Ugrás a tartalomhoz

Hidasi-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hidasi-völgy túrázók által gyakran látogatott, erdővel benőtt festői patakvölgy a Kelet-Mecsekben, a Hosszúhetényhez tartozó Pusztabánya kirándulóhely közelében. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe.

Neve[szerkesztés]

Nincs köze az ugyancsak baranyai Hidas településhez. A név állítólag onnan származik, hogy a patakon valamikor fahidak vittek keresztül, amelyek ma már nincsenek meg.[1]

Látványosságai[szerkesztés]

A völgy kétoldalt viszonylag meredek falú, de a patak mellett gyalogút, illetve erdészeti út visz.

A völgyben futó köves medrű patak hol párhuzamosan, hol átlósan szalad át a sok helyen lépcsősen kirajzolódó kőzetrétegeken. Máshol apró vízesések sorozatait képezve keresztben halad át rajtuk.

Csurgó[szerkesztés]

Legegyedibb látványossága a Csurgó, egy kis vízesés, ahol egy másik kis patak hat méter magas vízesést képez egy mésztufagáton, illetve mohos sziklákon csurog le a Hidasi-völgy patakjába. A meszet szállító víz cseppkőszerű alakzatokat hozott létre.[2](Ez körülbelül két kilométeres séta a meder mentén, miután Pusztabánya felől elértük a patakvölgyet.)

Helye[szerkesztés]

A völgy Pusztabányától mintegy egy kilométer séta lefelé a turistaúton. Pusztabánya megközelíthető erdei műúton Zobákpuszta felől, túrázóknak vagy akár kerékpárosoknak a Pusztabányától mintegy 2 kilométerre lévő Püspökszentlászlóból (Hosszúhetényen át)). Pécsváradról is szerveznek gyalogtúrákat a Hidasi-völgybe a Zengő hegyen át.[3] Gyalogosan Zobákpuszta vagy Magyaregregy felől, vagy akár az Óbánya-Kisújbánya útvonalon is megközelíthető.

Forrásai[szerkesztés]

A völgyben sok jóízű forrás fakad:

Csobogó-forrás (nem iható) (https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-1229921198),

Hidasi-forrás (https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-3350658761),

Lajos-forrás (https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-3350658789),

Pius-forrás (https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-4312381249),

Wein György-forrás (https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-3350662538),

Betyár-forrás (https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-3350658713).

A történelemben[szerkesztés]

1956. november 11-én dél körül a völgyön keresztül érkeztek egy komlói vadàsz vezetésével a helikopterrel és tankokkal felszerelt szovjet katonák és a komlói karhatalmisták, hogy kiverjék a Magyaregregyhez közeli Márévárból a felkelőket. Ekkor ölték meg Pájer Ferenc Józsefet ês egy katonaruhás férfit.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Mecsek kislexikona 2011. [2012. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 13.)
  2. Mecsekben vulkán? geresdlak.virtus.hu. [2011. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 15.)
  3. T.4. Pusztabánya, Hidasi-völgy[halott link]
  4. Magyaregregy (Száz magyar falu)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Videók: