Hans Schlegel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hans Schlegel
(Hans Wilhelm Schlegel)
Hans schlegel v2.jpg
Született 1951. augusztus 3. (66 éves)
Überlingen
Állampolgársága német
Házastársa Heike Walpot
Foglalkozása
Iskolái RWTH Aachen University
Kitüntetései
  • Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
  • Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
  • Barátságért Érdemrend
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Schlegel témájú médiaállományokat.

Hans Wilhelm Schlegel (Überlingen, Németország, 1951. augusztus 3. –) német fizikus, űrhajós. 1987 óta dolgozik az ESA-nál.

Életpálya[szerkesztés]

1970-1972 között a fegyveres erőknél ejtőernyősként szolgált. Több tartalékos képzést követően 1980-ban tartalékos hadnagy. 1979-1986 között kísérleti fizikusként dolgozott az Aacheni Egyetemen. 1986-1988-között a roncsolásmentes vizsgálati módszer specialistája. Felesége Heike Walpot űrhajós jelölt.

1986. augusztus 3-tól a Deutsche Forschungs- und Versuchsanstalt für Luft- und Raumfahrt (DFVLR) jelentkezőket keresett a második német Spacelab küldetésre. A követelmények teljesítését követően 1799 jelöltből 13 fő (9 férfi és 4 nő) felelt meg a követelményeknek. Közülük 5 főt választottak ki (Renate Brümmer, Heike Walpot, Gerhard Thiele, Hans Schlege és Ulrich Walter) űrhajós kiképzésre. 1988-ban a DFVLR székhelyén Kölnben tényleges (előzetes) űrhajós kiképzésben részesültek. 1990-től kezdték felkészíteni a csoport tagjait a Spacelab tervezett feladatainak ellátására. Űrhajós felkészítése során műrepülő pilóta vizsgát tett. Egy speciálisan átalakított KC–135-ös repülőgépen gyakorolta a súlytalanság körülményei közötti mozgást, tevékenységet. Az űrrepülőgépen történő szolgálatra 1992-ben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, majd a Mir-űrállomáson történő tevékenységre a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban (CPK) kapta meg a kiképzést. Szakmai vizsgáit követően megkapta a repüléshez szükséges engedélyeket. 1987. augusztus 3-tól részesült űrhajóskiképzésben. Kettő űrszolgálat alatt összesen 22 napot, 18 órát és 2 percet töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés]

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Szojuz TM–25 kutatásfelelős űrhajósa

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Schlegel témájú médiaállományokat.