről leválasztható családként.[14][15] A Perrottetia nemzetséget eközben, meglehetőségen bizonytalanul, de a Celastraceae családba sorolták.[16]

Mióta a Dipentodon nemzetséget 1911-ben leírták, többször felmerült, hogy köze lehet a Tapiscia és a Huertea génuszokhoz.[3] 2001-ben Alexander Doweld felállította a Huertales rendet,[17] amibe akkor a Tapiscia, Huertea és Dipentodon génuszokat sorolta.[18] Ezt a csoportosítást később a molekuláris filogenetikai kutatások is megerősítették.[3] 2006-ban DNS-szekvenciavizsgálattal kimutatták, hogy a Perrottetiarossz helyen van a Celastrales rendben és a Huertales rendben található Dipentodon testvércsoportja.[16] 2006-ban azt is megállapították, hogy a Gerrardina a malvid csoportba tartozik, de a csoporton belül elfoglalt helyzete még bizonytalan volt.[4]

2009-ben Andreas Worberg és társai jelentek meg az első filogenetikai tanulmánnyal, ami a Huertales valamennyi nemzetségét tartalmazta. Egyik adatsorukból sikerült a rend egy jól támogatott leszármazási fáját leírni, és a malvid csoport kapcsolatait is nagy biztonsággal meghatározni.[3]

Leszármazási fa[szerkesztés]

Lentebb látható a rend evolúciós törzsfája Worberg és társai szerint. A monotipikus nemzetségeknél a faj neve szerepel, a rendek neve csupa nagybetűvel olvasható.


SAPINDALES



HUERTEALES 

Gerrardina





Tapiscia



Huertea





Dipentodon sinicus



Perrottetia







BRASSICALES



MALVALES




Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Peter F. Stevens (2001 onwards). "Huerteales". In: Angiosperm Phylogeny Website. In: Missouri Botanical Garden Website. (Lásd a 'Külső hivatkozások' szakaszt)
  2. Hengchang Wang, Michael J. Moore, Pamela S. Soltis, Charles D. Bell, Samuel F. Brockington, Roolse Alexandre, Charles C. Davis, Maribeth Latvis, Steven R. Manchester, and Douglas E. Soltis (10Mar2009), "Rosid radiation and the rapid rise of angiosperm-dominated forests", Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (10): 3853–3858, doi:10.1073/pnas.0813376106, <http://www.pnas.org/content/106/10/3853.abstract?etoc> Archivált másolat. [2019. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  3. a b c d Andreas Worberg, Mac H. Alford, Dietmar Quandt, and Thomas Borsch. 2009. "Huerteales sister to Brassicales plus Malvales, and newly circumscribed to include Dipentodon, Gerrardina, Huertea, Perrottetia, and Tapiscia. Taxon 58(2):468-478.
  4. a b Mac H. Alford. 2006. "Gerrardinaceae: a new family of African flowering plants unresolved among Brassicales, Huerteales, Malvales, and Sapindales." Taxon 55(4):959-964.
  5. a b Klaus Kubitzki. 2003. "Tapisciaceae" pages 369-370. In: Klaus Kubitski and Clemens Bayer (editors). The Families and Genera of Vascular Plants volume V. Springer-Verlag: Berlin;Heidelberg, Germany.
  6. a b Dezhu Li, Jie Cai, and Wen Jun. 2008. "Tapisciaceae" page 496. In: Zhengyi Wu, Peter H. Raven, and Deyuan Hong (editors). Flora of China volume 11. Science Press: Beijing, China; Missouri Botanical Garden Press: St. Louis, Missouri, USA.
  7. Vernon H. Heywood, Richard K. Brummitt, Ole Seberg, and Alastair Culham. Flowering Plant Families of the World. Firefly Books: Ontario, Canada. (2007).
  8. Dipentodontaceae az APG oldalán
  9. Jinshuang Ma and Bruce Bartholomew. 2008. "Dipentodontaceae" pages 494-495. In: Zhengyi Wu, Peter H. Raven, and Deyuan Hong (editors). Flora of China volume 11. Science Press: Beijing, China; Missouri Botanical Garden Press: St. Louis, Missouri, USA.
  10. Mark P. Simmons. 2004. "Celastraceae" page 50. In: Klaus Kubitzki (editor). The Families and Genera of Vascular Plants volume VI. Springer-Verlag: Berlin;Heidelberg, Germany.
  11. Merran L. Matthews and Peter K. Endress (2005). "Comparative floral structure and systematics in Celastrales". Botanical Journal of the Linnean Society 149(2):129-194
  12. Sarah L. Simmons. 2007. "Staphyleaceae" pages 440-445. In: Klaus Kubitzki (editor). The Families and Genera of Vascular Plants volume IX. Springer-Verlag: Berlin;Heidelberg, Germany.
  13. Sang-Hun Oh and Daniel Potter. 2006. "Description and Phylogenetic Position of a New Angiosperm Family, Guamatelaceae, Inferred from Chloroplast rbcL, atpB, and matK Sequences." Systematic Botany 31(4):730-738.
  14. Mark W. Chase, Sue Zmarzty, M. Dolores Lledó, Kenneth J. Wurdack, Susan M. Swensen, and Michael F. Fay. 2002. "When in doubt, put it in Flacourtiaceae: a molecular phylogenetic analysis based on plastid rbcL DNA sequences." Kew Bulletin 57(1):141-181.
  15. Sue Zmarzty et alii. (in press). "Salicaceae" In: The Families and Genera of Vascular Plants. Springer-Verlag: Berlin;Heidelberg, Germany.
  16. a b Li-Bing Zhang and Mark P. Simmons (2006). "Phylogeny and Delimitation of the Celastrales Inferred from Nuclear and Plastid Genes". Systematic Botany 31(1):122-137.
  17. James L. Reveal. 2008 onward. "A Checklist of Family and Suprafamilial Names for Extant Vascular Plants." At: Home page of James L. Reveal and C. Rose Broome. (Lásd a 'Külső hivatkozások' szakaszt).
  18. Alexander B. Doweld. 2001. Tentamen Systematis Plantarum Vascularium (Tracheophyta).: xxxv. 23 Dec 2001.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Huerteales című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]