Girls und Panzer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Girls und Panzer
Girls und Panzer logó.png
A sorozat főszereplői, középen Nisizumi Miho
A sorozat főszereplői, középen Nisizumi Miho
ガールズ&パンツァー
Gáruzu ando Pancá
Gāruzu ando Pantsā
Műfaj akció
Manga
Rajzoló Szaitanija Rjúicsi
Ország  Japán
Kiadó Media Factory
Antológia Comic Flapper
Megjelenés 2012. június 5. –
Kötetek 3
Manga: Girls Und Panzer: Little Army
Rajzoló Tsuchii
Ország Japán Japán
Kiadó Media Factory
Antológia Gekkan Comic Alive
Megjelenés 2012. augusztus –
Kötetek 2
Televíziós anime
Rendező Mizusima Cutomu
Zene Hamagucsi Siró
Stúdió Actas
Ország Japán Japán
Csatorna Tokyo MX
Első sugárzás 2012. október 9. –
2013. március 25.
Epizódok 12 (epizódlista)
Regény
Író Hibiki Jú
Illusztrátor Simada Fumikane, Kjógoku Sin
Kiadó Media Factory
Ország Japán Japán
Megjelenés 2012. november 22.
Manga: Girls und Panzer: Motto Love Love szakuszen deszu!
Rajzoló Nii-Marco
Ország Japán Japán
Kiadó Media Factory
Antológia Gekkan Comic Alive
Megjelenés 2013. május 27. –
Kötetek 1
OVA: Girls und Panzer: This is the Real Anzio Battle!
Rendező Mizusima Cutomu
Stúdió Actas
Megjelenés 2014. július 5.
Játékidő37 perc

A Girls und Panzer (ガールズ&パンツァー; Gáruzu ando Pancá; Hepburn: Gāruzu ando Pantsā?) az Actas stúdió által készített 2012-es japán animesorozat,[1][2] melyet Szugijama Kijosi készített és Mizusima Cutomu rendezett. Szuzuki Takaaki, aki korábban a Strike Witches és az Upotte animékben működött közre katonai történelmi tanácsadóként, nyilvánosságra hozta, hogy közreműködött ennek az animének az elkészítésében is.[3] A sorozatot 2012. október 8-án kezdték el vetíteni Japánban.[4][5] Hasonló címmel egy mangasorozat is fut, 2012. június 5-től a Media Factory kiadó Comic Flapper című magazinjában, melyet Szaitanija Rjúicsi rajzol.[3]

Történet[szerkesztés]

Az anime különböző, elsősorban második világháborús harckocsikkal harcoló középiskolás lányok köré épül.[3] Az anime világában a harckocsikezelés művészete (戦車道; szensa-dó; Hepburn: sensha-dō?) hagyományos harcművészet a lányok számára, akik különböző nemzetek kultúrája köré szervezett hatalmas iskolahajókon tanulnak. A történet főszereplője, Miho az Óarai Lányakadémiára iratkozik be, ahol ezt a művészetet már nem gyakorolják, hogy elkerülje a tankokat. Azonban a diáktanács vezetője arra utasítja, hogy iratkozzon fel, segítsen feltámasztani ezt a hagyományt az iskolában, és nyerje meg a Szensa-dó Nemzeti Bajnokságot.[6] A híres tankkezelő családból származó Miho nemsokára a harckocsija parancsnoka és az iskolai csapat taktikusa lesz és majdnem legyőzi az angol stílusú St. Gloriana csapatát egy barátságos mérkőzésen. A harcot végül elveszítik, és megalázó büntetést kell teljesíteniük.

A bajnokságon a csapat először a Saunders Egyetem Középiskolájával ütközik meg. A kemény összecsapásban az amerikai stílusú Saunders egyértelmű fölénye ellenére az Óarainak sikerül kilőni a zászlóstankjukat, így ők nyerik meg a küzdelmet. Következő ellenfelük az olasz stílusú Anzio Középiskola lesz, amelyet az animében be nem mutatott küzdelemben könnyedén legyőznek. A harc részletes ábrázolása a mangában és a 2014-ben megjelent OVA-ban azonban látható. Harmadik ellenfélként a hírhedt orosz stílusú Pravda Középiskola áll velük szemben. Az Óarai csapatát a Pravda vezetője, Katyusa harckocsija segítségével csalja be egy faluba, ahol csapdába kerülnek. Itt felajánlja nekik a megadás lehetőségét, amit a nagy többség el is fogad. Azonban kiderül, hogy a tankkezelés felélesztése amiatt történt, mert az akadémia iskolahajóját a kormány be kívánta záratni költségcsökkentés miatt, és ezt csak úgy kerülhetik el, ha megnyerik a bajnokságot. Az Óarai csapata így folytatja a harcot, és tankjaik az ellenség zászlóstankját egy időben kilövik azzal, ahogy az ő zászlóstankjukat is majdnem találat éri. Csak a Pravda zászlóstankja válik harcképtelenné, így az Óarai győzedelmeskedik.

Utolsó ellenfélként a Fekete Erdő Lányakadémiával kell megküzdeniük. Harcba állítanak két újabb tankot: egy Tiger (P)-t az automobil klub tagjaival és online játékokat játszó lányokat egy 3-as típusú közepes harckocsival. A harcban a jelentős létszámbeli és technikai fölényben lévő Fekete Erdő csapata az Óarai összes tankját kilövi, a vezértankot kivéve. Miho Panzer IV-esével egy az egy elleni harcban összecsap saját nővérével, Mahóval, aki egy Tigris tankot parancsnokol. A harcban végül Miho győz, és ezzel megszerzi a győzelmet az Óarai számára a bajnokságon.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

Szaitanija Rjúicsi mangaadaptációja a Media Factory Comic Flapper magazinjában fut 2012. június 5-e óta. Egy előzménytörténet Girls und Panzer: Little Army címmel, Tsuchii illusztrálásában 2012 augusztusa óta fut Gekkan Comic Alive magazinban.

Anime[szerkesztés]

Az animesorozat az Actas gyártásában készül, az első epizódot 2012. október 9-én vetítették a Tokyo MX csatornán, a Crunchyroll ezzel párhuzamosan.[7] Rendezője Mizusima Cutomu, írója Josida Reiko, a szereplőket Simada Fumikane tervezte meg. A gyártási folyamatok lassítása miatt az utolsó két epizódot 2013 márciusára halasztották el, helyüket visszatekintő epizódok vették át.[8][9][10] Az első OVA-epizód az első Blu-ray disc/DVD-kötettel 2012. december 21-én jelent meg.[11] A főcím alatt ChouCho DreamRiser című dala, míg a zárófőcím alatt Fucsigami Mai, Kajano Ai, Ozaki Mami, Nakagami Ikumi és Igucsi Juka produkciója, az Enter Enter MISSION! hallható.[12] A sorozatot Észak-Amerikában a Sentai Filmworks licencelte.[13] Öt szereplődal CD is kiadásra került.

2014. július 5-én az Anzióval vívott ütközetről jelent meg egy OVA, amit 12 japán moziban vetítettek.[14][15] 2014-re jelentettek be még egy animációs filmet is, ami a producer nyilatkozata alapján az animesorozat folytatása lesz.[16] A kétórás mozifilmet végül 2015. november 25-én kezdték el vetíteni Japánban. A premiert követő héten 128 millió jenes bevételt hozott a japán mozikban, amivel azon a héten a legnagyobb bevételt érte el a mozifilmek között.[17]

2017 decemberében mutatták be a moziban a hat részes folytatás első epizódját, amely Girls und Panzer das Finale címen futott. Az előzetesek alapján új tanktípusokkal és a francia stílusú iskolával bővül a szereplők mezőnye.

Regény[szerkesztés]

A sorozat regény változatát Hibiki Jú írta, Simada Fumikane és Kjógoku Sin illusztrálta és a Media Factory jelentette meg 2012. november 22-én.[18] Összesen 3 kötet jelent meg 2013. június 25-ig.

Videójáték[szerkesztés]

A sorozaton alapuló videójáték 2014. június 26-án jelent meg PlayStation Vitára a Bandai Namco Games fejlesztésében Girls und Panzer: Szensa-dó, kivamemaszu! (ガールズ&パンツァー 戦車道、極めます!; Hepburn: Girls und Panzer: Sensha-dō, Kiwamemasu!?) címmel.[19] A játék hátulnézetes lövöldözős tankjáték, amelyben a játékos valós időben harcol és bármikor válthat az egyes tankok között, így több tankot is irányítva ugyanazon a csapaton belül.[20] A tankokat mind harmadik nézetből, mind távcsöves nézetből irányítani lehet.[21] A történet mód mellett helyet kapott benne még egy „Battle Royale” mód is, ahol a játékosok kedvük szerint alkothatnak csapatokat.[22]

Együttműködések[szerkesztés]

Kiderült, hogy a Girls und Panzer animációs csapata együttműködésben áll a fehérorosz Wargaming.nettel, a World of Tanks masszív többjátékos videójáték fejlesztőcsapatával, hogy játékukat Japánban népszerűsítsék.[23][24][25] Az együttműködés része a játék reklámozása hirdetésekben és helyi eseményeken, mivel a cég megpróbál betörni a Japán piacra. Az ázsiai játékszerver japán oldala a tanítóküldetés dokumentációját a Girls und Panzer szereplőivel rajzolt manga formájában tartalmazza.[26] A 2013-as Tokyo Game Show-n bejelentésre került, hogy ingyenesen letölthetőek lesznek a japánul beszélő közösség számára a Girls und Panzer alapú karakter hangmodok.[27]

Kulturális utalások[szerkesztés]

A sorozatban többször utalnak a Kelly hősei című második világháborús filmre, például Jukari „Csodabogár őrmester” néven mutatkozik be, amikor felszökik a leendő ellenfél Saunders hajójára, de az egyik epizódban egy rekonstruált jelenet is látható belőle. A Nyuszi Csapat az utolsó harc során a filmben alkalmazott taktika segítségével lő ki egy ellenséges önjáró löveget. Több katonadal is felcsendül, mint a Katyusa, az Erika, a The British Grenadiers, a U.S. Field Artillery vagy a The Battle Hymn of the Republic. A Fekete Erdő Lányakadémia indulója a Panzerlied német páncélosinduló, amit A halál ötven órája című filmben hallott módon, lábdobogással kísérve adnak elő.

Az animét kapcsolatba hozták a World of Tanks csapatalapú többjátékos videójátékkal is, ahhoz több mod is készült az anime alapján.[28] A játékosok között kedvelt elnevezése lett a World of Tanks, az anime.[29]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az anime jelentős népszerűségre tett szert. 2012. decemberében a Blu-ray kiadás első kötete a harmadik helyen végzett Amazon Japan webboltban, több mint 18 000 előrendeléssel.[30][31] Az animében megjelenő harckocsik műanyag modelljei is az eladási listák elején végeztek Japánban.[32]

Források[szerkesztés]

 1. スタッフ (japán nyelven). Girls und Panzer Official Website. [2018. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 2. Girls und Panzer TV Anime Promo Streamed. Anime News Network, 2012. május 17. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 3. a b c Squid Girl Helmer Mizushima, Strike Witches Advisor Reveal Girls und Panzer TV Anime. Anime News Network. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 4. Girls und Panzer TV Anime Slated for October. Anime News Network, 2012. július 27. (Hozzáférés: 2012. szeptember 27.)
 5. Girls und Panzer TV Anime to Debut on October 8. Anime News Network, 2012. augusztus 24. (Hozzáférés: 2012. szeptember 27.)
 6. "美少女×戦車"の新作TVアニメ「ガールズ&パンツァー」! (japán nyelven). GA Graphic, 2012. május 17. [2012. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 7. Crunchyroll to Stream Girls und Panzer TV Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2012. október 3. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 8. Girls & Panzer Delays Episode #6, Airs #5.5 Next Week (angol nyelven). Anime News Network, 2012. november 5. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 9. Girls & Panzer's Last Episode Slated for January 9 by AT-X (angol nyelven). Anime News Network (UK), 2012. december 11. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 10. Girls & Panzer Delays Episode #11 Tentatively Until March (angol nyelven). Anime News Network (UK), 2012. december 15. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 11. Girls & Panzer's 'Water War' Video Anime Digest Streamed (angol nyelven). Anime News Network (AUS), 2012. november 23. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 12. Girls und Panzer's 2nd Promo Streamed with Schoolgirls & Tanks (angol nyelven). Anime News Network, 2012. augusztus 9. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 13. Sentai Filmworks Adds Schoolgirl/Tank Anime Girls Und Panzer (angol nyelven). Anime News Network, 2012. szeptember 30. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 14. Girls & Panzer's Anzio Anime Unveils July 5 Date & Designs. Anime News Network, 2014. február 9. (Hozzáférés: 2014. február 15.)
 15. OVA「これが本当のアンツィオ戦です!」7月5日より12館でイベント上映開始! (japán nyelven). Girls und Panzer Official Blog, 2014. február 8. (Hozzáférés: 2014. február 15.)
 16. Newspaper: Girls & Panzer Film to Be Sequel to TV Series (angol nyelven). Anime News Network, 2013. július 8. (Hozzáférés: 2013. július 12.)
 17. Kevin Ma: Local youth fares top Japan box office (angol nyelven). Film Business Asia, 2015. november 25. [2016. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 25.)
 18. ガールズ&パンツァー 10月より放送中! パンツァー青春アニメのノベライズ版! (japán nyelven). Media Factory. (Hozzáférés: 2012. december 23.)
 19. Girls & Panzer PS Vita Game Slated for June 26. Anime News Network, 2013. november 27. (Hozzáférés: 2013. november 28.)
 20. 「ガールズ&パンツァー 戦車道、極めます!」,操作する戦車を切り替えながら戦う「リアルタイムザッピングシステム」の情報が公開. 4gamer , 2014. március 10.
 21. Girls und Panzer: Master the Tankery screenshots. Gematsu , 2014. április 7.
 22. Girls und Panzer: Master the Tankery second TV spot. Gematsu , 2014. március 27.
 23. 『World of Tanks』がアニメ『ガールズ&パンツァー』とコラボ! 国内サービスも9月より始動. GameSpark , 2013. július 25.
 24. ガルパン(「ガールズ&パンツァー」)、オンライン戦車対戦ゲーム「World of Tanks」とのコラボが決定!. Sablon:Noitalics , 2013. július 25.
 25. Girls & Panzer to Collaborate With World of Tanks Game in Japan. Anime News Network , 2013. július 28.
 26. はじめての戦車道 (葉来緑). World of Tanks Asia , 2013. augusztus 23. [2015. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
 27. 『World of Tanks』日本の戦車の実装が決定! “ガルパン”ヒロインボイスのダウンロードも近日スタート!【TGS2013】. Famitsu , 2013. szeptember 19.
 28. [1]
 29. [2]
 30. アマゾンランキングストーカー(仮) アニメDVD/BD 速報・注目作品ページ (japán nyelven). (Hozzáférés: 2012. december 23.)
 31. ガールズ&パンツァー (初回限定生産) 1 Blu-ray 最新情報まとめ (japán nyelven). [2012. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 23.)
 32. "Girls und Panzer" Storms the Plastic Model World (angol nyelven). Crunchyroll News. (Hozzáférés: 2012. december 23.)

További információk[szerkesztés]