Egyesült Nemzeti Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyesült Nemzeti Mozgalom
Adatok
Elnök Nika Melia

Alapítva 2001
Székház Kakheti gzat’k’etsili 45, Tbiliszi

Ideológia nemzeti liberalizmus
gazdasági liberalizmus
atlanticizmus
progresszivizmus
polgári nacionalizmus
európa-pártiság
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Parlamenti jelenlét
30 / 150
Európai párt Európai Néppárt (megfigyelő)
Hivatalos színei vörös, fehér

Grúzia politikai élete
Weboldala

Az Egyesült Nemzeti Mozgalom (grúzul: ერთიანი ნაციონალური მოძრაობა, Ertiani Natsionaluri Modzraoba, ENM) egy grúziai politikai párt, amelyet Miheil Szaakasvili hozott létre 2001-ben.

Története[szerkesztés]

Az Egyesült Nemzeti Mozgalom nagy szerepet játszott a 2003-as grúziai politikai válságban, amely Eduard Sevardnadze elnök lemondásához vezetett. Az ellenzéki pártok (az ENM-mel együtt) vitatták a 2003-as parlamenti választás eredményét, amelyen helyi és nemzetközi megfigyelők számos szabályellenes módszert vettek észre. Sevardnadze bukása után a párt egyesült az Egyesült Demokratákkal és a Nemzeti Szolidaritási Unió nevű pártokkal. Szaakasvilit a 2004-es elnökválasztáson Grúzia elnökének választották.

Ideológia[szerkesztés]

A párt támogatja a NATO-val és az Európai Unióval való szorosabb kapcsolatokat, valamint az Abházia és Dél-Oszétia feletti grúz ellenőrzés visszaállítását.

Politikai ideológiája a rózsás forradalom óta balközépről jobbközépre mozdult el, a gazdasági és kulturális politikát a polgári liberális nacionalizmussal ötvözve. Fő politikai céljai közé tartozik a szegények szociális szolgáltatásainak javítása is, amely csoport a fő támasza. Jelentős szerepe van a korrupció elleni küzdelemben és az üzleti tevékenység adminisztratív akadályainak csökkentésében.

Külső hivatkozások[szerkesztés]