Glina (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glina
A Glina a bosnyák határ közelében
A Glina a bosnyák határ közelében
Közigazgatás
OrszágokHorvátország
Földrajzi adatok
Hossz93 km
Forrásszint285 m
Vízgyűjtő terület1434 km²
ForrásSzluintól 5 km-re keletre
TorkolatGlinska Poljana közelében a Kulpába
é. sz. 45° 26′ 06″, k. h. 16° 07′ 18″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Glina témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Glina egy folyó Horvátországban, a Kulpa jobb oldali mellékvize.

Leírása[szerkesztés]

A Glina Károlyváros megyében a Kordun területén a Szluinhoz tartozó Donji Kremen falu határában ered. Végig Horvátország területén folyik, de egy szakaszon határt képez Horvátország és Bosznia-Hercegovina között. Ezután északkeleti irányban folyik, miközben átfolyik Topuszka és Glina városán. Eközben számos mellékfolyó vizével gyarapodik, melyek közül a legjelentősebbek a Boszniából érkező Kladušnica és Glinica, valamint a Kordun és a Banovina területéről érkező Rasinja, Buzeta, Čemernica és Maja. Jelentős, 1434 km²-es vízgyűjtő területtel rendelkezik. Különösen Glina városa, a Maja folyó beáramlása után rendelkezik jelentős vízhozammal. Glina városától északra húsz kilométer után folyik a Kulpa folyóba. A folyó nyáron és télen a legsekélyebb, míg tavasszal és ősszel a legbővízűbb. 1880-ban a Glina és a Maja folyók között csatornát ástak. A legmagasabb vízállást 1974-ben mérték 564 cm-rel.

Növény- és állatvilág[szerkesztés]

A leggyakoribb növények a folyó mentén a fehér fűz, a mézgás éger, a mocsári írisz és a parti sás. A leggyakoribb vizinövények a vizimoha, a vizitök, a tavirózsa és a spirogyra.

A folyón és a folyó mentén rengeteg rák (folyami rák), hal (csapósügér, fogassüllő, csuka, ponty, harcsa), kétéltű (zöld béka, sárgahasú unka), hüllő (vízisikló, mocsári teknős) és madár (kis vöcsök, szürke gém, vadkacsa, jégmadár) él.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Glina (rijeka) című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.