Fenyő-gyilkosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fenyő-gyilkosság
Helyszín  Magyarország Budapest
Célpont Fenyő János
Időpont 1998. február 11.
Típus emberölés
Fegyverek Agram 2000 géppisztoly
Áldozatok Fenyő János
Gyanúsítottak Jozef Roháč
Elkövetők még nincs jogerős bírósági ítélet
Térkép
Fenyő-gyilkosság (Budapest)
Fenyő-gyilkosság
Fenyő-gyilkosság
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 52″, k. h. 19° 02′ 07″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 52″, k. h. 19° 02′ 07″

A Fenyő-gyilkosság egy merénylet volt Fenyő János médiavállalkozó ellen Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én. A gépfegyveres támadásban Fenyő a helyszínen életét vesztette, az eset pedig az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

Története[szerkesztés]

Fenyő János médiavállalkozó sikeres fényképészként kezdte a karrierjét az 1970-es években; az 1980-as években már külföldön is, azon belül Kaliforniában dolgozott huzamosabb ideig, ahonnét már amerikai állampolgárként tért haza 1987-ben. 1988-ban megalapította médiavállalkozását Vico néven, ami rövid idő alatt a videokazetta kölcsönzői és árusítói piac egyeduralkodójává vált. Az ebből befolyó pénzből számos akkoriban jól menő, ismert újságot felvásárolt a gyermeklapoktól (pl. Buci Maci) a tinimagazinokon át (pl. Bravo-lapcsalád) a hírlapokig (pl. Népszava).

Ezeket a felvásárlásokat (ahogy a Vico beindítását is) részben alvilági pénzekből fedezte, mivel a videokazetta-üzlet mindenféle forgalmazási és egyéb engedélyek híján hamar feltűnt az amerikai kiadóknak, akik jelentős összegű pereket akasztottak a nyakába, amelyeket egyrészt megnyertek, másrészt a Vicót eltiltották a további kazettaforgalmazástól.

A merénylet elkövetéséhez használt, horvát gyártmányú, Agram 2000 típusú géppisztoly

1998-ra Fenyő vállalatbirodalma a feltételezések szerint 15-17 milliárd forintot ért.

1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán. Éppen egyik barátnőjével beszélt telefonon,[1] amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott és a kezében lévő Agram 2000 típusú hangtompítóval felszerelt géppisztolyból az anyósülés felőli ablakon keresztül mintegy 20-25 lövést adott le gyakorlatilag közvetlen közelről a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette. Az elkövető ezután futva távozott a helyszínről.

Az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A gépkocsit, amit használtak két hónappal később, áprilisban találta meg a rendőrség, ebben újabb bizonyítékokat sikerült rögzíteniük.

Kezdetben különböző (összesen három), az albán maffiához sorolható személyeket gyanúsítottak az elkövetéssel, de DNS mintájuk nem egyezett a helyszínen a gyilkos által hátrahagyott mintákkal.

A nyomozás többször is megakadt, mígnem négy év után, 2002. február 5-én lezárták. Kovács Lajos rendőr nyomozó szerint nagyon közel jutottak a megbízóhoz, de bizonyíték nem volt.[2]

Perczel Tamás, Fenyő egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben meglehetősen nyíltan beszélt a vállalkozó viselt dolgairól, valamint ellenségeiről, közülük is kiemelve Fenyő „örökösét”, Székely Herbertet, valamint Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét és Gyárfás Tamást, akik mind saját médiaérdekeltségeiken keresztül kerültek összetűzésbe vele a halála körüli években. A vallomást „Számvetés” címmel hat részletre vágták és 2005-ben kiadták.[3]

2005 májusában a vallomás hatására újranyitották az ügyet, de csak az elkövetés után 15 évvel, 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait, azaz egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait. Roháč DNS-ét csak 2011-ben azonosították az eldobált ruhákon és a fegyveren. Az ügy elhúzódása miatt vizsgálat indult többek között a labor ellen is, amely ezeket a teszteket végzi. Utóbbinál mulasztást állapítottak meg.[4]

Roháč és egyik gyanúsított társa a kettőből jelenleg előzetes letartóztatásban van Magyarországon, miután Szlovákia 2011-ben kiadta őket.

A gyanúsítás szerint a gyilkosságot ismeretlen személy megbízásából követték el, előre megfontoltan, miután feltérképezték Fenyő szokásait, és megtervezték a támadás legideálisabbnak vélt helyét és módját. A felbujtó személye ismeretlen maradt.

Majdnem pontosan tizenöt évvel és egy hónappal az elkövetés után, 2013. március 19-én került sor a vádemelésre, a tárgyalás pedig július 9-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Roháč vallomásában ártatlannak vallotta magát, és állítása szerint egy, jelenleg is szökésben lévő harmadik társának adta kölcsön az elkövetés helyszíne közelében megtalált ruhákat.

2017-ben Roháč másodfokon jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő meggyilkolásáért.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]