Ugrás a tartalomhoz

Pipetta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pipetta

A pipetta egy laboratóriumi üvegedény, mellyel meghatározott térfogatokat tudunk mérni.

A szó a francia nyelvből származik: pipette csövecskét, pipácskát jelent.[1]

Használata és változatai[szerkesztés]

A pipettákat leggyakrabban a kémiában, a molekuláris biológiai kutatásokban és fiziológiai vizsgálatokban használjuk. A pipetták igen sok formában fordulnak elő, felhasználásuk is különféle lehet, különböző a torzítatlanságuk és precizitásuk is. A pipetták működése egyszerű: a vizsgált folyadékba mártjuk a pipetta egyik végét. A másik végén szívó erővel hatunk, amelynek hatására a pipettába szívjuk a kívánt folyadékot. A pipetta mindig tartalmaz jelzést, ameddig a folyadékot felszívva a pipettában található folyadék a megfelelő térfogatú lesz.

Az 1-1000 μl térfogatú pipettákat mikropipettáknak nevezzük, míg a klasszikus makropipetták ennél nagyobb folyadékok kimérésére alkalmasak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 114. o. ISBN 963 8334 96 7  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pipette című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.