Ugrás a tartalomhoz

Hildesheimi Szent Bernward

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Bernward
Emlékműve a hildeheimi székesegyház udvarán
Emlékműve a hildeheimi székesegyház udvarán
püspök
Születése
960 körül
Duchy of Saxony
Halála
1022. november 20.
Hildesheim
Tisztelete
Szentté avatása1193
Szentté avatta: III. Celesztin pápa
Ünnepnapjanovember 20.
Jelképeikalapács
Védőszentje ennekaranymetszők
[https://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bbernwr.html bernwr.html Szent Bernward a Catholic Hierarchy-n]
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Bernward témájú médiaállományokat.

Bernward von Hildesheim magyarul Hildesheimi Szent Bernward (kb. 960. – Hildesheim, 1022. november 20.) hildesheimi püspök, valószínűleg Dietrich szász palotagróf fia.

Élete[szerkesztés]

Árvaságra jutva anyai nagyapja, Adalbero szász palotagróf udvaránál élt. Körülbelül 975-től a hildesheimi káptalaniskolában Thangmar keze alatt sajátította el a hét szabad művészetet, ismerkedett meg az egyházmegye ügyeivel, és tett szert művészeti / kézműves készségekre. 985-től Mainzban folytatta tanulmányait, ahol 993-ban Willigis érsek(wd) pappá szentelte.[1] Egy ideig nagyapja, Adalbero szász palotagróf szolgálatában tevékenykedett, ennek során utazást tett Utrechtbe. Elutasította a deventeri apáti tisztséget, majd nagyapja halála után 987-től a császári udvar káplánja lett. 988-tól Theophanu anyacsászárné megbízásából az akkor nyolcéves III. Ottó nevelésével foglalkozott.

Amikor az udvari vetélytársak kezdték megnehezíteni az életét, akkor jött a felkérés, hogy Gerdag von Hildesheim püspök utódja legyen. 993. január 15-én szentelték fel, és közel harminc évig viselte ezt a tisztséget. 1000-1001 telén részt vett III. Ottó Róma és Tivoli ellen vívott csatájában, 1006-ban részt vett II. Henrik IV. Balduin flamand gróf elleni hadjáratában, ezt követően zarándoklatot tett Tours-i Szent Márton és Párizsi Szent Dénes sírjához.

1018-ban megalapította a püspökség első férfikolostorát, a hildesheimi Szent Mihály-kolostort, valamint megépíttette a Hildesheimi Szent Mihály-templomot. Megerősítette a várost, és megszervezte az egyházmegye védelmét a szlávok és normannok ellen. Rendszeresen zsinatokat tartott, ügyelt az egyházi bevételek célirányos felhasználására, pártolta az egyháziak képzését. Bőkezűen támogatta a művészetet, így Hildesheim a kor művelődési központjává vált. Mint művész is nevezetes: életrajzírói építészként, kézirat-illusztrátorként és ötvösként is emlegették. Fennmaradtak a műhelyéből származó művészi kéziratok (egy biblia, két evangélium, egy evangeliárium), elefántcsont könyvborítók, nemesfémből és drágakőből készült munkák (keresztek, gyertyatartók), kőfaragó munkák (sírkő és kőkoporsó), de a feljegyzések szerint falfestményeket, mozaikpadlókat, kelyheket és kehelytányérokat is készített.

Az általa építtetett hildesheimi székesegyház nagy érckapuját mintázta, melyet a szobrászat történetében nevezetes 16 domborműves bibliai ábrázolás díszít. A kapu bal oldalán az Ószövetség alakjai láthatóak fentről lefelé a világ teremtésétől Ábel meggyilkolásáig, jobb oldalon emelkedő sorrendben az Újszövetség eseményei az angyali üdvözlettől Krisztus feltámadásáig. Szintén Bernward műve a székesegyház előtt álló ércoszlop, a Krisztus életét ábrázoló domborművekkel.

1150-ben az erfurti zsinat engedélyezte tiszteletét a Szent Mihály-apátságban, 1193-ban pedig III. Celesztin pápa a szentek közé sorolta. Ünnepnapja kezdetben október 26-án volt, 1922-ben helyezték át november 20-ra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hans Jakob Schuffels in Brandt/Eggebrecht (Hrsg.): Bernward von Hildesheim und das Zeitalter der Ottonen, Katalog der Ausstellung 1993; Band 1. S. 31; Abbildung der Urkunde in Band 2, S. 453.

Források[szerkesztés]