Habsburg Róbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róbert
Habsburg Robert Karl Ludwig Maximillian Michael Maria Anton Franz Ferdinand Joseph Otto Hubert Georg Pius Johannes Marcus
Magyar és cseh királyi herceg, osztrák császári főherceg, Ausztria-Este ház vezetője
Róbert herceg fényképe 1929 körül
Róbert herceg fényképe 1929 körül

Ausztria-Este ház vezetője
Uralkodási ideje
1917. április 16. 1996. február 7.
Utódja Lőrinc főherceg
Életrajzi adatok
Uralkodóház Habsburg-Lotaringiai-ház
Született 1915. február 8.
Bécs, Ausztria
Elhunyt 1996. február 7. (80 évesen)
Bázel, Svájc
Édesapja IV. Károly
Édesanyja Bourbon-Parmai Zita
Házastársa Savoy-Aostai Margaréta főhercegnő
Gyermekei Mária Beatrix főhercegnő, Lőrinc főherceg, Gerhard főherceg, Martin főherceg, Izabella főhercegnő
Vallás Római Katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Róbert témájú médiaállományokat.

Habsburg–Lotaringiai Róbert vagy Habsburg–Estei Róbert (teljes nevén Robert Karl Ludwig Maximilian Michael Maria Anton Franz Ferdinand Joseph Otto Hubert Georg Pius Johannes Marcus; Bécs, Schönbrunn, 1915. február 8. - Bázel, 1996. február 7.) a Habsburg–Lotaringiai-házból származó osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, 1917–1996 között a Habsburg–Estei ág feje.

Születése[szerkesztés]

1915. február 8-án született, Bécsben. Édesapja IV. Károly az utolsó magyar és cseh király és osztrák császár, édesanyja Bourbon-Parmai Zita. Róbertnek egy bátyja volt,Ottó. Három éves, amikor apja lemond a trónról és mind a három birodalomban köztársaságot kiáltanak ki.

Az Ausztria-Este ház vezetője[szerkesztés]

1917. április 16-án, két éves korában, édesapja, aki a császár elvetette az Osztrák-Este címét Róbert javára. Róbert főherceget úgy választották meg, hogy egy külön Szekundenformáció formájában megőrizze a Habsburg–Lotaringiai egykori szuverén hercegségét, amely az Este házához tartozott. Így örökösödött Ferenc Ferdinánd hercegnek, aki 1875-ben örökölte az Ausztria-Este nevet, és amit az Este vagyon mentett meg, amikor a hercegséget 1860-ban Olaszországhoz csatolták. Róbertnek ezt a címét a leszármazottjai örökölik. Egy nappal 81. születésnapja előtt halt meg 1996. február 7-én a svájci Bázelben. Ezután legidősebb fia, Lőrinc főherceg lett az Ausztria-Este ház vezetője.

Házassága[szerkesztés]

Róbert 1953. december 29-én vette feleségül Amadeo Aosta harmadik hercegének a lányát, Margaréta hercegnőt. Öt gyermekük született, akik mindegyikük használja az Ausztria Este megjelölést:

Mária Beatrix 1954

Lőrinc 1955

Gerhard 1957

Martin 1959

Izabella 1963

További információk[szerkesztés]

Robert Von Österreich-Este. Myheritage.hu