Habsburg Félix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Félix főherceg
Felix Friedrich August Maria vom Siege Franz Joseph Peter Karl Anton Robert Otto Pius Michael Benedikt Sebastian Ignatius Marcus d'Aviano
Félix főherceg 2007. június 22-én
Félix főherceg 2007. június 22-én
Uralkodóház Habsburg–Lotaringiai-ház
Született 1916. május 31.[1]
Schönbrunni kastély, Bécs, Ausztria
Elhunyt 2011. szeptember 6. (95 évesen)[1]
San Ángel, Mexikóváros, Mexikó
NyughelyeMuri apátság
Édesapja I./IV. Károly osztrák császár, magyar és cseh király
Édesanyja Bourbon-parmai Zita
Házastársa Arenbergi Anna Eugénia főhercegnő
Gyermekei Habsburg Mária (1953-), Habsburg Károly Fülöp, Habsburg Kinga, Habsburg Rajmund, Habsburg Marianna, Habsburg István, Habsburg Viridis
A Wikimédia Commons tartalmaz Félix főherceg témájú médiaállományokat.

Habsburg Félix (Bécs, 1916. május 31.Mexikóváros, 2011. szeptember 6.) teljes nevén Felix Friedrich August Maria vom Siege Franz Joseph Peter Karl Anton Robert Otto Pius Michael Benedikt Sebastian Ignatius Marcus d'Aviano von Habsburg–Lothringen, az utolsó magyar és cseh király valamint osztrák császár, IV. Károly fia, Habsburg Ottó öccse, marketingvállalkozó.

Élete[szerkesztés]

Félix főherceg 1916-ban, I. Ferenc József uralkodása idején született az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse, Károly főherceg és Bourbon-parmai Zita főhercegnő negyedik gyermekeként, egyben harmadik fiaként. Születési helyén, a Schönbrunn-palotában keresztelték meg június 8-án. A főhercegnek még hét testvére volt.

Fél éves volt, amikor I. Ferenc József halála után apja került a trónra. 1918-ban az első világháborúban a Monarchia elbukott, a függetlenné váló Ausztriában, Magyarországon és Csehszlovákiában pedig köztársaságokat kiáltottak ki, ami a császári család svájci száműzetéséhez vezetett. Apja nem akart lemondani a trónról, és még két sikertelen visszatérési kísérletet tett a magyar trónra. Ezután Madeira szigetére száműzték, ahol 1922-ben fiatalon elhunyt spanyolnáthában.

1937-ben engedélyezték Félixnek és testvéreinek, hogy visszatérhessenek Ausztriába, azonban az Anschluss miatt újra menekülniük kellett. A második világháború alatt Félix és testvére, Károly Lajos az Egyesült Államokban önkéntes szolgálatra jelentkeztek a 101. gyalogsági zászlóaljba, ami azonban feloszlatásra került, amikor a kivándorolt zsidó önkéntesek visszautasították a besorozásukat.

Félix soha nem volt hajlandó lemondani az osztrák trónhoz és a Habsburg-házhoz fűződő jogairól. Ennek következtében megtiltották a főhercegnek, hogy belépjen Ausztriába, kivéve egy három napos tartózkodást 1989-ben, amikor részt vett anyja, Zita temetésén. Az európai uniós csatlakozását követően, miután Ausztria és más uniós országok között megszűnt a határellenőrzés, 1996-ban illegálisan az országba utazott és másnap sajtótájékoztatót tartott. Miután az érkezése ismertté vált, az osztrák kormány figyelmeztette, hogy büntetőeljárásnak néz elébe, amennyiben még egyszer megpróbál belépni Ausztriába. Ezt követően Félix és az osztrák kormány között megállapodás jött létre a köztársaság elismeréséről.

Félix marketing-tanácsadóként dolgozott, számos sikeres vállalkozást hozott létre Mexikóban és Belgiumban. Portugáliában, Belgiumban, Mexikóban és az Egyesült Államokban is élt. Mexikóvárosban halt meg 2011-ben, 95 éves korában.

Házassága[szerkesztés]

Félix 1952. november 18-án vette feleségül Arenbergi Anna Eugénia főhercegnőt. Hét gyermekük és huszonkét unokájuk született.

Kitüntetések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • [1] hvg.hu - Habsburg Félixet Svájcban temetik el (magyar)
  • [2] 24.hu - Meghalt Habsburg Félix (magyar)
  1. a b https://pantheon.world/profile/person/Archduke_Felix_of_Austria, Archduke Felix of Austria, 2017. október 9.