Hitman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hitman
Műfaj Lopakodós játék
Akció-kalandjáték
Fejlesztő IO Interactive
Kiadó Eidos Interactive (2000-2009)
Square Enix (2009-napjainkig)
Zeneszerző Jesper Kyd
Platformok Microsoft Windows, Xbox,
Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, GameCube
Eredeti platform Microsoft Windows
Első játék Hitman: Codename 47
2000. december 1.
Legutóbbi játék Hitman: Absolution
2012. november 20.

A Hitman egy számítógépes akció-lopakodós játéksorozat összefoglaló elnevezése, amelyet a dán IO Interactive készített. A sorozat legtöbb része PC-n kívül elérhető konzolokra is: Nintendo GameCube, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, és Xbox 360. Ezen kívül könyv formájában is megjelent egy novella ("Hitman: Enemy Within"), valamint 2007-ben Timothy Olyphant főszereplésével a Hitman – A bérgyilkos című film.

A sorozat főhőse a 47-es ügynök, aki egy kopasz, kifogástalan öltönyt viselő bérgyilkos, akit testőrökkel védett emberek megölésére specializáltak. A játék zenéjét Jesper Kyd szerezte, vegyesen elektronikus és nagyzenekari tételekkel - ez utóbbiakat egyébként a Budapesti Szimfonikus Zenekarnak köszönhetjük.

Játékok[szerkesztés]

A játéksorozat meglehetősen magas besorolási rátával rendelkezik az ESRB skáláján (17+, Mature), köszönhetően az erőszaknak és a vérnek. Mindegyik epizód nézőpontja harmadik személyű, a főhőst kívülről mutató, noha át lehet kapcsolni első személyű nézetbe is (kivéve az első részben).

A következő részek jelentek meg:

A játékok egy része csomagban is megjelent:

Játékmenet[szerkesztés]

A játékok küldetés-rendszerűek: minden pálya egy-egy feladatot rejt magában, amely általában az, hogy végezzünk valakivel, esetleg több személlyel. Ennek a mikéntje nincsen behatárolva, a megoldási lehetőségek széles tárháza áll a játékos rendelkezésére. Lehet vérfürdőt csapva kivégezni a térképen található összes embert, de lehet lopakodva, csendesen, minimális áldozattal is végrehajtani egy küldetést. A játék az utóbbit preferálja, és az ezt az utat követőket jutalmazza. A játéksorozat későbbi epizódjaiban a célszemélyek likvidálását leginkább úgy kell megrendeznünk, mintha az baleset lett volna.

A 47-es ügynök, hogy fenntartsa álcáját, képes beöltözni álruhákba, melyeket jobbára elkapott ellenfeleiről vesz le. Ennek az álcának a hatékonysága azonban függ a játékos további viselkedésétől is: ha gyanút kelt, akkor könnyen lelepleződhet.

A karakter mozgását a fejlesztők meglehetősen korlátozták: nem lehet ugrani, falra mászni, vagy szakadékokat áthidalni. Ez alól kivételek az előre szkriptelt jelenetsorok. Ennek ellensúlyozására lifteken, létrákon, lépcsősorokon keresztüli közlekedést vezettek be. A későbbi játékokban kerítéseken, sövényeken is át lehet mászni.

A játék fontos eleme az ún. "gyanúmérő" sáv. Ez attól függően kúszik magasabbra vagy csökken alacsonyra, hogy a 47-es ügynök viselkedése mennyire gyanút keltő. Például a kézben tartott fegyver általában figyelemfelkeltő, de például egy tiltott helyen mászkáló pincér is gyanús lehet. A láb alól eltett ellenfeleket képes a játékos elrejteni, hogy a testet nehogy megtalálják az őrök.

Filmek[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

  • 47-es ügynök: genetikai kísérlet eredményeképpen előállított bérgyilkos, akinek a DNS-ét a világ legveszedelmesebb bűnözőiéből állították elő. Következésképpen nem hasonlít a világ egyetlen rasszához tartozó embertípushoz sem igazán, ezért van az, hogy nem válik eleve gyanússá, ha behatol egy helyszínre. Nevét a nyakára tetovált vonalkód számsorai alapján kapta: 640509-040147. Magas, kopasz, kék szemű, aki többnyire kifogástalan fekete öltönyt visel kesztyűvel és piros nyakkendővel. A játékbeli modelljét és a karakter hangját is David Bateson színész kölcsönzi.
  • Diana Burnwood: az Ügynökség összekötője. Ő tájékoztatja a 47-es ügynököt az aktuális küldetésekről. Meghatározó szereplője a játéknak, s a későbbiekben jelentős részt vállal a játék történetének alakulásában. Hangját Vivienne McKee kölcsönzi.

Az Hitman: Absolution-ban látszólag a 47-es ügynök meggyilkolja őt, de a végén kiderül, hogy életben van.

  • Smith ügynök: egy amerikai CIA-ügynök, aki az Ügynökségnek is dolgozik. Rendszeresen elkapják az ellenfelek és megkínozzák, s a 47-es ügynöknek kell őt kimentenie. Ez végül arra vezeti, hogy munkaidőben leigya magát, ami csak még jobban megnehezíti a dolgát. Bár ő is rengetegszer használja az álcáit, legtöbbször mégis kínzás közben, az USA-mintás boxeralsójában találunk rá. Smith hálás azért, hogy 47-es mindig megmenti, de ez fordítva sajnos nem így van.
  • Lei-Ling: fiatal kínai lány, akit gyermekkorában elraboltak, és Lee Hong bordélyházában dolgoztattak. Információért cserébe 47-es megmenti az életét és megszökteti. A későbbiekben már mint a japán Hayamoto bordélyházának tagja bukkan fel, s a későbbi játékokban is felbukkan, epizódszerepben.
  • Dr. Otto Wolfgang Ort-Meyer: a 47-es ügynök teremtője és az első rész főgonosza. Egy romániai elmegyógyintézet pincéjében rendezi be főhadiszállását, s állítja elő klónjait.

Lábjegyzetek[szerkesztés]

  1. Mégsem törölték a next-gen Hitmant
  2. Hitman - így néz ki az új 47-es ügynök