Generális-szikla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fungus Rock szócikkből átirányítva)
Generális-szikla (Il-Ġebla tal-Ġeneral)
A Generális-szikla
A Generális-szikla
Közigazgatás
Ország Málta
Helyi tanácsSan Lawrenz
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság65 m
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 02′ 48″, k. h. 14° 11′ 19″Koordináták: é. sz. 36° 02′ 48″, k. h. 14° 11′ 19″
A Wikimédia Commons tartalmaz Generális-szikla témájú médiaállományokat.

A Ġebla tal-Ġeneral (vagy Ħaġret tal-Ġeneral; Generális-szikla, angolul Fungus Rock, Gomba-szikla) Málta legkisebb „szigetének” számít. Tulajdonképpen egy tengerben álló szikla 50 méterre a gozói Dwejra partjai előtt.

Története[szerkesztés]

A mészkő szikla egy kis öböl előtt áll a Földközi-tengerben. A Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend emberei egy gumófajtát (Fucus coccineus melitensis) fedeztek fel a lapos tetőn, amelyről azt hitték, gyógyhatása van: vérzések elállítására illetve vérhas esetén használták. Manuel Pinto de Fonseca nagymester védetté nyilvánította, és megtiltotta, hogy bárki engedély nélkül a sziklára lépjen. Ennek ellenőrzésére az 1651-ben Jean-Paul de Lascaris-Castellar nagymester által építtetett őrtornyot használta Dwejránál. Ha valaki megszegte a rendeletet, három évi gályarabság várt rá. Csak évszázadokkal később derült ki, hogy a növénynek semmilyen hatása nincs.[1]

A szikla 1992 óta természetvédelmi terület, és nem látogatható.

Élővilága[szerkesztés]

A már említett gumón és apróbb növényeken kívül főként gyíkok lakják. Különlegessége egy máltai gyíkfajta egyik alfaja, a Generális-sziklai gyík (Podarcis filfolensis generalensis), amely csak itt él.[2]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Botanical Society of Edinburgh. Agriculture of Malta and Sicily, Transactions and Proceedings of the Botanical Society of Edinburgh. Botanical Society of Edinburgh, 115. o. (1870. május 1.). Hozzáférés ideje: 2009. január 4. 
  2. Fungus Rock lizard (angol nyelven). Wild plants of Malta and Gozo. [2011. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 29.)

Források[szerkesztés]

  • St. Lawrence - Geography (máltai és angol nyelven). Department for Local Government. [2016. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 20.)