Grúz Álom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grúz Álom

GeorgianDreamLogo.png
Mottó: თავისუფლება, სწრაფი განვითარება, კეთილდღეობა (Szabadság, gyors fejlődés, jólét)
Adatok
Elnök Bidzina Ivanisvili

Alapítva 2012 április 21
Székház Tbiliszi

Ideológia populizmus, szociáldemokrácia, harmadikutasság, szociálliberalizmus, Európa-pártiság, konzervativizmus (frakciók)
Politikai elhelyezkedés balközép, gyűjtőpárt
Parlamenti jelenlét 90/150
Nemzetközi szövetségek Progresszív Szövetség
Európai párt Európa Szocialista Pártja (megfigyelő)
Hivatalos színei kék
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Grúz Álom témájú médiaállományokat.

A Grúz Álom – Demokratikus Grúzia (grúz nyelven: ქართული ოცნება – დემოკრატიული საქართველო, Kartuli ocneba – Demok’rat’iuli Sakartvelo, angolul Georgian Dream, gyakran csak: GD) egy grúz politikai párt. 2012 óta folyamatosan abszolút többséggel kormányozza az országot. A GD 2012-ben egy hatpárti koalíció élén nyerte meg a választásokat. A pártnak jelenleg 90 képviselője van 150 fős kutaiszi parlamentben.

Története[szerkesztés]

A párt a Bidzina Ivanisvili milliárdos 2011-ben alapított politikai mozgalmából alakult meg 2012 tavaszán. A párt nevét és logóját Bera Ivanisvili rapper, Bidzina Ivanisvili Kartuli Ocneba (Grúz Álom) című száma ihlette. A mozgalom alapítóját, Ivanisvilit azzal vádolták, hogy a pártja oroszbarát, mivel ő maga Oroszországban gazdagodott meg, és a párt alapításakor nem is rendelkezett grúz állampolgársággal, ezért az alapításkor a párt névleges elnöke Manana Kobakhidze ügyvéd lett. A párt tagjai között tudott sok híres grúz személyiséget, így a párt tagja volt Szozar Szubari politikus, Tedo Zsaparidze volt diplomata, Zurab Azmaiparasvili sakk nagymester, Irakli Szesziasvili biztonsági kommentátor, Guram Odisaria író és Kakha Kaladze híres futballista, akit később a párt színeiben Tbiliszi polgármesterének választottak.

A Grúz Álom a 2012-es parlamenti választáson legyőzte a kormányzó, Miheil Szaakasvili elnökhöz köthető jobbközép Egyesült Nemzeti Mozgalmat, és abszolút többséget szerzett a parlamentben. A Grúz Álom legfőbb választási ígerete volt a jóléti kiadások növelése, és az euroatlanti integráció folytatása mellett az orosz kapcsolatok normalizálása. A választáson egy 6 pártot, köztük liberális és konzervatív ellenzéki pártokat is tömörítő hatpárti koalíció élén (Grúz Álom Koalíció) indult, és a szavazatok 54,97% -ával 85 képviselői helyet kapott a parlamentben. A kormányzó UNM 40,34% -ot szerzett. Mihail Szaakasvili elnök elismerte, hogy pártja veszített, és vállalta, hogy támogatja az új kormányalakítás alkotmányos folyamatát.

2018-ban fiatalok tüntettek a rendkívül szigorú drogtörvények enyhítéséért. A tüntetéseken a rendőrség keményen lépett fel, ezenkívül szélsőjobboldali ellentüntetők is megtámadták a fiatalokat. A tüntetések során Kakha Kaladze, Tbiliszi polgármestere a tüntetők mellé állt, és a pártelnök fia, Bera Ivanisvili rapper is egy tüntetőket támogató számot írt Legalize címmel. A tüntetéseknek végül az vetett véget, hogy a zömmel a Grúz álom által dominált alkotmánybíróság megsemmisítette a hatályban lévő törvényt. A parlament nem sokkal később legalizálta a marihuána saját célú fogyasztását, de nem közterületen és iskolák közelében. Az ellenzék vezető ereje, az Egyesült Nemzeti Mozgalom azzal vádolta a pártot, hogy drogparadicsomot akar csinálni Grúziából. A szintén ellenzéki Gircsi, amely egykoron az egyesült Nemzeti Mozgalomból vált ki, ugyanakkor üdvözölte a döntést (eredetileg ők indítottak kampányt a marihuána legalizálásáért.

Irakli Kobakhidze, a grúz parlament elnöke 2018 augusztusában bejelentette, hogy a párt nem állít jelöltet a 2018-as elnökválasztásra. Ehelyett a független jelöltet, Szalome Zurabisvilit támogatták, akit végül a második fordulóban megválasztották Grúzia államfőjévé.

A 2019-es grúz tüntetések során a pártot korrupcióval és az orosz érdeke kiszolgálásával vádolták. 2019 végén a Facebook nyilvánosan bejelentette, hogy számos olyan fiókot és oldalt eltávolított a Facebookról és az Instagramról, amelyek a Grúz Álom kormányának népszerűsítésére törekedtek. A tüntetések 2020-ban folytatódnak, mert az ellenzék nem ismerte el a Grúz Álom választási győzelmét, és csalást kiáltott. Az EBESZ megfigyelői ugyanakkor megállapították, a választás szabad és tisztességes volt

Ideológia[szerkesztés]

A Grúz Álomnak, hasonlóan a legtöbb grúz párthoz nincs világos ideológiája. Elsősorban Bidzina Ivanisvili személye köré épül, a 2012-es választáson a Szaakasvili-ellenesek tömbjeként funkcionált a kormány. politológusok szerint a párt egy mérsékelten balközép, pragmatikus párt, amelynek alapja volt az Egyesült Nmezeti Mozgalom kormányainak ellenzése.Levan Lortkipnidze tbiliszi professzor meghatározása szerint a Grúz Álom a nómenklatúra, a szakértők, az értelmiségiek, és az üzletemberek pártja. Baloldali aktivisták közül sokan a pártot ideológiailag amorfnak, gyűjtőpártnak tekintik. A Grúz Álom ezzel szemben saját magát baloldali pártnak tartja.

LMBT-jogok[szerkesztés]

A Grúz Álom első kormányzása alatt törvényeket fogadott el az LMBT-személyek elleni diszkrimináció büntetésére. 2017-ben a GD képviselői megszavazták, hogy alkotmányban rögzítik, hogy a házasság férfi és nő között jöhet létre. A Grúz Álom ezt azzal indokolta, hogy ennek egyértelműsítésével akadályoznák meg az LMBT-emberek elleni további diszkriminációt. A törvényjavaslatot a Grúz Álom államfője, Giorgi Margvelasvili nem írta alá. A Grúz Álom reformjai ugyanakkor Grúziát a kaukázus gyakorlatilag leg-LMBT-barátabb országává tették

Baloldal[szerkesztés]

A Grúz Politikai Intézet szerint a Grúz Álom gazdaságpolitikája magában foglalja az elődök által létrehozott, már meglévő szabadpiaci modell és egy átfogó "balközép" biztonsági háló kombinációját.

Autoriterizmus vádjai[szerkesztés]

A pártot nyugati és liberális újságírók, valamint ellenzéki politikusok autoriterizmussal, és paternalizmussal vádolták. 2021-ben Nika Melia ellenzéki politikus letartóztatásával egyet nem értve lemondott Giorgi Gaharia miniszterelnök.

Habár elterjedt vélemény, hogy a Grúz Álom kormányzása idején romlott a demokrácia minősége, az EBESZ megfigyelői szerint a 2020-as választások az idáigi legdemokratikusabbak voltak Grúziában. A Grúz Álom kormányzása alatt javult a grúz demokrácia a nemzetközi demokrácia-index felmérések szerint

Választási eredmények[szerkesztés]

Választás éve Vezető Szavazatok száma % Képviselők +/– Parlamenti szerep
2012 Bidzina Ivanisvili 1,184,612 54.97 85 / 150 new Kormánypárt
2016 Giorgi Kvirikasvili 857,394 48.65 115 / 150 30 Kormánypárt
2020 Giorgi Gaharia 926,959 48.15 90 / 150 25 Kormánypárt

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]