Fanyarka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fanyarka
Amelanchier grandiflora2.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Nemzetség: Amelanchier
Medik.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fanyarka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fanyarka témájú médiaállományokat és Fanyarka témájú kategóriát.

A fanyarka (Amelanchier) a rózsafélék családjába tartozó kb. 30 fajt számláló nemzetség. A fajok többsége Észak-Amerikában honos. Egyes fajokat nehéz megkülönböztetni egymástól, könnyen hibridizálódnak. Amerikában főként az A. alnifolia, A. spicata, A. oblongifolia, és az A. canadensis fajok használatosak gyümölcstermő faként.

Leírás[szerkesztés]

Lombhullató cserjék vagy kis fák. Leveleik egyszerűek, fűrészes vagy ép szélűek. Virágzatuk végálló fürt, virágaik hímnősek, a párta fehér, a csésze harang alakú. A termés ehető, fanyar ízű, borsó méretű almácska.

Felhasználás[szerkesztés]

Szirti fanyarka
Kerti díszcserjeként

A pompás fanyarka (A. laevis) könnyen összetéveszthető az A. lamarckii-val. Kis fa, lombfakadással egy időben nyíló 5 hosszúkás szirmú, fehér virágokkal. A termés vörösből feketére érik, a madarak szívesen fogyasztják. Értékes dísze szép őszi lombszíne.

A szirti fanyarka (A. ovalis) Dél- és Közép-Európában honos (Magyarországon is honos és védett), cserje termetű tarackoló növény. Kertekbe a 'Helvetia' fajtáját ültetik, mely legfeljebb 1 m magasra nő, az alapfajnál kisebb levelei és szép őszi lombszíne van. Köves, meleg lejtőn, vagy edényben is tartható.

Termését

A madaraktól megmentett termések sok vitamint tartalmaznak, nyersen is fogyaszthatók, illetve gyümölcslé, lekvár készítésére alkalmasak.

Fajok[szerkesztés]

Amelanchier x grandiflora
Égerlevelű fanyarka

Források[szerkesztés]

  • Amelanchier. The Plant List. (Hozzáférés: 2015. január 22.)
  • Tóth Imre: Lomblevelű díszfák, díszcserjék kézikönyve. Rajz: Bódi Katalin, fotó: Honfi Péter, lektorálta: Kósa Géza. Budapest: Tarkavirág. 2012. 69–71. o. ISBN 978-963-08-4345-4  
  • Nico Vermeulen: Fák és cserjék enciklopédiája. Budapest: Ventus Libro Kiadó. 2005. 71., 114–115. o. ISBN 963 9546 50 X  

További információk[szerkesztés]