Frédéric Diefenthal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frédéric Diefenthal
2015-ben
2015-ben
Született1968. július 26. (55 éves)[1][2][3]
Saint-Mandé
Állampolgárságafrancia
HázastársaGwendoline Hamon (2004. május 29. – 2013)
Gyermekeiegy gyermek
Foglalkozása
  • színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
IskoláiCours Viriot
Színészi pályafutása
Aktív évek1998–
Híres szerepeiÉmilien Coutant-Kerbalec
(Taxi-filmek)

A Wikimédia Commons tartalmaz Frédéric Diefenthal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Frédéric Diefenthal (Saint-Mandé, Franciaország, 1968. július 26. –) francia filmszínész és filmproducer.

Legismertebb szerepe Taxi-filmekből Émilien Coutant-Kerbalec, mellyel nemzetközileg is ismertté vált. Emellett színházban is játszik.

Fiatalkora[szerkesztés]

Frédéric Pierre Diefenthal-Girau-Guyard néven született 1968. július 26-án Saint-Mandéban, Párizs külvárosában. Gyermekkorát Gers-ben töltötte. Van egy bátyja, aki könyvtárosként dolgozik. Édesanyja egyedül nevelte őket. Tizenöt éves korában (1983-ban) félbehagyta tanulmányait, hogy dolgozzon. Egy szállodában volt gyakornok, majd fodrászkodott. 1985-ben 17 évesen egy barátjával drámatagozatos iskolába iratkozott be. 1990-től reklámokban és televíziós sorozatokban tűnt fel, 1991-ben feltűnt François Feldman énekes C'est toi qui m'as fait című klipjében.

Pályafutás[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

1991-ben Claude Zidi La Totale! (magyarul: Titkolt titkos ügynök) című vígjátékában aratta első nagy sikerét, melyben egy gengsztert alakított. A film a James Cameron rendezte és Arnold Schwarzenegger szereplésével készült Két tűz között remake-je. Ugyanebben az évben feltűnt első tévéfilmjében, a Billy-ben, ami Day Keene novellájának adaptációja, valamint a Salut les copains televíziós sorozatban, melyben Stan Voskoffot alakította. Továbbá a Goal című sorozatban Laurent Bateau, Philippe Durand és Edouard Montoute mellett. 1993-ban szerepet kapott a Les gens normaux n'ont rien d'exceptionnel (magyarul: A normális emberekben semmi különleges nincs) akció-drámában, melyben Jeant alakította, rendezője Laurence Ferreira. A filmet a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül mutatták be 1993 augusztusában. A filmet díjazták César-díjjal, mint a Legígéretesebb színésznő kategóriában. Valamint Young European Jury Award díjat kapott.

1994-től 2000-ig szerepelt a Le juge est une femme (magyarul: A bíró egy nő) francia tévésorozatban, ahol egy visszatérő karaktert, zsarut játszott. Ugyanakkor Franciaországban ezzel kezdett ismertté válni. Szerepelt az Olivier Jahan rendezte Parlez après le signal sonore-ban, melyet a Cannes-i fesztiválon Arany Pálmára jelöltek. 1995-ben egy-egy epizód erejéig szerepelt a Police des polices és az Avocat d'office című sorozatokban.

Ezek után keresték őket a rendezők a mozifilmekbe. Szerepelt a Malik Chibane rendezte Douce France filmben, melyet az 1995-ös Namur International Festivalon jelöltek Jury Special Prize-ra, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Leopárdra, mint a Legjobb francia nyelvű film. Mellékszerepet játszott az Une histoire d'amour à la con filmben. 1996-ban újabb mellékszerep vállalt a Bertrand Tavernier rendezésében készült Conan kapitány filmben, melyet kilenc César-díjra jelöltek, mely elnyerte a legjobb rendezési díjat.

1997-ben Nicolas Koretzky-vel együtt egy rövid filmben részt vett mint producer. 1999-ben szerepet játszott a Je veux tout (magyarul: Mindent akarok) filmben, Elsa Zylbersteinnal együtt. Egy ideig nem élvezhette a sikert, míg nem ajánlották fel neki Émilien Coutant-Kerbalec rendőr szerepét a Luc Besson forgatókönyvéből készült, Gérard Pires rendezte Taxi című akció-vígjáték filmet, amely két César-díjat nyert Legjobb vágás és Legjobb hang kategóriában. Annyira megszerette karakterét, hogy örömmel mondott igent a további három folytatásokra, melyeket már Gérard Krawczyk rendezett.

Az ezredforduló után[szerkesztés]

A 2000-es Taxi 2 szerepe után őt választották be a Jean-Hugues Oppel regénye alapján készült Hatodik (eredeti címén: Six-Pack) című francia thrillerbe, melyben nyomozott alakított Richard Anconina és Chiara Mastroianni oldalán. 2001-ben a Jean-Michel Verner rendezte a Jeu de cons-ban, majd a Belphégor – A Louvre fantomja című misztikum-horrorban tűnt fel Sophie Marceau és az Oscar-díjas Julie Christie angol színésznő oldalán, ahol egy Martin nevű villanyszerelőt játszott. Ez évben együtt szerepelt még Laetitia Casta francia színésznővel a Les âmes fortes (magyarul a Kegyetlen lelkek) című drámában, melyet a 2001-es cannes-i filmfesztiválon mutattak be először. A Taxi filmekben korábban együtt játszott Marion Cotillarddal, ezúttal a 2002-es Egy személyes ügy filmben dolgoztak együtt.

2003-ban ismét Émilien szerepében lehetett látni, továbbá három szerepben. A René Manzor rendezte Labyrinth című krimi-drámában Lambert Wilsonnal és Sylvie Testuddal. Továbbá Philippe Drecq és Claire Keim (egykori barátnőjével) az Un homme par hasard tévéfilmben. Emellett egy csapat rabló tagját játszotta a Bob Swaim rendezte Rablópandúrokban, Armelle Deutsch és Lorant Deutsch mellett. 2005-ben több tévésorozatban vállalt szerepet. Először JP-ként a Clara Sheller első évadában. A sorozatnak lett második évada, de a szerepét már Patrick Mille játszotta. Ugyanebben az évben vendégszerepet játszott az Élodie Bradford-ban. Továbbá A súgóban ő játszotta Phillipe-et, melynek írója és rendezője Guillaume Pixie. Ismét együtt dolgozott Malik Chibane-nal a Voisins, voisines vígjátékban. Emellett szinkronszínészként is kipróbálta magát a Renart, a róka című animációs filmben, melyben a címszereplő hangját kölcsönözte.

2006-ban visszatért a televíziós sorozatok közé. Ő játszotta a David Nolande fantasy-krimi sorozatban a címszereplőt, ahol egy vállalati menedzsert és családapát játszott, aki balesetet szenvedve belerepült egy lakókocsiba, s annak lakója, egy vándorcigányasszony meghalt. Egy másik cigány megátkozza, később az álmaiban látott események megtörténhetnek, ha nem akadályozza meg, mert a rokonsága és barátai körében hal meg valaki. A sorozatnak készülőben volt a második évada, mely az első évad hat epizódjával ellentétben tizenkettőre volt tervezve. Ugyan a nézettsége több volt hatmilliónál, a 27%-ra értékelt arány nem volt meggyőző, így törölték. Ez évben színházban is játszott. Megkapta Oscar Wilde művének, a L'Importance d'etre constant-nak az egyik szerepét, amelyet 2008-ig játszott az Antoine színházban.

2007-ben leforgatta a negyedik, egyben utolsó Taxi filmet, aztán 2008-ban következett a Flics című minisorozat, aztán Az ideális vő című film, melyben nyomozót alakít. Ezt követte a Facteur chance vígjáték. 2009-ben következett a Jean-Paul Belmondo főszereplésével készült 1962-es Cartouche feldolgozása, a Cartouche, a jólelkű útonálló című történelmi film, melyben ő alakította a címszereplőt. Rendezője Henri Helman volt és az akkor még csak 19 éves Juliette Lamboley-jel és François Levantallal szerepelt együtt. Ez évben egy rövid tévésorozatban, a Myster Mocky présente-ben is feltűnt.

2010-ben Az ideális vő 2-ben tűnt fel, egy történelmi sorozatban, a Chateaubriandban és egy újabban, a Les virtuoses-ben. Ez évben a Bouffes-Parisiens színházban a Kramer kontra Kramer főszerepét kapta meg feleségével, Gwendoline Hamonnal, amit azóta is nagy sikerrel játszanak. 2011-ben játszott a Furieuse tévéfilmben, a Flics sorozat második évadában. 2012-ben Malik Chibane-val dolgozott ismét a Pauvre Richard című filmben, 2013-ban a Le Renard jaune-ban. 2012. december 8-án csatlakozott a Miss France 2013 zsűrijéhez.

Diefenthalnak a karrierje kezdete óta 41 film és 11 sorozat szerepe van, és kettő producer szerep.

Magánélete[szerkesztés]

Diefenthal 2003-ban egy párt alkotott Claire Keim színésznővel. 1996-ban megismerkedett Gwendoline Hamon színésznővel, akit 2004. május 29-én feleségül vett, de 2013-ban elváltak. A házaspárnak 2004 szeptemberében született meg első gyermekük, Gabriel.

Filmjei[szerkesztés]

A vastagított magyar címek azt jelzik, hogy Magyarországon is bemutatták/vetítették.

1990-es évek[szerkesztés]

Film éve Film (eredeti és magyar) Rendező Szerep Magyar hang
1991 Billy Marcel Bluwal
1991 Salut les copains Massimo Manganaro
Dominique Masson
Stan Voskoff
1991 Titkolt titkosügynök
La totale!
Claude Zidi Le deuxieme loubard
1992 Goal Rinaldo Bassi
Nicolas Cahen
Lius
1992 Les Cordier, juge et flic Portal
1993 Les gens normaux n'ont rien d'exceptionnel Laurence Ferreira Barbosa Jean
1994 Parlez après le signal sonore Olivier Jahan L'inspecteur Colas / Colas
1994-2000 Le juge est une femme Olivier Jahan
1995 Police des polices
1995 Avocat d'office Frankie
1995 Douce France Malik Chibane Jean-Luc
1996 Une histoire d'amour a la con Henri-Paul Korchia
1996 Conan kapitány
Capitaine Conan
Bertrand Tavernier Sergent gare Bucarest
1997 Le marchand de sable Nicolas Koretzky Dan
1998 Petite menteuse Thierry Chabert David
1998 Taxi Gérard Pires Émilien Coutant-Kerbalec Kerekes József
1999 Je veux tout Guila Braoudé Philippe

2000-es évek[szerkesztés]

Film éve Film (eredeti és magyar) Rendező Szerep Magyar hang
2000 Petite copine Rodolphe Balaguer
2000 Taxi 2 Gérard Krawczyk Émilien Coutant-Kerbalec Kerekes József
2000 Hatodik
Six-Pack
Alain Berbérian Philippe Saule Kerekes József
2001 Jeu de cons Jean-Michel Verner Skip
2001 Belphégor – A Louvre fantomja
Belphégor - Le fantôme du Louvre
Jean-Paul Salomé Martin Bartucz Attila
2001 Les âmes fortes Raoul Ruiz Firmin
2001 Le nouveau big bang Nicolas Koretzky Costa
2002 Retour en ville Karim Canama
2002 Személyes ügy
Une affaire privée
Guillaume Nicloux Femme bar de nuit
2003 Taxi 3 Gérard Krawczyk Émilien Coutant-Kerbalec Kerekes József
2003 Plat du jour Sophie Boudre
2003 Csalafinta Vénusz
Un homme par hasard
Edouard Molinaro Yann Le Guenn Széles Tamás
2003 Dédales René Manzor Matthias
2004 Nyughatatlan pár Patrick Chesnais Arthur
2004 A kullancs
L'incruste
Alexandre Castagnetti
Corentin Julius
Alexandre Fesztbaum Béla
2004 Rablópandúrok
Nos amis les flics
Bob Swaim Frédo Kolovratnik Krisztián
2005 A súgó
Le souffleur
Guillaume Pixie Philippe Lux Ádám
2005 Avant qu'il ne soit trop tard Laurent Dussaux Phyl
2005 Comme sur des roulettes Jean-Paul Lilienfeld Max
2005 Clara Sheller - sorozat JP
2005 Voisins, voisines Malik Chibane Paco
2005 Renart, a róka
Le roman de Renart
Thierry Schiel Renart (szinkronhang) Csőre Gábor
2005 A csábító nyomozó
Élodie Bradford
Julien lemaitre
2006 A tűz angyala
Ange de feu
Philippe Setbon Noël Courtal
2006 Én és a pánikom
Pas de panique
Denis Rabaglia Ludovic Chambercy Hevér Gábor
2006 David Noland - sorozat David Noland Rajkai Zoltán
2007 Taxi 4
T4xi
Gérard Krawczyk Émilien Coutant-Kerbalec Kerekes József
2008 Az ideális vő
Le gendre idéal
Arnaud Sélignac Arnaud Hevér Gábor
2008-2009 Myster Mocky présente (TV series short)
2008-2011 Flics (mini-sorozat) Olivier Marchal Yach
2009 Facteur chance Julien Seri Tib
2009 Cartouche, a jólelkű útonálló
Cartouche, le brigand magnifique
Henri Helman Cartouche Csík Csaba Krisztián

2010-es évek[szerkesztés]

Film éve Film (eredeti és magyar) Rendező Szerep Magyar hang
2010 Az ideális vő 2
Le gendre idéal 2
Arnaud Sélignac Arnaud Hevér Gábor
2010 Chateaubriand Pierre Aknine François-René de Chateaubriand
2010 L'homme sans nom Sylvain Monod David / Guillaume Derville
2010 Les virtuoses Horace Lange / Horance Lange
2011 Furieuse Malik Chibane Fred
2011 Sélection naturelle (mini-sorozat) Régis Musset Antonin Brecht
2012 Pauvre Richard! Malik Chibane Richard

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 3.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]