Gerhard Thiele

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerhard Thiele
Gerhard Thiele.jpg
Született
1953. szeptember 2. (62 éves)[1]
Heidenheim an der Brenz[2]
Születési neve Gerhard Paul Julius Thiele
Foglalkozása űrhajós
fizikus
Iskolái Lajos Miksa Egyetem
Heidelbergi Egyetem
Kitüntetései Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerhard Thiele témájú médiaállományokat.

Gerhard Paul Julius Thiele Dr. ( Heidenheim an der Brenz, 1953. szeptember 2. –) német fizikus, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A középiskola elvégzését követően önkéntesként szolgált a haditengerészetnél. 1976-tól 1982-ig fizikát tanult a müncheni Lajos Miksa Egyetemen. Ugyan itt 1985-ben doktorált (Ph.D.). 1986-1987 között a Princetoni Egyetem posztdoktori képzésen vett részt. Tudományos munkaterülete az óceánok viharainak vizsgálata, az éghajlatváltozások tükrében.

1986. augusztus 3-tól a Deutsche Forschungs- und Versuchsanstalt für Luft- und Raumfahrt (DFVLR) jelentkezőket keresett a második német Spacelab küldetésre. A követelmények teljesítését követően 1799 jelöltből 13 fő (9 férfi és 4 nő) felelt meg a követelményeknek. Közülük 5 főt választottak ki (Renate Brümmer, Heike Walpot, Gerhard Thiele, Hans Schlegel és Ulrich Walter) űrhajós kiképzésre. 1988-ban a DFVLR székhelyén Kölnben tényleges (előzetes) űrhajós kiképzésben részesültek. 1990-től kezdték felkészíteni a csoport tagjait a Spacelab tervezett feladatainak ellátására. 1992-ben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatát. Egy űrszolgálata alatt összesen 11 napot, 5 órát és 39 percet töltött a világűrben. 1994-től a német űrügynökség (DARA) stratégiai tervező csoport vezetője, illetve aktív tagja az Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának (IAA). 2005. októberében köszönt el az űrhajósoktól. 2010. április 1-től Bécsben képviseli az európai űregyüttműködést. 2013. július 1-től az ESA egyik igazgatójaként az európai űrrepülésekért, valamint a stratégiai tervezésért felel (KSH-K).

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–99, a Endeavour űrrepülőgép 14. repülésének rakományfelelőse. A német Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) űrügynökség javaslatára az Európai Űrügynökség (ESA) küldte a NASA kiképző bázisára. A High-Definition Television (HDTV) kamerával a Föld megfigyelését végezték. A Föld szárazföldi felszínének több mint 47 millió mérföld területéről készült nagy pontosságú háromdimenziós topográfiai térkép. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Egy űrszolgálata alatt összesen 11 napot, 5 órát és 39 percet (269 óra) töltött a világűrben. 6 540 000 kilométert (4 060 000 mérföldet) repült, 182 kerülte meg a Földet.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több kiadvány szerzője, társszerzője az óceánok viharainak. valamint ezen jelenségek fizikai-kémiai hatásával kapcsolatban.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Integrált katalógustár, 2014. április 27.
  2. Integrált katalógustár, 2014. december 11.