Házi cickány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Házi cickány
Crocidura russula (Huisspitsmuis).jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Eulipotyphla
Család: Cickányfélék (Soricidae)
Alcsalád: Fehérfogú cickányok (Crocidurinae)
Nem: Crocidura
Faj: C. russula
Tudományos név
Crocidura russula
(Hermann, 1780)
Elterjedés
Greater White-toothed Shrew area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Házi cickány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Házi cickány témájú médiaállományokat és Házi cickány témájú kategóriát.

Egy régi rajz a házi cickányról

A házi cickány (Crocidura russula) az emlősök (Mammalia) osztályának Eulipotyphla rendjébe, ezen belül a cickányfélék (Soricidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A házi cickány Közép-Európa északi és nyugati része, Nyugat-Európa, az Ibériai-félsziget, valamint Észak-Afrika lakója. A Kárpát-medencében nem él.

Szántóföldeken, erdőszéleken, kertekben, városszéli területeken egyaránt előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

Bundája hátán szürkésbarna, hasán szürkésfehér. Sötétebb felső része és világos alsó része között nincs éles az átmenet. Farkán felül barna, alul szürke, hosszú, szálkás szőrszálak vannak. Feje megnyúlt, pofája hegyes, bajuszszőrei hosszúak, orra állandó mozgásban van. Szemei kicsik, fülei csak kicsit emelkednek ki a bundájából. 28 fehér foga van.

A házi cickány testhossza 6,1-8,6 centiméter, farokhossza 3,0-4,3 centiméter, testmagassága 1,1-1,4 centiméter. Testtömege 6-12 gramm.

Életmódja[szerkesztés]

A házi cickány gerinctelenekkel és kisebb gerincesekkel táplálkozik. Táplálékát elsősorban földigiliszták és különféle rovarok alkotják. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt.

A cickányok anyagcseréje testméretükkel fordítottan arányos. Minél kisebb egy állat, testfelülete a tömegéhez képest annál nagyobb, és így hővesztesége is nagyobb, ezért állandó kalóriafelvételre van szüksége. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük. Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak. Ez a merev állapot mesterségesen is előidézhető a takarmány megvonásával.

Szaporodása[szerkesztés]

A házi cickány évente 2-4 alkalommal szaporodik, szaporodási időszaka áprilistól szeptemberig tart. Vemhességi ideje 27-30 nap, utódainak száma ellésenként 3-11. A kölykök nagyon aprók, lárvaszerűek, teljesen csupaszok, szemük és hallójáratuk zárt. Testtömegük 0,8-0,9 gramm. A kölykök 17-22 napig szopnak. Ivarérettségüket 4-6 hónapos korban érik el. Élettartamuk 3 év.

Ellenségei[szerkesztés]

Ellenségei a különféle baglyok, róka, menyétfélék, sikló, vipera és a házi macska.

Rokon fajok[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]