Hideg veríték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hideg veríték / Hidegvérrel
(De la part des copains)
1971-es francia–olasz–belga film
RendezőTerence Young
ProducerRobert Dorfmann, Maurice Jacquin
AlapműRichard Matheson: Ride the Nightmare (regény)
Műfaj
ForgatókönyvíróShimon Wincelberg, Albert Simonn, Gerald Devries (párbeszédek)
FőszerepbenCharles Bronson, Liv Ullmann, James Mason
ZeneMichel Magne
OperatőrJean Rabier
VágóJohnny Dwyre
HangmérnökWilliam R. Sivel
DíszlettervezőAntoine Roman
Gyártás
GyártóLes Films Corona (Párizs), Comacico (Párizs)
Fair Film (Róma)
Ország Franciaország
 Olaszország
 Belgium
Nyelvangol
Forgatási helyszínNizza
Játékidő91 perc
Képarány4:3
Forgalmazás
ForgalmazóUltrafilm Kft. (magyarországi DVD-forgalmazó)
BemutatóFranciaország 1970. december 18.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hideg veríték (alternatív cím: Hidegvérrel, eredeti cím: De la part des copains) 1970-ben bemutatott francia–olasz–belga koprodukcióban készült thriller Terence Young rendezésében. A főszerepeket Charles Bronson, Liv Ullmann és James Mason alakítja. A film Richard Matheson Ride the Nightmare (1959) című regényén alapszik.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Dél-Franciaország.

Joe Martin (Charles Bronson) abból él, hogy turistákat visz sétahajózásra. Amikor hazamegy feleségéhez, Fabienne-hez (Liv Ullmann), ő tájékoztatja, hogy valaki többször telefonált, de sohasem szólt bele a kagylóba. Amikor legközelebb csörög a készülék, Joe veszi fel, és Fabienne-t azonnal felküldi az emeleti szobájába, oda azonban valaki egy követ dob be a zárt ablakon keresztül. Fabienne bezárkózik, Joe pedig lemegy, de nemsokára valaki leüti.

Joe egyik régi ismerőse, Vermont (Michel Constantin) egy pisztollyal tartja őket sakkban a konyhában. Hét év börtön van mögötte. Biztatja Joe-t, hogy mondja el feleségének, honnan ismerik egymást. Kiderül, hogy katonatársak voltak. Vermont azt akarja, hogy Joe éjszaka vigye el őt valahová a hajójával. Joe egy alkalmas pillanatban kirúgja a kezéből a pisztolyt, és megöli a férfit. Nemsokára mulatozó szomszédok jönnek hozzájuk és jeget kérnek, ezeket hamar lerázzák. Vermont holttestét elviszik kocsival és Joe ledobja egy szakadékba.

Joe elmondja a feleségének, hogy Ross nevű parancsnoka saját szakállára kezdett üzletelni, amikor a koreai háború csatái után a csapatukat áthelyezték Németországba. Joe ezekben a maffia-szerű műveletekben nem vett részt, és amikor egyszer részegen leütött egy tisztet, hét év börtönt kapott. Ross és Vermont is ugyanabban a börtönben ült. Ross szólt Joe-nak, hogy szökjenek meg együtt (mivel tudta, hogy Joe milyen jól vezet). A szökést kintről egy Katanga nevű volt idegenlégiós segítette, aki ruhákat, hamis igazolványokat és kocsit szerzett. Amikor kötélen leereszkedtek egy magas falon és Joe beszállt a kocsiba, egy rendőr biciklizett arra, és a papírjaikat kérte. Katanga leszúrta a rendőrt. Ekkor Joe, aki nem akart gyilkosságba keveredni, elhajtott. A többiek a rendőrgyilkosság miatt húsz évet kaptak (a büntetés a történet jelenideje előtt néhány hónappal járt le). Joe tíz évet kapott volna, ha ott marad.

Miután visszatérnek a házba, ott találják Ross parancsnokot (James Mason), Katangát és egy heves vérmérsékletű olaszt, Faustót. Katangánál géppisztoly van.

Kiderül, hogy a Joe tulajdonában lévő gyors hajóra valamilyen tiltott holmi szállítása miatt van szükség. A lebonyolítást Katanga fogja intézni, akinek Marseille-ben van egy ismerőse, aki átadja neki az árut, Ross pedig kifizeti az árát, a pénzt egy Genfből repülővel érkező nő fogja hozni. Ross biztatja Joe-t, hogy hívja fel a rendőrséget, ha nem akar részt venni a dologban, Joe fel is tárcsázza a rendőrség számát, de a felesége kéri, hogy ne tegye (valószínűleg több éves börtönt kapott volna).

Egy próbautat tartanak a hajóval másnap reggel. Eközben Joe feleségét túszként fogva tartják, hogy minden úgy történjen, ahogy megbeszélték.

Joe a próbaúton leüti Katangát és egy injekciót nyom a karjába, majd visszafordul. A repülőtérre megy, az olaszt a poggyászmegőrzőhöz csalja, majd a liftben leüti és a liftnél rövidzárlatot okoz. A repülővel érkező nőnek (Moira – Jill Ireland) úgy mutatkozik be, mintha neki kellene kísérnie. A nő hippi-felfogású, egy gitár van nála és az autóban „füvet” kezd szívni. Joe egy elhagyatott kunyhóba viszi és bezárja a pénzzel együtt egy kamrába.

Joe visszamegy a házába és cserét ajánl Rossnak: elengedi a nőt a pénzzel együtt, és elviszi őket a hajójával, ha ők elengedik a feleségét és a nevelt lányát (akit időközben elcsaltak a nyári táborból).

Joe egy piros autóban elviszi a feleségét, a lányát és Katangát, miközben Ross és az olasz egy másik kocsiban követik őket. Amikor megállnak, Joe azt javasolja, hogy engedjék el a feleségét és a lányát, akkor megmondja, hol van a nő. Ross belemegy az alkuba, Fabienne a lányával elindul a kocsival, azonban nem érnek messzire, amikor egy nő kiáltozása hallatszik. Ekkor Katanga egy sorozatot lő Fabienne kocsijára, az autó kacsázni kezd, majd megáll. Joe ráveti magát Katangára, aki nem hagyja abba a lövöldözést, ezért véletlenül lelövi az olaszt (aki azonnal meghal) és Rosst hasba lövi. Fabienne és a lány sértetlenül szállnak ki a kocsiból.

A kunyhóba mennek, ahol kiengedik a nőt a kamrából. Ross tisztában van vele, hogy a haslövése miatt őt nem lehet szállítani és a vérveszteség miatt nagyjából egy óra múlva el fog ájulni. Joe azt javasolja, hogy engedje el őt, hogy orvost hozzon, közben Ross Katangával lerakatja a fegyverét és egy pisztollyal sakkban tartja, mivel tudja, hogy Katanga szívesen megölné Fabienne-t és a lányt. Joe-t Moira kíséri az orvoshoz. Joe őrölt száguldozásba kezd a sziklás szerpentinen, hogy időben visszaérjen a kunyhóba. Két motoros rendőr ered a nyomába, de nem érik utol (egyikük kisodródik az útról, ezért a társa is megáll). Joe egy helyen kénytelen lemenni az útról a forgalom miatt, levág egy kanyart a hepehupás, sziklás területen, és ezzel levág egy kanyart.

Eközben Ross egyre gyengül. Fabienne Ross kívánsága szerint többször erős kávéval itatja, és tiszta textilt ad a kezébe (amit alkohollal itat át), hogy a vérző sebre szoríthassa. Ross arca egyre szürkül, és amikor érzi, hogy már nem sokáig tudja magát tartani, elengedi Fabienne-t és a lányt. Amint távoznak, a kunyhóból lövöldözés hallatszik, majd Katanga bukkan fel az ajtóban, géppisztollyal és a táskával a kezében (amiben a pénz van), és utánuk ered. Néhány lövést ad le rájuk, ezért kénytelen megállni, de felgyújtják a száraz füvet és a füstben az országút felé menekülnek.

Joe-val az országúton találkoznak. Azonban Katanga is odaér. Leteteti Joe-val a pisztolyát, majd felveszi a földről, mert a géppisztolyból kifogyott a lőszer. Katanga nem mondott le az üzlet lebonyolításáról, ezért este mindannyian a hajóra mennek. Joe a jelzőrakétát fellövő pisztollyal lelövi Katangát, aki kigyullad, és a vízbe esik. Az aktatáska is égni kezd, amiben az pénz van, ezért Joe bedobja a tengerbe. A parton Franciaország nemzeti ünnepét, a Függetlenség Napját, július 14-ét ünneplik, ezért a tűzijátékok fellövése miatt nem tűnik fel a hajón történt lövés. A parton a család elvegyül az ünneplő tömegben.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

A fenti szinkronváltozat jelent meg Magyarországon DVD-n, a film címe ebben a magyar változatban Hidegvérrel volt.[1][2] Készült egy másik magyar szinkron is, 1983-ban, abban Charles Bronson hangját Gruber Hugó adja.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

  • Cote D'Azur, Franciaország
  • Beaulieu-Sur-Mer kikötője, Franciaország
  • Studios La Victorine, Nizza, Franciaország

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hideg veríték az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Nem tévesztendő össze az 1967-es és az 1996-os Hidegvérrel (In Cold Blood) című filmekkel, melyek Truman Capote azonos című regénye alapján készültek.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cold Sweat (1970 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.