Fűfafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fűfafélék
Xanthorrhoeaceae malacophylla, egy fűfafaj
Xanthorrhoeaceae malacophylla, egy fűfafaj
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Fűfafélék (Xanthorrhoeaceae)
Dumort. (1829)
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fűfafélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fűfafélék témájú kategóriát.

A fűfafélék (Xanthorrhoeaceae) az egyszikűek osztályának (Liliopsida), a spárgavirágúak rendjének (Asparagales) egyik családja. Korábbi rendszerekben a liliomok rendjébe (Liliales, Liliflorae) tartozott, már akkor is mint különálló család. A molekuláris kladisztika eredményei szerint a spárgavirágú családok közül a sásliliomfélékkel (Hemerocallidaceae) és a aszfodéloszfélékkel (Asphodelaceae) állnak szorosabb rokonságban.

Az APG III-rendszer kibővítette a család leírását, a korábban sásliliomfélék (Hemerocallidaceae) néven leírt családot a Hemerocallidoideae alcsaládba, a korábbi aszfodéloszfélék (Asphodelaceae) családját pedig az Asphodeloideae alcsaládba helyezte át.

A Xanthorrhoeoideae alcsalád elterjedése kizárólag Ausztráliára és Tasmaniára korlátozódik. Korábban 8 nemzetség mintegy 50 faját sorolták ebbe a családba. Mai álláspont szerint csak egyetlen nemzetségük van (Xanthorrhoea) 30 fajjal. Az alcsaládba szárazságtűrő (ún. xerofita), évelő növények tartoznak. Többnyire fatermetű spárgavirágúak, törzsük elég vastag, csak nagyon ritkán ágazik el, és egy földalatti rizómából ered. A szár képes a másodlagos vastagodásra, de másodlagos kambiumgyűrűvel, mely a szár alapszöveteiből képződő osztódószövet. Hosszú, keskeny, szálas leveleik vagy az egész törzsön elszórtan helyezkednek el, vagy csak a törzs csúcsán állnak, így levélüstököt alkotnak. Virágzatuk nagy hengeres vagy gömbölyded alakú.

Források[szerkesztés]

  • Urania Növényvilág – Magasabbrendű növények II., Gondolat Kiadó, Bp., 1976