Fonyó Barbara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fonyó Barbara
Életrajzi adatok
Született1972. március 15. (52 éves)
Debrecen
Házastársa1. Kósa L. Adolf
2. (nem közszereplő)
GyermekeiBenedek, Domonkos
SzüleiKállai Bori
Fonyó István
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Egyetem
Pályafutás
Műfajokopera, musical, operett
Hangszerénekhang
Hangkoloratúrszoprán
Tevékenységoperaénekes, színésznő

Fonyó Barbara weboldala
SablonWikidataSegítség

Fonyó Barbara (Debrecen, 1972. március 15. –) magyar énekesnő (koloratúrszoprán), színésznő. Elsősorban operákban és zenés darabokban lép fel. 2009 óta a budapesti Madách Színház művésze.

Családja[szerkesztés]

Édesapja Fonyó István színművész, édesanyja Kállai Bori színésznő. Nevelőapja Vitray Tamás televíziós riporter. Második házasságában él, két fiát neveli.

Életpályája[szerkesztés]

Már fiatalon közel került a színpadhoz szülei révén, hiszen mindketten színészek. Gyermekként szerepelt a debreceni Csokonai Színházban prózai előadásokon, ám ő mindig operaénekes szeretett volna lenni.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán osztályfőnöke Szinetár Miklós volt. A főiskola másodéves hallgatójaként egy sikeres próbaéneklés után megkapta Eliza szerepét a My Fair Lady című musicalben a Nemzeti Színház produkciójában. 34 előadáson át sikerrel játszott, amikor az Operaház egyik vezető tenoristája azt tanácsolta, hogy ha valóban operaénekes szeretne lenni, hagyjon fel a prózával. Így, bár folytatta zenei tanulmányait Adorján Ilonánál, tovább nem vállalta Eliza szerepét. A főiskolát végül nem fejezte be.[1]

Operai debütálása Giuseppe Verdi Rigolettójának Gildájaként volt a Szegedi Nemzeti Színházban. Adél szerepét ifj. Johann Strauss A denevérjéből pedig Miskolcon játszhatta nagy sikerrel. 1997 végén az Operaházban is énekelte ezt a szerepet, ám mivel első gyermekét várta, rövid időre búcsúzott a színpadtól.

A Szegedi Szabadtéri Játékok keretében Erkel Hunyadi László című operájában Gara Mária szerepét osztották rá, majd megnyerte az Év hangja díjat, amelyet az Operabálon vehetett át. Luxembourgban harmadik helyen végzett a Geszty Sylvia Nemzetközi Énekversenyen 135 induló közül. 2007 őszén Gildát énekelte az Állami Operaházban és még további két Rigoletto előadásra kérték fel a szezonban.

A Madách Színház, amikor műsorra tűzte Webber nagy sikerű musicaljét, Az operaház fantomját Christine szerepére kérte fel. Akkor kénytelen volt elhalasztani ezt a felkérést, mivel várandós volt második gyermekével, de alig egy év múlva bekapcsolódott a produkcióba.

Emellett Kacsóh Pongrác János vitézében és Erkel Hunyadi László című operájában is játszik az Interoperett koncertjein kívül.

Főbb szerepei[szerkesztés]

 • Erkel Ferenc: Hunyadi László – Gara Mária
 • Kacsóh Pongrác: János vitéz – A francia királykisasszony
 • Lloyd Webber: Az operaház fantomja – Christine
 • Loewe: My Fair Lady – Elisa Doolittle
 • Ifj. Johann Strauss: A denevér – Adél
 • Richard Strauss: Ariadné Naxos szigetén – Zerbinetta
 • Verdi: Rigoletto – Gilda
 • Zerkovitz Béla: Csókos asszony – Pünkösdy Kató
 • Mike White - Rocksuli - Iskola igazgató
 • Rodgers-Hammerstein: A muzsika hangja – Elsa Schraeder

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fonyó Barbara többre vágyott (magyar nyelven). Blikkrúzs.blikk.hu, 2016. június 11. (Hozzáférés: 2021. május 10.)