Horváth Zsuzsa (prímás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horváth Zsuzsa
Született1943. március 6.
Pomáz
Elhunyt2015. február 18. (71 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaPuporka András
GyermekeiZsuzsanna, Erika, Tolnai András
Foglalkozásaelőadóművész, prímás, zenekarvezető

SablonWikidataSegítség

Horváth Zsuzsa (Pomáz, 1943. március 6.Budapest, 2015. február 18.) a világon egyedülálló női cigányprímás.

Életpályája[szerkesztés]

Zenész dinasztia sarjaként született. A hegedülés alapjait autodidakta módon sajátította el, majd édesapja, Horváth Gyula zenekarvezető, prímás tanította. Kilenc évesen már 120 magyar nótát tanult meg. Apja halála után Boross Lajos Kossuth-díjas prímáskirály növendéke lett, majd 1953-ban a Rajkó Zenekar alapító tagja volt.

Ötvenöt évet töltött a színpadon. Pályája során Budapest legpatinásabb szállodáinak, éttermeinek prímása lett 6-7 tagú zenekarával. Egy színpadon állhatott Jávor Pállal, Tompa Pufival, Gyurkovics Máriával, Kalmár Pállal, László Imrével, Latabár Kálmánnal. A csodacsatár című nagy sikerű magyar filmben is muzsikált. Az 1960-as évek közepén a Czinka Panna című filmsorozat főszereplője volt.

A hazai újságok címlapján is sokat találkozhattak Horváth Zsuzsával. „Szárnyra kapta a világhír” és ehhez hasonló főcímekkel a híradások is tudósítottak nem csak magyarországi sikereiről. Játszott Helsinkiben és Varsóban, ahol VIT-díjat kapott (Világifjúsági Találkozó). Meghívásra eljutott a Buckingham-palotába II. Erzsébet királynőhöz és a királyi család számos tagja előtt szerepelt. A svéd királyi családnak is hegedült. Játszott Jakartában, Szingapúrban, Franciaországban, Bulgáriában, Németországban, Hollandiában és Ausztriában is. Mégis egy riportjában így fogalmazott: „Forróbbak az itthoni tapsok”.

1963-ban született Zsuzsanna lánya, 1971-ben Erika lánya és 1978-ban András fia.

Utolsó éveiben a 100 Tagú Cigányzenekarban hegedült, ahol fiát, a népszerű Tolnai András nótaénekest is kísérte. A színpadi fellépések mellett rendszeresen oktatott is: tanítványa volt mások mellett Mága Zoltán hegedűművész és Roby Lakatos világhírű művész is.

2019-ben szobrot állítottak tiszteletére a VIII. kerületi Muzsikus cigányok parkjában. 2022-ben posztumusz Pomáz díszpolgára lett.

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap