Hadamard-szorzat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A matematikában a Hadamard-szorzat, más néven Schur-szorzat vagy elemenkénti szorzat egy kétváltozós művelet, aminek tényezői ugyanolyan dimenziójú mátrixok. A szorzatban álló elemek a tényezők megfelelő elemeinek szorzatai. Nem tévesztendő össze a közönséges mátrixszorzással. Nevét a francia Jacques Hadamard vagy a német Issai Schur után kapta.

A Hadamard-szorzás asszociatív, disztributív a mátrixok összeadására, és a közönséges mátrixszorzástól eltérően kommutatív is.

Definíció[szerkesztés]

Legyenek ugyanolyan dimenziójú, -es mátrixok. Ekkor A és B Hadamard-szorzata, is -es, és

.

Nem azonos méretű mátrixokra a Hadamard-szorzást nem értelmezzük.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A Hadamard-szorzás kommutatív, asszociatív és disztributív a mátrixok összeadására:

A Hadamard-szorzás identitásmátrixa az -es mátrixok halmazán az az -es mátrix, aminek minden eleme 1. Ez különbözik a szokásos identitásmátrixtól. Egy mátrix Hadamard-invertálható, ha egy eleme sem nulla.[1]

A és a átlós mátrixokra, és főátlójukra, mint és vektorokra teljesül:[2]

,

ahol az adjungáltja. Általában, csupa egy vektorokkal megmutatható, hogy a Hadamard-szorzat elemeinek összege egyenlő nyomával. Négyzetes és mátrixok Hadamard-szorzatának sorösszege éppen az főátlóján álló elemei[3]

A Hadamard-szorzat a Kronecker-szorzat principális részmátrixa.

Schur szorzástétele[szerkesztés]

Pozitív szemidefinit mátrixok Hadamard-szorzata is pozitív szemidefinit.[3] Ez Schur szorzástétele néven ismert.[1] Sőt, ha A és B pozitív szemidefinit, akkor:

[3]

Programozási nyelvekben[szerkesztés]

A Hadamard-szorzást egyes programozási nyelvek beépítetten tartalmazzák. A MATLAB nyelvben a .* számítja.[4] Fortranban és Mathematicában egyszerűen a * jelöli, míg a közönséges mátrixszorzat rendre a matmul függvénnyel, illetve . jellel számítható. Pythonban a sympy szimbolikus matematikai függvénytár tartalmazza, az array() adattípushoz kapcsolódóan, míg a közönséges mátrixszorzáshoz a mátrix (matrix)osztályt kell használni. A kettő között beépített konverziókkal lehet váltani. Az Eigen C++ függvénytár rendszere hasonló. R-ben a Hadamard-szorzat alapértelmezett, a mátrixszorzás a matrix.A%*%matrix.B alakban valósítható meg.

Alkalmazása[szerkesztés]

A Hadamard-szorzatot veszteséges tömörítő algoritmusok használják, például a JPEG.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Million, Elizabeth: The Hadamard Product. (Hozzáférés: 2012. január 2.)
  2. (Horn & Johnson 1991)
  3. ^ a b c (Styan 1973)
  4. Arithmetic Operators + - * / \ ^ ' -. MATLAB documentation. MathWorks. (Hozzáférés: 2012. január 2.)