Dán Nemzeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Dán Nemzeti Múzeum (dán nyelven: Nationalmuseet) Koppenhágában található. Dánia legnagyobb kúltúrtörténeti múzeuma, ahol számos leletet őriznek a dán történelemből és Dánián kívül több országból. A múzeum főépülete nem messze található Koppenhága központjától a Strøgettől. A múzeumban számos, a világ különböző pontjairól származó kiállítást szoktak tartani. A Dán Nemzeti Múzeum szponzorál több archeológiai és antropológiai kutatást, amelyek célja Grönland múltjának alaposabb feltérképezése.[1]

A múzeum számos nemzeti elkötelezettséget vállalt magára, részben a következő területeken: archeológia, etnológia, numizmatika, etnográfia, természettudományok, állagmegóvás, kommunikáció, valamint antikvárium létrehozása a dán egyházakkal közösen, akárcsak a dán nemzeti kincsek gondozása.

Kiállítások[szerkesztés]

A múzeum kiállításai felölelik a teljes dán történelem 14000 éves történetét a jégkorszaki rénszarvasvadászoktól, a viking-kor művészetén át a középkor istenein keresztül egészen napjainkig. A múzeumban kiállított leletek közt megtalálhatóak a viking-kortól a mai korig a különféle pénzérmék, illetve görög- és római-kori pénzérmék is. Továbbá itt található Dánián belül a legrészletesebb leletgazdagsággal rendelkező görög, illetve római kori leletegyüttes, valamint közel-keleti és egyiptomi leletek is. Példának okáért a múzeum gyűjteménye tartalmazza a dán történész Tell Shemshara 1957-es ásatásainak leleteit is.[2]Ehhez kapcsolódóan a tárlaton a látogatók megismerhetik a dán emberek és az ország történelmét különböző történeteken keresztül, valamint a fontosabb dán történelmi személyek életpályáját, elsősorban 1560-tól 2000-ig.

A múzeum eddigi igazgatói[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a National Museum of Denmark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.natmus.dk/sw59763.asp[halott link]
  2. Mortensen, Peder (1970), Tell Shimshara. The Hassuna period, vol. 5, 2, Historisk-Filosofiske Skrifter, Copenhagen: Kongelige Danske videnskabernes selskab, OCLC 562453801