Ganz Ábrahám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ganz Ábrahám
Ganz abraham.jpg
Született
1814. november 6.
Svájc, Unter-Embrach
Elhunyt
1867. december 15. (53 évesen)
Pest
Állampolgársága
Nemzetisége magyar
Foglalkozása vasöntőmester
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ganz Ábrahám témájú médiaállományokat.
Ganz Ábrahám mauzóleuma Budapesten. Kerepesi temető: J. 191-193. Tervezői: Ybl Miklós és Hubert József. Kivitelező: Hofhauser Lajos.
Ganz Ábrahám mellszobra Kispesten

Ganz Ábrahám (Unter-Embrach, Svájc, 1814. február 6.Pest, 1867. december 15.) vasöntőmester, gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője.[1]

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A svájci származású Ganz Ábrahám vasöntőmester 1844-ben hozta létre vasöntödéjét Budán. Saját szabadalma alapján gyártott kéregöntésű vasúti kerekeket, vasúti kereszteződési csúcsbetéteket, gabonaipari őrlőhengereket.

Munkája eredményeként fejlődtek ki szerény üzeméből az idők során az ismert Ganz vállalatok. A túlfeszített munka és családi problémái idegrendszerét kikezdték, 1867. december 15-én öngyilkosságot követett el.

A Ganz vállalatok az alapító halála után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ganz Ábrahám halála után örökösei Ganz közvetlen munkatársait: Eichleter Antalt, Keller Ulrikot és Mechwart András bízták meg a gyár vezetésével. A gyár ekkor vette fel a „Ganz és Társa” nevet. Az öt részlegből álló és mintegy 370 alkalmazottat foglalkoztató céget a Ganz család eladta, részvénytársasággá alakította Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt., műszaki igazgatójának Mechwart Andrást nevezték ki, akinek irányításával 1869 után a Monarchia egyik legjelentősebb vállalatcsoportja jött létre. Legnagyobb horderejű intézkedése mégis a villamos osztály létrehozása volt, mert egy új iparág alapjait teremtette meg. Mechwart ekkor már vezérigazgató volt. Az egyfázisú transzformátor meghozta a Ganznak a világhírt.

Az eredeti öntödében 1964-ig folyt a termelés. Ekkor a Budapest II. kerületében levő gyárat leállították, s a kéregöntöde berendezéseit megőrizve a ma is látogatható Öntödei Múzeummá alakították.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ganz Ábrahám emlékezete. Magyar Nemzeti Levéltár. (Hozzáférés: 2015. december 20.)
  2. http://hvg.hu/Tudomany/20100122_arany_janos_jokai_mor_tittel_kisbolygo.aspx Aranyról, Jókairól és Ganzról neveztek el kisbolygókat