Heidelbergi ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Heidelbergi ember
Evolúciós időszak: 0,6–0,2 Ma
pleisztocén
Homo heidelbergensis-Cranium -5.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Emberfélék (Hominidae)
Nemzetség: Hominini
Alnemzetség: Hominina
Nem: Homo
Faj: H. heidelbergensis
Tudományos név
''Homo heidelbergensis''
Schoetensack, 1908
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Heidelbergi ember témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Heidelbergi ember témájú kategóriát.

A heidelbergi ember (Homo heidelbergensis) maradványai a Günz–Mindel-interglaciális és a Mindel–Riss-interglaciális (felmelegedési) korszakokból származnak, koruk 200–600 000 év között változik. Ide sorolják például Mauer, Steinheim an der Murr, Reilingen (Németország), Atapuerca (Spanyolország), Arago (Franciaország), Boxgrove, Swanscombe (Anglia), „Samu” – Vértesszőlős (Magyarország), Apidima, Petralona (Görögország) leleteit.

Sok antropológus a Homo heidelbergensist nem ismerik el önálló taxonnak, hanem a Homo erectus európai változatának tekinti. A heidelbergi emberrel egyidőben a tisztán Homo erectusnak tartott előemberek maradványai is megtalálhatóak ugyanebből a korszakból (például Atapuerca, Spanyolország; Bilzingsleben, Németország).

A heidelbergi embert tartják a neandervölgyi ember és a modern ember közös ősének. Mivel a legújabb DNS-vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a neandervölgyiek nem kihaltak, hanem asszimilálódtak,[1] a heidelbergi ember rendszertani besorolása megkérdőjeleződik. Ez ugyanis csak úgy történhetett meg, ha a heidelbergi ember is a Homo sapiens fajhoz tartozott. Ennek két földrajzilag elkülönült populációja megindult a fajképződés útján, de még mielőtt végleg elvált volna a fejlődési vonal, ismét egyesült.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]