Hitman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hitman
MűfajLopakodós, akció-kaland
FejlesztőIO Interactive
KiadóEidos Interactive (2000–2009)
Square Enix (2009–napjainkig)
ZeneszerzőJesper Kyd
PlatformokMicrosoft Windows, Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, GameCube, OS X, iOS, Android, Windows Phone, Linux, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Vita, Xbox One
Eredeti platformMicrosoft Windows
Első játékHitman: Codename 47
(2000. december 1.)
Legutóbbi játékHitman 3
(2021. január 20.)

A Hitman lopakodós videójáték-sorozat, melyet a dán IO Interactive fejleszt. A sorozat legtöbb része Windowson kívül elérhető konzolokra is: Nintendo GameCube, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, és Xbox 360. Ezen kívül könyv formájában is megjelent egy novella ("Hitman: Enemy Within"), valamint 2007-ben Timothy Olyphant főszereplésével a Hitman – A bérgyilkos című film.

A sorozat főhőse a 47-es ügynök, aki egy kopasz, kifogástalan öltönyt viselő bérgyilkos, akit testőrökkel védett emberek megölésére specializáltak. A játék zenéjét Jesper Kyd szerezte, vegyesen elektronikus és nagyzenekari tételekkel - ez utóbbiakat egyébként a Budapesti Szimfonikus Zenekarnak köszönhetjük.

Játékok[szerkesztés]

A játéksorozat meglehetősen magas besorolási rátával rendelkezik az ESRB skáláján (17+, Mature), köszönhetően az erőszaknak és a vérnek. Mindegyik epizód nézőpontja harmadik személyű, a főhőst kívülről mutató, noha át lehet kapcsolni első személyű nézetbe is (kivéve az első részben).

A következő részek jelentek meg:

A játékok egy része csomagban is megjelent:

Játékmenet[szerkesztés]

A játékok küldetés-rendszerűek: minden pálya egy-egy feladatot rejt magában, amely általában az, hogy végezzünk valakivel, esetleg több személlyel. Ennek a mikéntje nincsen behatárolva, a megoldási lehetőségek széles tárháza áll a játékos rendelkezésére. Lehet vérfürdőt csapva kivégezni a térképen található összes embert, de lehet lopakodva, csendesen, minimális áldozattal is végrehajtani egy küldetést. A játék az utóbbit preferálja, és az ezt az utat követőket jutalmazza. A játéksorozat későbbi epizódjaiban a célszemélyek likvidálását leginkább úgy kell megrendeznünk, mintha az baleset lett volna.

A 47-es ügynök, hogy fenntartsa álcáját, képes beöltözni álruhákba, melyeket jobbára elkapott ellenfeleiről vesz le. Ennek az álcának a hatékonysága azonban függ a játékos további viselkedésétől is: ha gyanút kelt, akkor könnyen lelepleződhet.

A karakter mozgását a fejlesztők meglehetősen korlátozták: nem lehet ugrani, falra mászni, vagy szakadékokat áthidalni. Ez alól kivételek az előre szkriptelt jelenetsorok. Ennek ellensúlyozására lifteken, létrákon, lépcsősorokon keresztüli közlekedést vezettek be. A későbbi játékokban kerítéseken, sövényeken is át lehet mászni.

A játék fontos eleme az ún. "gyanúmérő" sáv. Ez attól függően kúszik magasabbra vagy csökken alacsonyra, hogy a 47-es ügynök viselkedése mennyire gyanút keltő. Például a kézben tartott fegyver általában figyelemfelkeltő, de például egy tiltott helyen mászkáló pincér is gyanús lehet. A láb alól eltett ellenfeleket képes a játékos elrejteni, hogy a testet nehogy megtalálják az őrök.

Filmek[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

  • 47-es ügynök: genetikai kísérlet eredményeképpen előállított bérgyilkos, akinek a DNS-ét a világ legveszedelmesebb bűnözőiéből állították elő. Következésképpen nem hasonlít a világ egyetlen rasszához tartozó embertípushoz sem igazán, ezért van az, hogy nem válik eleve gyanússá, ha behatol egy helyszínre. Nevét a nyakára tetovált vonalkód számsorai alapján kapta: 640509-040147. Magas, kopasz, kék szemű, aki többnyire kifogástalan fekete öltönyt visel kesztyűvel és piros nyakkendővel. A játékbeli modelljét és a karakter hangját is David Bateson színész kölcsönzi.
  • Diana Burnwood: az Ügynökség összekötője. Ő tájékoztatja a 47-es ügynököt az aktuális küldetésekről. Meghatározó szereplője a játéknak, s a későbbiekben jelentős részt vállal a játék történetének alakulásában. Hangját Vivienne McKee kölcsönzi.

Az Hitman: Absolution-ban látszólag a 47-es ügynök meggyilkolja őt, de a végén kiderül, hogy életben van.

  • Smith ügynök: egy amerikai CIA-ügynök, aki az Ügynökségnek is dolgozik. Rendszeresen elkapják az ellenfelek és megkínozzák, s a 47-es ügynöknek kell őt kimentenie. Ez végül arra vezeti, hogy munkaidőben leigya magát, ami csak még jobban megnehezíti a dolgát. Bár ő is rengetegszer használja az álcáit, legtöbbször mégis kínzás közben, az USA-mintás boxeralsójában találunk rá. Smith hálás azért, hogy 47-es mindig megmenti, de ez fordítva sajnos nem így van.
  • Lei-Ling: fiatal kínai lány, akit gyermekkorában elraboltak, és Lee Hong bordélyházában dolgoztattak. Információért cserébe 47-es megmenti az életét és megszökteti. A későbbiekben már mint a japán Hayamoto bordélyházának tagja bukkan fel, s a későbbi játékokban is felbukkan, epizódszerepben.
  • Dr. Otto Wolfgang Ort-Meyer: a 47-es ügynök teremtője és az első rész főgonosza. Egy romániai elmegyógyintézet pincéjében rendezi be főhadiszállását, s állítja elő klónjait.

Jegyzetek[szerkesztés]