Hans Schlegel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hans Schlegel
Hans schlegel v2.jpg
Született
1951. augusztus 3. (64 éves)
Überlingen
Házastársa Heike Walpot
Foglalkozása űrhajós
fizikus
Kitüntetései Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Schlegel témájú médiaállományokat.

Hans Wilhelm Schlegel (Überlingen, Németország, 1951. augusztus 3. –) német fizikus, űrhajós. 1987 óta dolgozik az ESA-nál.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1970-1972 között a fegyveres erőknél ejtőernyősként szolgált. Több tartalékos képzést követően 1980-ban tartalékos hadnagy. 1979-1986 között kísérleti fizikusként dolgozott az Aacheni Egyetemen. 1986-1988-között a roncsolásmentes vizsgálati módszer specialistája. Felesége Heike Walpot űrhajós jelölt.

1986. augusztus 3-tól a Deutsche Forschungs- und Versuchsanstalt für Luft- und Raumfahrt (DFVLR) jelentkezőket keresett a második német Spacelab küldetésre. A követelmények teljesítését követően 1799 jelöltből 13 fő (9 férfi és 4 nő) felelt meg a követelményeknek. Közülük 5 főt választottak ki (Renate Brümmer, Heike Walpot, Gerhard Thiele, Hans Schlege és Ulrich Walter) űrhajós kiképzésre. 1988-ban a DFVLR székhelyén Kölnben tényleges (előzetes) űrhajós kiképzésben részesültek. 1990-től kezdték felkészíteni a csoport tagjait a Spacelab tervezett feladatainak ellátására. Űrhajós felkészítése során műrepülő pilóta vizsgát tett. Egy speciálisan átalakított KC–135-ös repülőgépen gyakorolta a súlytalanság körülményei közötti mozgást, tevékenységet. Az űrrepülőgépen történő szolgálatra 1992-ben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, majd a Mir-űrállomáson történő tevékenységre a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban (CPK) kapta meg a kiképzést. Szakmai vizsgáit követően megkapta a repüléshez szükséges engedélyeket. 1987. augusztus 3-tól részesült űrhajóskiképzésben. Kettő űrszolgálat alatt összesen 22 napot, 18 órát és 2 percet töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TM–25 kutatásfelelős űrhajósa

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Schlegel témájú médiaállományokat.