Frommer Rudolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frommer Rudolf
FrommerRudolf.jpg
Született 1868. augusztus 4.
Pest
Elhunyt 1936. szeptember 1. (68 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása gépészmérnök, feltaláló
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frommer Rudolf témájú médiaállományokat.

Frommer Rudolf (Pest, 1868. augusztus 4.Budapest, 1936. szeptember 1.) gépészmérnök, feltaláló. A magyar Frommer pisztolyok kifejlesztője.

Élete[szerkesztés]

1868. augusztus 4-én született. Középiskolai tanulmányai után elvégezte a Kereskedelmi Akadémiát, majd először a Tőzsdére került, utána a Hitelbank tisztviselője lett. Banki munkája mellett bel- és külföldi lapokban szépirodalmi és szakcikkeket írt, a tőzsdei kereskedelemben pedig beosztása miatt vett részt. Eközben tanult meg nyelveket, angolt, franciát és németet.

1896-ban magyar–német, illetve német–magyar tőzsdeszótárt készített és adott ki, melyet az Akadémia részéről Simonyi Zsigmond hitelesített előszavában.

1896-ban állást váltott, a Fegyver és Gépgyár Rt. dolgozója lett. A gyárban ekkor kezdték el a „88/90M Mannlicher”-puskát gyártani, ehhez stabil pénzügyi háttér volt szükséges. Javaslatára a pénzügyi finanszírozás a Magyar Általános Hitelbankhoz került. 1898-ban cégjegyző lett, a gyár profilbővítést hajtott végre, diesel-motorok, valamint lövegzárak és lövegirányzékok gyártásával bővítették a gyártást. 1898-ban kezdte el a gyár gyártani a „95 M Mannlicher”-puskát és karabélyt.

Ebben az időben kezdett el fegyvertervezéssel foglalkozni. Tehetségét mi sem jellemzi, hogy bár gépészmérnöki végzettséggel nem rendelkezett, rövid időn belül több szabadalmat is bejelentett, az elsőt 1900-ban, majd az elkövetkező 30 év alatt több mint 100-at. (Európában több mint 20 országban voltak találmányai szabadalmi védettség alatt).

Első szabadalma: „Önműködően felhúzható és töltő, valamint biztonsági szerkezet lőfegyverek számára” ez volt az alapja a későbbiekben a hadsereg részére gyártott Frommer-pisztolyoknak (Liliput, Baby, Stop)

Szabadalmai nagy része a lőfegyverekkel kapcsolatos volt, de bejelentett szabadalmat az esztergapadok késeire vonatkozóan is.

Nevéhez fűződik az első önműködő pisztoly gyártása és a vadászfegyverek nagyüzemi előállítása. Saját elgondolása alapján kísérleti műhelyt rendezett be, ahol a Frommer-rendszerű pisztolyok kidolgozását végezték

1904-ben kereskedelmi igazgató lett. 1909-ben megalakult a gyárban a pisztolygyártó részleg, itt kezdték el gyártani az „1907M Roth”-pisztolyt, az első Magyarországon gyártott (de még osztrák) katonai öntöltő pisztolyt.

A gyártás sikereként Ferenc József kinevezte a gyár vezérigazgatójává 1914-ben (egészen nyugdíjazásáig töltötte be ezt a vezetői pozíciót), egyben nemesi címet is kapott. A nemességgel együtt a neve „Fegyverneki” előnévvel bővült. A magyar fegyvergyártást irányítása alatt nemzetközi hírűvé tette, ezért 1918-ban udvari tanácsosi címet kapott.

Bár rövid ideig a gyár éléről eltávolították (Tanácsköztársaság), de 1920-ban újra a gyár vezérigazgatója lett. A Mérnöki Kamara a magyar fegyvergyártásban elért eredményeiért és szabadalmai miatt gépészmérnöki címet adományozott neki (ettől kezdve hivatalosan használhatta a mérnöki címet is). 1926-ban megkapta a másodosztályú érdemkeresztet, valamint 1928-ban a felsőház élethosszig tartó tagjává nevezték ki az országgyűlésben.

1935. szeptember 30-án a gyár új nevet kapott: Fémáru Fegyver és Gépgyár RT. lett.

1935. november 1-jén ment nyugdíjba, és 1936. szeptember 1-jén halt meg .

A legismertebb Frommer-gyártmányok[szerkesztés]

  • Frommer vadászfegyverek: Kis példányszámban készült, nem terjedt el. Az 1929-ben forgalomba került, Monte Carlo nevű, legsikerültebb Frommer sörétespuskával, a magyar sportolók az 1929-es stockholmi világbajnokságtól kezdve 1940-ig, minden Európa- és világbajnokságon egyéni- és csapatversenyben kiváló teljesítményt értek el.