Hillel Slovak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hillel Slovak
1983-ban
1983-ban
Életrajzi adatok
BecenévSlim, The Israeli Cowboy
Született1962. április 13.
Haifa, Izrael
Elhunyt1988. június 25. (26 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
SírhelyMount Sinai Memorial Park Cemetery
IskoláiFairfax High School
Pályafutás
Műfajokfunk-rock, punk
Aktív évek19801988
EgyüttesRed Hot Chili Peppers
Kapcsolódó előadó(k)What Is This?
Hangszergitár, talk box, szitár
Tevékenységzenész, dalszerző
KiadókMCA, EMI
A Wikimédia Commons tartalmaz Hillel Slovak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hillel Slovak (Haifa, Izrael, 1962. április 13.Los Angeles, Kalifornia, 1988. június 25.) izraeli–amerikai gitáros, a Red Hot Chili Peppers tagja.

Élete[szerkesztés]

Izraelben született, családjával 1965-ben Queensbe költöztek, majd 1967-ben Kaliforniába. Középiskolai évei alatt, a Fairfax High Schoolban ismerkedett meg körülbelül egy időben a gitárral, Anthony Kiedisszel és Michael Balzaryval (Flea) is.

1983-ban megalkották zenekarukat, Red Hot Chili Peppers néven. Az alapító tagok Anthony Kiedis, Mike 'Flea' Balzary, Hillel Slovak és Jack Irons voltak. Hillel és Anthony nemsokára elmerültek a heroinfüggőségükben, és Hillel egyre mélyebbre süllyedt.

A halála előtti időszakban annyira súlyos volt állapota, hogy már a fellépéseken sem volt képes koncentrálni, ezért Anthony és Flea elhatározták, hogy kiteszik a bandából. Ám végül belátták, hogy Hillelnek ebben a helyzetben lenne leginkább szüksége a barátaira, így mégsem küldték el.

Hillel és Jack a "What is this?" nevű projektjük miatt elhagyták a zenekart, de Hillel még egyszer visszatért 1985-ben, és együtt rögzítették a Freaky Styley-t majd 1987-ben az The Uplift Mofo Party Plant is. 1988. június 25-én, 26 évesen kábítószer-túladagolásban elhunyt.

Fiatalkora[szerkesztés]

Slovak Haifában, Izraelben született holokauszttúlélő zsidó szülőktől.[1][2] Édesanyja lengyel származású volt, édesapja pedig Jugoszláviából származott. A család akkor emigrált az Egyesült Államokba, amikor Slovak ötéves volt.[1] Először Queensben telepedtek le, majd átköltöztek Kaliforniába. Gyerekkorában erősen érdeklődött a művészetek iránt, gyakran festett édesanyjával, Estherrel.[3] A Laurel Elementary Schoolba járt iskolába, Nyugat-Hollywoodba, majd utána felvették a hollywoodi Bancroft Jr. Középiskolába, ahol megismerkedett későbbi zenésztársaival, Jack Ironsszal és Michael "Flea" Balzaryval.[4] Első gitárját 13 évesen kapta a bar-micvójára, ezután nagyon sokszor játszott a hangszeren, gyakran egész éjszaka.[5] Ez idő alatt nagyban hatott rá a hard rock, ezen is belül leginkább Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és a Kiss.[1]

Elsőévesként a Fairfax Középiskolában, alapított egy zenekart Ironsszal a doboknál, és még két iskolai barátjával, Alain Johannesszal és Todd Strassmannel. A zenekart Chain Reactionnek nevezték el, de első koncertjük után átnevezték Anthymre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Prato, Greg: Hillel Slovak Biography. Allmusic.com
  2. Peterson, Robert: Dead Too Soon: Musicians Who Died Before Age 30. Yahoo!. Yahoo.com, 2009. július 21. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  3. Slovak, p. 37
  4. Sayers, Blaine: Icons of Rock: Hillel Slovak. Consequence of Sound, 2008. július 23. [2010. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 22.)
  5. „Behind the Music: Red Hot Chili Peppers”. Behind the Music. VH1. 7:52. (angol nyelven)

További információk[szerkesztés]