Hat nap, hét éjszaka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hat nap, hét éjszaka
(Six Days, Seven Nights)
1998-as amerikai film
RendezőIvan Reitman
ProducerIvan Reitman
Roger Birnbaum
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Browning
FőszerepbenHarrison Ford
Anne Heche
David Schwimmer
Temuera Morrison
ZeneRandy Edelman
Taj Mahal
OperatőrMichael Chapman
VágóWendy Greene Bricmont
Sheldon Kahn
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Caravan Pictures
Northern Lights Entertainment
Roger Birnbaum Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínHawaii Hawaii
Játékidő98 perc
Költségvetés65-70 millió $[1]
Forgalmazás
ForgalmazóBuena Vista Pictures
BemutatóUSA 1998. június 12.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel164,8 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hat nap, hét éjszaka (eredeti cím: Six Days, Seven Nights) 1998-ban bemutatott amerikai kaland-akcióvígjáték, melyet Michael Browning forgatókönyvéből Ivan Reitman rendezett. A főbb szerepekben Harrison Ford és Anne Heche látható. A filmet Kauai szigetén forgatták.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1998. június 12-én mutatták be. Általánosságban vegyes kritikákat kapott, de bevételi szempontból jól teljesített.

Cselekmény[szerkesztés]

Robin Monroe (Anne Heche) a Dazzle nevű divatmagazin New York-i szerkesztője. Barátja, Frank Martin (David Schwimmer) egy egyhetes nyaralással lepi meg a Csendes-óceán déli részén fekvő Makatea szigetén. Makatea felé vezető útjuk utolsó szakaszát kényszerűségből egy lerobbant de Havilland Canada DHC-2 Beaverrel teszik meg, amelyet egy középkorú amerikai, Quinn Harris (Harrison Ford) vezet. Elkíséri őket Quinn fiatal barátnője, Angelica (Jacqueline Obradors). A szigeten töltött első éjszakán Frank megkéri Robin kezét, aki boldogan elfogadja.

Egy bárban a részeg Quinn, aki nem ismeri fel Robint, bepróbálkozik nála, de sikertelenül jár. Másnap reggel Robin főnöke, Marjorie (Allison Janney) azt kéri tőle, hogy rövid időre szakítsa meg a nyaralását, és repüljön Tahitire egy divatfotózás felügyelésére. Felbéreli Quinnt, hogy vigye oda. Útközben vihar kerekedik. A repülőgépet egy villámcsapás megrongálja, így Quinn kénytelen kényszerleszállást végrehajtani egy lakatlan szigeten, eközben a gép kerekei megsérülnek.

Quinn úgy gondolja, egy olyan szigeten vannak, amelynek egy magas dombon található jelzőfénye van. Ha kikapcsolják, javító személyzetet küldenek. Miután megmásznak egy magas hegyet, felfedezik, hogy egy másik szigeten vannak. Makateára visszatérve Frank és Angelica elkíséri a légi kutatócsoportot, amely eltűnt társaikat keresi, de több napi próbálkozás után a keresés sikertelen, így leállítják. Frank, aki azt hiszi, hogy Robin meghalt, berúg, és lefekszik Angelicával, miután a lány elcsábítja.

Hamarosan észrevesznek egy hajót a sziget partjainál, Robin és Quinn elindulnak oda a mentőcsónakkal. Amikor felfedezik, hogy két hajó van egymás mellett kikötve, rájönnek, hogy kalózok fogták el és ölték meg a hajó egyik utasát. A kalózok észreveszik Quinnt és Robint, és üldözőbe veszik őket. Miután rövid időre a kalózok fogságába esnek, a páros elmenekül. Miközben a dzsungelben bujkálnak, felfedeznek egy lezuhant második világháborús japán hidroplánt. Megmentik róla a pontonokat, és Quinn megrongálódott repülőgépéhez erősítik, hogy azzal megpróbálják elhagyni a szigetet. Amikor éppen felszállni készülnek, a kalózok újra megjelennek, és elkezdenek lövöldözni a parton, megsebesítve Quinnt. De végül fel tudnak szállni. Elrepülnek a kalózok fölött, akik véletlenül elpusztítják a saját hajójukat, amikor a gépre lőnek.

Quinn gyorsan megtanítja Robinnak, hogyan kell leszállni a géppel, mielőtt a sérülése miatt elájulna, és Robinra hagyja, hogy maga vezesse a gépet. Makateára érkezve a lány leszáll a tengerparton, ahol éppen a megemlékezésük zajlik. Frank megkönnyebbül, hogy Robin életben van, de titokban undorodik önmagától, amiért lefeküdt Angelicával.

Robin meglátogatja Quinnt a kórházban, és bevallja neki az érzéseit, de a férfi azt mondja, hogy túlságosan különbözik az életük. Amikor Robin és Frank éppen visszarepülnek New Yorkba, a lány azt mondja, hogy nem akar vele összeházasodni. Frank bevallja, hogy lefeküdt Angelicával, mire a lány felfedi Quinn iránti érzéseit. Rájönnek, hogy nem szeretik egymást, és Robin visszaadja Frank eljegyzési gyűrűjét.

Quinn meggondolja magát, és a repülőtérre siet, hogy megkeresse Robint, de úgy tűnik, elkésett. Ekkor találkozik Robinnal, aki még a felszállás előtt leszállt a repülőgépről, és meglepődve látja Quinnt. Quinn bevallja neki az érzéseit.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Harrison Ford Quinn Harris, pilóta Végvári Tamás
Anne Heche Robin Monroe, egy újság szerkesztője Murányi Tünde
David Schwimmer Frank Martin, Robin udvarlója Schnell Ádám
Jacqueline Obradors Angelica Farkasinszky Edit
Temuera Morrison Jager Zágoni Zsolt
Allison Janney Marjorie Kocsis Mariann
Douglas Weston Philippe Sinclair Megyeri János
Cliff Curtis Kip eredeti nyelven
Danny Trejo Pierce nem szólal meg
Ben Bodé Tom Marlowe Beratin Gábor
Derek Basco Ricky Szokol Péter
Amy Sedaris Robin titkárnője
Kerry Rossall jacht tulajdonos

A film készítése[szerkesztés]

A filmben repülőgépes kaszkadőrmutatványok is szerepelnek. Az effekteket CGI segítség nélkül készítették. A de Havilland Beaver lezuhanásának jelenetét egy Huey helikopterrel hajtották végre; a pilóta nélküli repülőgépet egy 60 méter hosszú kábellel függesztették fel, miközben a motor járt.[3]

Harrison Ford a való életben is képzett pilóta, és saját maga repült a filmben, miután teljesítette a közlekedési biztosítótársaság képzési követelményeit.[4]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Hat nap, hét éjszaka 74,3 millió dollárt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, 90,5 millió dollárt más területeken, összesen világszerte 164,8 millió dolláros bevételt termelt.

A film a nyitóhétvégén 16,5 millió dollárt keresett és a második helyen végzett, majd a következő két hétvégén újabb 10,7 és 7,7 millió dollárt gyűjtött.[1][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b So-So Debut for Harrison Ford in 'Six Days, Seven Nights'”, Los Angeles Times, 1998. június 16. (Hozzáférés: 2020. október 29.) 
  2. Hat nap, hét éjszaka - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. szeptember 9.)
  3. Barry Shiff (2014. április 1.). „Steve Stafford”. AOPA Pilot, 112. o.  
  4.  HARRISON FORD: Just Another Pilot.
  5. Six Days, Seven Nights (1998). Box Office Mojo, 1998. augusztus 7. (Hozzáférés: 2013. május 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Six Days, Seven Nights című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]