Boross Lajos (prímás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boross Lajos
Életrajzi adatok
Született1925. január 7.
Budapest
Elhunyt2014. július 8. (89 évesen)
Budapest
IskoláiOrszágos Magyar Királyi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1942)
Pályafutás
Műfajokcigányzene
Hangszerhegedű
Díjak
Tevékenységzenész
A Wikimédia Commons tartalmaz Boross Lajos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Emléktábla Budapest VIII. kerületében

Boross Lajos más néven Boros Lajos[1] (Budapest, 1925. január 7. – Budapest, 2014. július 8.) Kossuth-díjas prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímása; a "prímáskirály".

Élete[szerkesztés]

Ötévesen kezdett hegedülni, édesapjától, Boross Gézától és a kor híres prímásától, Rácz Lászlótól tanult. 1938 és 1940 között az Öreg Rajkók zenekarban muzsikált, majd 1942-ig a Zeneakadémián Zathureczky Edétől tanult. Első zenekarát 17 évesen alapította a Trombitás étteremben, majd 1950-ig budapesti éttermekben, kávéházakban játszott, számos filmben is szerepelt.[2] Az 1950-ben megalakuló Magyar Állami Népi Együttes vezető prímásának kérték fel, mely együttessel számos sikert arat bel- és külföldön egyaránt. A 60-as és 70-es években szállodákban, éttermekben muzsikált és ekkorra már példaképpé vált a muzsikusok közt. 1972-ben a Halászbástya étteremben találkozott Yehudi Menuhin világhírű hegedűművésszel, aki közös muzsikálásra kérte fel, mivel elbűvölte Boross játéka (később Az ember zenéje című könyvében is méltatta a prímást). Külföldi fellépésein is sikert aratott, a budai Margitkert vendéglőben sok-sok külföldi vendég megfordult, hogy hallhassák játékát.[3]

1985-ben az Átriumban megrendezett cigánybálon a prímások királyává választották,[2] majd az ugyanebben az évben megalakuló 100 Tagú Cigányzenekar főprímása lett. Bár 1998-ban egészségügyi okokból feladta zenekari tagságát, a zenekar örökös, tiszteletbeli főprímásának választották.

Boross Lajos számtalan film-, rádió- és hanglemez-felvételen szerepelt.

Hang és kép[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap