Harrogate Town AFC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harrogate Town
Csapatadatok
Teljes csapatnévHarrogate Town Association Football Club
BecenévTown,
Sulphurites
SzékhelyHarrogate, Anglia
Alapítva1914
(Harrogate AFC néven)
Klubszínekfekete, sárga
StadionWetherby Road
(3800 férőhelyes)
VezetőedzőAnglia Simon Weaver
ElnökAnglia Irving Weaver
BajnokságAnglia League Two
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Harrogate Town honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Harrogate Town témájú médiaállományokat.

A Harrogate Town Association Football Club egy professzionális angol labdarúgócsapat, melynek székhelye Harrogate-ben, North Yorkshire megyében található. A csapat a League Two-ban, azaz a negyedosztályban szerepel. A klubot "Town" mellett "Sulphurites" becenéven is emlegetik, mely Harrogate híres kénes forrásaira utal. Hivatalos klubszínei a fekete és a sárga, hazai mérkőzéseit pedig a Wetherby Road stadionban játssza.

A csapatot 1914-ben alakították, és azonnal csatlakozott a Northern League-hez, de az első világháború kitörése miatt végül nem szerepelhetett a bajnokságban. Első tétmeccsét 1919 augusztusában játszotta, a West Riding League-ben. A következő évben alapítótagja lett a Yorkshire League-nek, 1921-ben pedig a Midland League-be is belépett. Az 1926/27-es szezonban a klub bajnok lett a Yorkshire League-ben, de 1932-ben feloszlatták.

1935-ben Harrogate Hotspurs néven újraalapították a csapatot, majd a második világháború után Harrogate Townra változott a neve, és belépett a West Yorkshire Association League bajnokságba. 1957-ben ismét csatlakozott a Yorkshire League-hez, 1982-ben alapítótagja lett a Northern Counties East Football League-nek, 1987-ben pedig a Northern Premier League másodosztályának. Utóbbiban a 2001/02-es szezonban bajnok lett. 2004-ben a jelen volt a Conference North (hatodosztály, északi csoport) megalapításánál. 2018-ban a rájátszás győzteseként feljutott az ötödosztályba, 2020-ban pedig szintén a rájátszás megnyerésével a negyedosztályba jutott, így története során először a Football League tagja lett.

Klubtörténet[szerkesztés]

Harrogate lakói 1907 óta szerettek volna saját labdarúgócsapatot alapítani, de a Harrogate AFC megalapítására végül csak 1914-ben került sor. A csapat ugyanebben az évben nevezett a Northern Football League-be. Hazai mérkőzéseit a County Groundon játszotta volna, de idő közben kitört az első világháború, és minden bajnokság szünetelt. A háború után a később csapattitkárként dolgozó Robert Ackrill Breare újraszervezte a klubot, mely belépett a West Riding League-be.

Korai évek[szerkesztés]

A Harrogate 1919. augusztus 30-án játszotta első tétmérkőzését, a Horsforth ellen, a Starbeck Lane Groundon. L. Craven fejesből szerzett góljának köszönhetően 1-0-ra győzött. A csapat ugyanebben az évben az FA Kupában is elindult, ahol az első selejtezőkör újrajátszásán 4-0-ra kikapott a South Kirkby Colliery ellen. Ennek ellenére a klub sikeres évet zárt, hiszen a Ripon City 4-0-s legyőzésével elhódította a Withworth Cup serlegét.

Az 1920/21-es szezonban a csapat részt vett a Yorkshire League megalapításában, de a West Riding League-ben is indított egy csapatot. Ekkor költözött át a jelenleg is használt stadionjába, a Wetherby Roadra. A bajnokságok szüneteiben többször is játszott barátságos mérkőzéseket magasabb osztályokban szereplő klubok ellen, pályára lépett például a Liverpool ellen is az Anfielden, illetve játszott a Sheffield United otthonában is, 15 000 néző előtt.

A következő idényben kilépett a West Riding League-ből, és a Midland Football League-hez csatlakozott, ahol többek között a Nottingham Forest, a Sheffield Wednesday és a Barnsley tartalékcsapata is szerepelt. A Yorkshie League-nek is a tagja maradt, ahol a tartalékait játszatta. Végül mindössze egy szezon után kilépett a Midland Football League-ből, és kizárólag a Yorkshire League-ben indult. A csapat 1925-ben megnyerte a West Riding County Challenge Cup trófeáját, miután az Elland Roadon 3-1-re legyőzte a Fryston Collieryt.

Az 1926/27-es szezonban a Harrogate bajnok lett a Yorkshire League-ben, amihez Bob Morphet 44 góllal járult hozzá. Ugyanebben az idényben ismét megnyerte a West Riding County Challenge Cupot is, ezúttal Shelby Townt legyőzve a döntőben. A csapat ezután a Northern Football League-ben indult, majd 1932-ben feloszlatták.

Feljutás magasabb osztályokba[szerkesztés]

A csapatot 1935-ben Harrogate Hotspurs néven újraalapították. A második világháború után felvette a jelenleg is használt Harrogate Town nevet, és a West Yorkshire Association Football League-ben indult. 1957-ben ismét csatlakozott a Yorkshire League-hez, ahol az 1960-as évek és az 1970-es évek során sok évet eltöltött, mielőtt 1983-ben részt vett volna a Northern Counties East Football League megalapításában. A csapat szeretett volna magasabbra jutni az angol labdarúgás ranglétráján, és szándéka komolyságát jelezve reflektorokat szereltetett fel a Wetherby Roadon. A fejlesztés megünnepléseként a csapat egy hazai barátságos mérkőzést játszott a Leeds United ellen, ahol a vendégek legendás játékosa, Eddie Gray kapcsolta fel a reflektorokat.

A West Riding County Cup 1986-os megnyerése és a Northern Counties East Football League-ben eltöltött öt év után a csapatot az 1987/88-as szezonban meghívták, hogy csatlakozzon a Northern Premier League újonnan alakult másodosztályához. 1990-ben a csapat korlátolt felelősségű társasággá alakult, hogy finanszírozni tudja egy új főlelátó megépítését, és ugyanebben az évben megnyerte a Northern Premier League másodosztályának kupasorozatát is. A Harrogate 15 év és két éppen csak elkerült kiesés után a 2001/02-es szezonban megnyerte a bajnokságot, feljutva a Northern Premier League első osztályába. A feljutás utáni első idényében a csapat a hatodik helyen végzett, ráadásul fennállása során először eljutott az FA Kupa első köréig, ahol 5-1-re kikapott az ötödosztályú Farnborough Towntól.

Conference North[szerkesztés]

A Harrogate Town idegenben játszik az FC Halifax Town ellen 2006-ban.

A 2003/04-es szezonban elért ötödik helye után a csapat 2004-ben részt vett a Conference North megalapításában, mely a hatodosztály északi csoportjának felelt meg. A 2005/06-os FA Kupa-szereplése során a Harrogate-et összesorsolták a Torquay Uniteddel, mely a klub első kupameccse volt egy Football League-ben szereplő ellenfél ellen. Az idegenbeli meccs 1-1-es döntetlennel zárult, így újrajátszásra került sor. A két csapat 0-0-ra végzett, a büntetőpárbajt pedig végül a Torquay nyerte 6-5-re.[1] Az idényt az ötödik helyen zárta a csapat, így részt vehetett a rájátszásban, de ott kikapott a későbbi győztes Stafford Rangerstől.

A 2009/10-es szezonban a csapat a tabella utolsó helyén végzett, így kiesett volna a Conference North-ból, de a Northwich Victoria pénzügyi problémák miatti kizárásának köszönhetően megmenekült.[2] A 2011/12-es évadban ismét közel állt a kieséshez a klub, és végül csak az utolsó fordulóban, egy Corby Town elleni idegenbeli 5-0-s győzelemmel tudta bebiztosítani a bennmaradását.

A 2012/13-as idényben a Harrogate az eddigi legjobb FA Kupa-szereplését produkálta. 2012. november 3-án 1-0-ra legyőzte a negyedosztályú Torquay Unitedet, amivel története során először továbbjutott az első körből.[3] A második körben hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Hastings United ellen, majd az újrajátszás is 1-1-es végeredménnyel zárult, a büntetőpárbajt pedig a Hastings nyerte 5-4 arányban.

A Harrogate jól kezdte a 2016/17-es szezont és egy ideig a legjobb öt között volt a tabellán, de végül rossz sorozatba került, és nem sikerült feljutnia. A csapat elnöke, Irving Weaver más vezetőkkel együtt úgy döntött, hogy a feljutás esélyek növelése érdekében a következő szezonra teljes munkaidős szerződést ad a játékosoknak, és profivá teszi a klubot. Sok játékos távozott a klubtól a profivá válás után, és a csapat több hátvédet és középpályást is igazolt a pótlásukra. 2017. július 3-án már professzionális csapatként kezdte meg a felkészülést a Harrogate.

2018. május 13-án a klub a Brackley Town legyőzésével megnyerte a National League North rájátszását, így feljutott az National League-be, vagyis az ötödosztályba.[4]

National League[szerkesztés]

A 2018/19-es szezonban a csapat a National League hatodik helyén végzett, így részt vehetett a rájátszásban, ott viszont 3-1-re kikapott az AFC Fylde ellen.[5]

Feljutás a Football League-be[szerkesztés]

A National League 2019/20-as szezonja a COVID–19-járvány miatt félbeszakadt, és a bajnoki helyezéseket a csapatok mérkőzésenkénti átlagpontszáma alapján határozták meg. A Harrogate 1,78-as átlaggal a tabella második helyén végzett, így részt vehetett a rájátszásban. Az elődöntőben 1-0-ra legyőzte a Boreham Woodot. A Notts County elleni döntőre 2020. augusztus 2-án került sor, a Wembley Stadionban. A Harrogate 3-1-re győzött, és fennállása során először feljutott a Football League-be.[6]

Stadion[szerkesztés]

A Wetherby Road 2014 januárjában

A Harrogate Town a Wetherby Roadon játssza a hazai mérkőzéseit, melyet a névadó szponzor után EnviroVent Stadionnak is neveznek. AZ 1920. augusztus 28-án megnyitott létesítmény 3800 néző befogadására alkalmas, és 500 ülőhelyet kínál.[7] A stadion A661 Wetherby Road úton található, a harrogate-i körzeti kórház mellett. Mind a négy oldalon fedett lelátókkal rendelkezik, a délkeleti sarokban pedig egy vendéglátóhelyiség is található. A déli oldalon található a csapat szurkolói termékeket árusító üzlete. A Harrogate akadémiai csapata a legtöbb hazai mérkőzését szintén a Wetherby Roadon játssza.

Ideiglenes stadionmegosztás[szerkesztés]

Amikor a csapat 2020 augusztusában feljutott a Football League-be, a pálya műfüves borítását élőfűre kellett cserélnie a liga szabályzatának való megfelelés érdekében. A munkálatok nem készültek el a 2020/21-es szezon kezdetére, ezért a csapat megegyezett a Doncaster Roversszel, hogy ideiglenesen a Keepmoat Stadionban fogja játszani a hazai mérkőzéseit.[8] Az első Football League-mérkőzésre 2020. október 17-én került sor a Wetherby Roadon, és a Harrogate 1-0-ra legyőzte a Barrow-t.[9]

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2020. december 4. szerint[10][11]

# Poszt Név
1 ENG K James Belshaw
2 ENG V Ryan Fallowfield
3 ENG V Dan Jones (kölcsönben a Salford Citytől)
4 ENG KP Josh Falkingham (csk)
5 ENG V Will Smith
6 ENG V Warren Burrell
7 ENG KP George Thomson
8 ENG KP Jack Emmett
9 SCO CS Mark Beck
10 ENG CS Aaron Martin
11 ENG CS Joe Leesley
# Poszt Név
12 ENG V Jake Lawlor
13 ENG K Joe Cracknell
14 ENG KP Brendan Kiernan
15 ENG KP Connor Kirby
16 ENG CS Jon Stead
17 ENG KP Lloyd Kerry
18 ENG CS Jack Muldoon
19 SCO KP Calvin Miller
20 ENG V Connor Hall
21 ENG KP Scott Brown
26 ENG V Kevin Lokko

Sikerek[szerkesztés]

  • National League
    • A rájátszás győztese: 2019/20
  • National League North
    • A rájátszás győztese: 2017/18
  • Northern Premier League
    • A másodosztály bajnoka: 2001/02
    • A másodosztály kupagyőztese: 1989/90
  • Yorkshire League
    • Bajnok: 1926/27
    • A másodosztály bajnoka: 1981/82
  • West Riding County Challenge Cup
    • Győztes: 1925/26, 1926/27, 1962/63, 1972/73, 1985/86, 2001/02, 2002/03, 2007/08
  • Whitworth Cup
    • Győztes: 1919/20

Rekordok[szerkesztés]

  • Legjobb teljesítmény az FA Kupában
    • Második kör: 2012/13, 2020/21
  • Legjobb teljesítmény az FA Trophyban
    • Döntős: 2019/20
  • Legjobb teljesítmény az FA Vase-ben
    • Negyedik kör: 1989/90
  • Legjobb teljesítmény a Ligakupában
    • Második kör: 2020/21

Források[szerkesztés]

  1. Harrogate 0–0 Torquay (aet) BBC Sport
  2. Harrogate Town reprieved from relegation – BBC Sport Website
  3. BBC Sport – Torquay 0–1 Harrogate Town
  4. Harrogate Town win play-off final”, Stray FM , 2018. május 13. (Hozzáférés: 2018. május 13.) 
  5. AFC Fylde 3–1 Harrogate Town”, 2019. május 1. (Hozzáférés: 2019. május 2.) 
  6. National League promotion final: Harrogate Town beat Notts County 3–1 to secure place in League Two”, BBC Sport, 2020. augusztus 2. (Hozzáférés: 2020. augusztus 2.) 
  7. Harrogate Town : Wetherby Road. [2012. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
  8. Harrogate Town: Doncaster Rovers groundshare for EFL newcomers”, BBC Sport, 2020. augusztus 4. (Hozzáférés: 2020. augusztus 4.) 
  9. Harrogate Town 1–0 Barrow”, BBC Sport, 2020. október 17. (Hozzáférés: 2020. november 14.) 
  10. First Team. Harrogate Town A.F.C.. (Hozzáférés: 2019. július 7.)
  11. 2019/20 squad numbers announced. Harrogate Town A.F.C.. [2021. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Harrogate Town A.F.C.
A Wikimédia Commons tartalmaz Harrogate Town AFC témájú médiaállományokat.