Fischer Iván

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fischer Iván
Életrajzi adatok
Születési név Fischer Iván
Született 1951. január 20. (65 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek 1974
Díjak
Tevékenység

Fischer Iván (Budapest, 1951. január 20. – ) Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Budapest díszpolgára, a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei Fischer Sándor és Boschán Éva, bátyja Fischer Ádám.

Zongorázni, majd hegedülni, később csellót és zeneszerzést tanult Budapesten. Bécsben karmesteri diplomát szerzett, itt Hans Swarowsky tanítványa volt.

1974-ben a Premio Firenze, 1976-ban a londoni Rupert Foundation-BBC karmesterverseny győztese volt. 1975 óta koncertezik világszerte. 1976-ban a BBC szimfonikus zenekarait vezényelte. 1979-1982 között a newcastle-i Northern Sinfonia kamarazenekar zeneigazgatója volt. 1980-tól a Londoni Szimfonikus Zenekar karmestere lett.

1983-ban visszatért Magyarországra, rövidesen – Kocsis Zoltánnal karöltve – megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Számos reformot vezetett be az együttes irányításában, felkészítésében. Intenzív próbaidőszak mellett elfogadhatóvá, kötelezővé tette a kamarazenélést, segítve ezáltal az együttes művészeinek fejlődését.

Fischer Iván számos új koncertformát valósított meg. A közönség utánpótlását, nevelését hivatottak segíteni „Kakaó” és „Egy forintos” hangversenyei, ismeretterjesztő előadásai. Hasonló céllal lép fel az együttes a Budapesti búcsú keretében a Hősök terén is. Szintén visszatérő esemény, az őszi hangverseny idény kezdetén a Mahler Ünnep. Népszerű kezdeményezése az előzetes műsor nélküli Titok koncert is.

1984-től a kenti opera zeneigazgatója, 1990–1995 között a Cincinnati Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere volt. 1995 óta a Philips exkluzív szerződtetett karmestere. 2000–2003 között a Lyoni Nemzeti Opera zenei igazgatója. 2007-től a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere is. Az utóbbi években zeneszerzéssel is foglalkozik, műveit Magyarországon kívül a világ számos országában bemutatták.

2013. június 28-án a brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tiszteletbeli tagjává választotta.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Davosi Világgazdasági Fórum díja
  2. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres
  3. Fischer Iván az év karmestere Nagy-Britanniában (Index, 2011. május 10.)
  4. Fischer Iván a díjat felajánlotta a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák szövetségének, ezért a távollétében az elismerést már a szövetség elnöke, Ember Csaba vette át.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]