Grassy József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grassy József
Született 1894. december 31.
Nagyszőlős
Meghalt 1946. november 5. (51 évesen)
Újvidék
Állampolgársága magyar
Nemzetisége Flag of Hungary.svg magyar
Fegyvernem gyalogos
Szolgálati ideje 1914–1945
Rendfokozata altábornagy, az SS-ben Gruppenführer[1]
Egysége 7. gyalogezred, 15. gyalogdandár, Hunyadi SS páncéloshadosztály, Hungária SS hadosztály.
Csatái Első világháború, Nyugat-magyarországi felkelés, Második világháború
Halál oka akasztás

Grassy József (Nagyszőlős, 1894. december 31.Újvidék, 1946. november 5.) magyar altábornagy a második világháború idején.

Élete[szerkesztés]

A Ludovika Akadémián végzett, 1914-ben avatták hadnaggyá. Az első világháborúban az orosz és az olasz fronton harcolt. 1919-ben a tanácskormány ellen harcoló ludovikások ellenforradalmi megmozdulásának egyik vezetője; annak leverése után csak az antantcsapatoknak köszönhetően menekült meg. Inkognitóban részt vett a nyugat-magyarországi felkelésben. 1922-24-ben elvégezte a Hadiakadémiát, majd különböző vezérkari beosztásokban szolgált. 1935-38-ban a Ludovika Akadémia harcászat tanára. 1939-41-ben a 7. gyalogezred, majd a 15. gyalogdandár parancsnoka és az Újvidékre kirendelt karhatalom irányítója, állomásparancsnok. Ő vezette az újvidéki razziát, az ő ötlete volt az utcák végiglövetése golyószóróval. Kállay Miklós közbenjárására hadbírósági eljárás indult ellene, amelynek során társaival együtt halálra ítélték, de az ítélethozatal előtt, 1944. január 14-én Németországba szökött, ahol a Waffen-SS Gruppenführerjeként szolgált tovább.[1]

A nyilas hatalomátvétel után Magyarországon rehabilitálták és 1944. november 1-jén altábornaggyá léptették elő, valamint kinevezték a Hunyadi SS páncélgránátos hadosztály parancsnokává. Új tisztségében első dolga volt, hogy azokat a személyeket, akik őt elítélték, börtönbe záratta. A háború végén ideiglenes megbízással átvette a Hungária SS páncélgránátos hadosztály parancsnokságát is. Május 8-a után Ausztriában amerikai fogságba esett, de kiadták a magyar hatóságoknak. A Népbíróság halálra ítélte Zöldy Márton csendőr századossal együtt, de az újvidéki események miatt kiadták Jugoszláviának, ahol Zöldyvel együtt Újvidék főterén nyilvánosan felakasztották.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]