Folyami rák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Folyami rák
Kifogott példányok
Kifogott példányok
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
iucn2.3
Magyarországon védett
Eszmei érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Rákok (Crustacea)
Osztály: Felsőbbrendű rákok (Malacostraca)
Rend: Tízlábú rákok (Decapoda)
Család: Astacidae
Nem: Astacus
Faj: A. astacus
Tudományos név
Astacus astacus
Linnaeus, 1758
Szinonimák
  • Astacus fluviatilis Fabricius, 1775
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Folyami rák témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Folyami rák témájú médiaállományokat és Folyami rák témájú kategóriát.

A folyami rák vagy nemes rák (Astacus astacus) a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe, ezen belül az Astacidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A folyami rák korábban Közép-Európában gyakori volt. Ma már ritka.

Megjelenése[szerkesztés]

A folyami rák a tízlábú rákok rendjének legnagyobb közép-európai, édesvízben élő képviselője. A hím 18, esetleg 25 centiméter hosszú, a nőstény 15 centiméternél rövidebb. A fejtort egységes hátpajzs (carapax) borítja. Két összetett szeme mozgatható, henger alakú nyélen helyezkedik el. Az elülső csáppár csaknem olyan hosszú, mint az állat teste. 5 pár járólába van, közülük az első pár – főleg a hímnél – igen erőteljes ollókban végződik. A második és harmadik pár járólábon is kis ollók vannak. A potrohon 5 (a nőstényen csak 4) pár hasadt pleopodium és 1 pár uropodium található. A hasadt, lapított uropodiumok az utolsó potrohfüggelékkel, a szintén lapos, lemezszerű telzonnal együtt 5 lemezű faroklegyezőt alkotnak. Az állat vörösbarna, szürke vagy sárgás, az ollók alsó oldala vörös.

Életmódja[szerkesztés]

A folyami rák tiszta folyóvizek és tavak lakója, ahol a parti üregekben és kövek alatt él. A kövek, a vízinövények jó búvóhelyül szolgálnak. Sok fajtajuk barlangokba húzódik, meg a vízen kívül is a folyók és a tavak közelében. Ezek a barlangok /folyosók/ a víztükörhöz vezetnek és egy vízzel telt kamrát alkotnak. A mellék folyosókban élelmet is tárolnak. A folyósókat ollóikkal ássák ki, amelyet mint villát túrnak a földbe. A kiásott földet a barlang kijáratához viszik és ollóikkal kinyomogatját. Így a barlang bejáratánál tipikus kürtő keletkezik, amely gyakran 30 centiméter magas is lehet. A szárazabb időszakokban és télen a rák belülről eltorlaszolja a bejáratot. Építményét éjszaka hagyja el, táplálékot keresni. Nappal a partszegély üregeiben tartózkodik. Mint elsõdlegesen vízi állat kopoltyúval lélegzik. Partra kerülésekor teste kiszáradásáig képes légköri levegõvel is megélni. Elméletileg mindenütt otthon lehet, ahol oxigéndús, lassú folyású folyók, patakok vannak, de megtalálható jó vízminõségû tavakban is. Elsõsorban az olyan vízszakaszokat kedveli, ahol vízre hajló ágak, belógó gyökerek találhatók. A kisebb példányoknak kövek, fatörzsek és egyéb víz alatti tárgyak nyújtanak menedéket. A nagyobb példányok a meder oldalába mélyített járataikban rejtőzködnek. Színével alkalmazkodni tud a környezetéhez. Akár 20 évet is élhetnek. A nappalt rendszerint a maga készítette üregben tölti vagy be ássa magát az iszapba. Fõleg éjszaka aktív. A kövek közt bujkál, talán nem szereti az erős áramlatot és csak éjszaka indul aktívan táplálék után kutatni. A szaglása jó, de a látása nem kell hogy annyira jó legyen, éjjel úgysem látna semmit. Van neki két tapogató csápja, amivel a földet matatja, és ha hozzáér vele egy kajához, örül és odaszalad. Veszély esetén hátrafelé is tud szökellni úgy, hogy a potrohát maga alá csapja.

Szaporodása[szerkesztés]

Gonadjaik a szív alatt, a bélcső felett helyezkednek el. A petefészek (ovarium) páros szerv, vékony falán átlátszanak a narancssárga peték. A rövid, izmos falú páros petevezető (oviductus) a 3. pár járóláb (a 6. torszelvényen) tőízén nyílik a szabadba. A hímek ivarszerve a háromlebenyű, sárgásfehér here (testis). Ebből kétoldalt páros, kanyargós, fehér színű ductus deferens indul ki, melynek izmos falú végső része az ondókilövellő cső. A hímivarnyílás az 5. pár járóláb tőízén van (a 8. torszelvényen). A hím a ductus deferens váladékával összetapasztott hímivarsejt adagot, a spermatophorát a cső alakú párzószervé módosult 1. és 2. potrohlábával tapasztja a nőstény ivarnyílásának közelébe. A nőstény a potrohát a tor alá hajtva a petevezető váladékával feloldja a spermatophorát, és megkezdi a peték lerakását, melyek a spermatophorából kiszabadult spermiumokkal találkozva megtermékenyülnek. Rejtélyes vízi életmódja miatt szaporodásbiológiája tartogathat még meglepetéseket. Általában szeptember-októberben párzik. A nõstény november-decemberben 70-250 petét rak, és gyorsan szilárduló anyaggal a potroh úszólábaihoz erõsíti. A petékbõl dekapodit-lárvákként kelnek ki az utódok. Ameddig szíkanyaguk tart, ollóikkal az anyaállatba kapaszkodnak, s csak késõbb válnak önállóvá. A fiatal példányok 3-4 évesen válnak ivaréretté. Az utódok május és július között kelnek ki, s mindenben hasonlítanak a kifejlett állathoz. Ezután még 14 napig maradnak az anyaállat testén.

Forrás[szerkesztés]

Főtt folyami rák
  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993.  

További információk[szerkesztés]