Gundestrupi lelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gundestrupi lelet
Silver cauldron.jpg
Ország Dánia
Szobrász nem ismert
Készítés ideje i. e. 150
Felhasznált anyagok ezüst
Elhelyezkedése
Gundestrupi lelet (Dánia)
Gundestrupi lelet
Gundestrupi lelet
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 56° 48′ 21″, k. h. 9° 34′ 46″Koordináták: é. sz. 56° 48′ 21″, k. h. 9° 34′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gundestrupi lelet témájú médiaállományokat.

A gundestrupi lelet egy gazdagon díszített ezüst üst. A régészek becslése szerint az i. e. 1. században, a késői La Tène korszakban készülhetett. 1891-ben találtak rá Dániában, Gundestrup tanya közelében (Himmerland, északkelet Jylland) egy tőzeglápban. Koppenhágában, a Dán Nemzeti Múzeumban látható rekonstruált állapotban, másolata pedig az Ír Nemzeti Múzeumban, Dublinban.

A ma ismert európai vaskor ezüstleletei közül ez a legnagyobb méretű (69 cm átmérőjű és 42 cm magasságú). Stílusjegyei, a megmunkálás módja trák, a jelenetek pedig a kelta eredetre vallanak. A régészek között máig eldöntetlen vita alakult ki a trák illetve kelta eredeztetést illetően. Timothy Taylor régész és művészettörténész szerint az üst trák munka, és a hindu ikonográfia hatása érződik az ábrázolásokon.

Az üstöt részeire szedve találták meg. A félgömb alakú aljzatot, az 5 kisebb belső és 7 nagyobb (eredetileg valószínű 8) külső téglalap alakú díszes lemezt sietve rejtették el kb. Jézus születése idejében. A felfedezéskor vett tőzegminta vizsgálatából kiderült, hogy az üstöt száraz helyen hagyták, és a tőzeg fokozatosan borította be. Az üst alján keletkezett lyukat valamikor befoltozták egy zablát díszítő fémkoronggal. Ilyen korongot használtak keleten az indoszkíták, kusánok, s ami eljutott a Don folyón és a Duna-völgyén keresztül egészen az Atlanti-óceánig. A mikroszkóppal végzett vizsgálat kimutatta, hogy négy különböző ezüstműves dolgozott a lemezeken, az aljzat pedig egy ötödik kézműves munkája.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gundestrup Cauldron (angol nyelven). University of North Carolina. [2015. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gundestrup cauldron című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap