Dán Nemzeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dán Nemzeti Múzeum
Elhelyezkedés Koppenhága község
Dánia
Alapítva 1849
Megnyílt 1849
Igazgató Rane Willerslev (2017–)
Elhelyezkedése
Dán Nemzeti Múzeum (Dánia)
Dán Nemzeti Múzeum
Dán Nemzeti Múzeum
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 40′ 29″, k. h. 12° 34′ 29″Koordináták: é. sz. 55° 40′ 29″, k. h. 12° 34′ 29″
Térkép
A Dán Nemzeti Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dán Nemzeti Múzeum témájú médiaállományokat.

A Dán Nemzeti Múzeum (dán nyelven: Nationalmuseet) Koppenhágában található. Dánia legnagyobb kultúrtörténeti múzeuma, ahol számos leletet őriznek a dán történelemből és Dánián kívül több országból. A múzeum főépülete a Prinsens Palæ(wd) (volt hercegi palota) nem messze található Koppenhága központjától a Strøgettől, a Frederiksholms-csatorna mellett. A múzeumban számos, a világ különböző pontjairól származó kiállítást tartanak. A Dán Nemzeti Múzeum szponzorál több archeológiai és antropológiai kutatást, amelyek célja Grönland múltjának alaposabb feltérképezése.[1]

A múzeum számos nemzeti elkötelezettséget vállalt magára, részben a következő területeken: archeológia, etnológia, numizmatika, etnográfia, természettudományok, állagmegóvás, kommunikáció, valamint antikvárium létrehozása a dán egyházakkal közösen, akárcsak a dán nemzeti kincsek gondozása.

Kiállításai[szerkesztés]

A múzeum kiállításai felölelik a teljes dán történelem 1400 éves történetét a jégkorszaki rénszarvasvadászoktól, a viking kor művészetén át a középkor istenein keresztül egészen napjainkig. A múzeumban kiállított leletek közt megtalálhatóak a viking kortól a mai korig a különféle pénzérmék, illetve görög és római kori pénzérmék is. Továbbá itt található Dánián belül a legrészletesebb leletgazdagsággal rendelkező görög, illetve római kori leletegyüttes, valamint közel-keleti és egyiptomi leletek is. Példának okáért a múzeum gyűjteménye tartalmazza a dán történész Tell Shemshara 1957-es ásatásainak leleteit is.[2]Ehhez kapcsolódóan a tárlaton a látogatók megismerhetik a dán emberek és az ország történelmét különböző történeteken keresztül, valamint a fontosabb dán történelmi személyek életpályáját, elsősorban 1560-tól 2000-ig.

A múzeum igazgatói[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2009. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 17.)
  2. Mortensen, Peder (1970), Tell Shimshara. The Hassuna period, vol. 5, 2, Historisk-Filosofiske Skrifter, Copenhagen: Kongelige Danske videnskabernes selskab, OCLC 562453801

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a National Museum of Denmark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]