Hidegujj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hidegujj
1 - hidegujj teste (folyamatos átáramlású hűtőközeg)
2 - hűtőközeg elvétel
3 - hűtőközeg bevezetés
4 - szilárd hűtőanyag esetén alkalmazható, egyszeri beadagolású hidegujj

A hidegujj egy laboratóriumi üvegeszköz, amelyet helyi hűtésre használnak például szublimáció kivitelezésénél. Nevét onnan kapta, hogy használatakor a hűtendő közegbe mint egy „ujjat” belemártjuk. A hidegujj külső felületén kondenzálnak le a gőzök.

A hidegujjat főleg szublimációs készülékekben, illetve kis mennyiségű anyag átdesztillálásakor használják mint hűtőt.

A hidegujjnak a bemenete és a kimenete csatlakozik a testhez, melybe a leggyakrabban vezetett hűtőközeg a hideg csapvíz, mely folyamatosan áramlik a rendszeren keresztül. Ezen kívül hűtőközegként használható még szilárd anyag is, mint a jég vagy a szárazjég. Ilyen esetben azonban a hűtőközeg csak addig használható, amíg teljesen fel nem olvad vagy el nem szublimál, ugyanis itt csak egyszeri hűtőközeg-beadagolás van (szakaszos technológiát tesz lehetővé).

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cold finger című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.